Adalar’daki minibüs krizi büyüyor! Ada sakinleri suç duyurusunda bulundu

Adalar’daki minibüs krizi büyüyor! Ada sakinleri suç duyurusunda bulundu

İstanbul Büyükada’da kontak açan elektrikli minibüslere tepki sürüyor. Ada sakinleri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İETT genel müdürü İrfan Demet hakkında suç duyurusunda bulundu. Ada sakinleri, Ada sakinleri ulaşımda bir sıkıntı çekmiyor. Adalar’da toplu taşıma adalılara değil, turizme hizmet vermektedir. İBB Başkanı, halkı yanıltmak amacıyla bilgi kirliliği yaratmaktadır” diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na İBB başkanı Ekrem İmamoğlu ve İETT genel müdürü İrfan Demet hakkında 'Görevin gereklerini yerine getirmede ihmal', 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' ile 'Kıyı Kanunu'na muhalefet' suçlarından suç duyurusunda bulunuldu.

YASALARA AYKIRI İDDİASI

Suç duyurusu dilekçesinde, adaların tamamının 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla Özel Çevre Koruma bölgesi ilan edildiği ifade edildi. Koruma altına alınan bölgeye yasal dayanağı olmaksızın motorlu araç sokulduğunu belirtilen dilekçede, İmamoğlu'nun 24 Haziran'daki açıklamasında yolcuların güvenliğini yok sayarak yasaların izin vermediği işlemi eylediğini kabul ettiğini dile getirdiği yer aldı.

KIYILAR İŞGAL EDİLDİ

Dilekçede, adalarda toplu taşımaya ihtiyaç duyulmadığı, adaların çöp sorunu olduğu ve çözülemediği öncelikli çözümün çöp sorunu olduğu kaydedildi. Dilekçede ayrıca İETT tarafından Heybeliada ve Burgazada'nın kıyılarına otobüs peronları inşa edildiği, tel ve çitle çevrilerek bu alanların kullanımının yasal dayanağı halka olmadan kapatıldığı belirtildi. Bahsi geçen alanların İBB'ye tahsis edilmediği ve adaların kıyı imar planı bulunmadığına dikkat çekildi.

ADA SAKİNLERİNDEN İMAMOĞLU'NA TEPKİ

Suç duyurusunun ardından basın açıklaması yapan ada sakinlerinden Dolunay Baykul, Prens Adaları olarak bilinen adaların dünya için korunması gereken sayılı alanlardan biri olduğunu, 2020 yılına motorlu araç trafiğine kapalı 24 bölgeden biri olduğunu belirtti. Baykul, 'İBB ada sakinlerinin itirazına rağmen toplu taşıma bahanesiyle tescilsiz, lisanssız minibüsler getirmiş, bunlara 15 Haziran'da adalıların 'Azmanbüs' adını verdiği lisanslı minibüslerin eklendiğini' söyledi.

'İMAMOĞLU TURİZME HİZMET VERMEKTEDİR'

Adalılar tarafından protestoların yapıldığını ifade eden ada sakini, 'İmamoğlu açıklamasında toplu taşıma hizmetinin ada sakinleri için gerekli olduğunu söylemektedir. Ancak Büyükada'da bile şehir merkezine en uzak nokta 1 kilometreden azdır. Ada sakinleri ulaşımda bir sıkıntı çekmiyor. Adalar'da toplu taşıma adalılara değil, turizme hizmet vermektedir. İBB Başkanı, halkı yanıltmak amacıyla bilgi kirliliği yaratmaktadır' diye konuştu.

ADA TARİFESİNDE FİYATA DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplu taşımanın ücretlendirmenin fahiş fiyatlarda olduğunu, yaşlı veya öğrencilere de herhangi bir indirim uygulanmadığına değinildi. Son olarak küresel ekolojik krizden bahsedilirken 'İBB'nin anti-demokratik uygulamaları motorsuz adalarını kaybetmektedir' denildi. Ada sakinleri slogan atarak açıklamalarını sonlandırdı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile