SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi dikkat! 1.800 günü olanlar emekli maaşı alacak

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi dikkat! 1.800 günü olanlar emekli maaşı alacak

Hastalığı olan vatandaşlar erkenden emekli maaşı alabiliyor. Söz konusu emeklilik sisteminde çalışanın engeli varsa vergi indirimi ile; çalışamayacak durumda ise malunen ilk emekli maaşı ödemesini yaş beklemeden alabiliyor. Peki bu şartlara sahip vatandaşlar yaş beklemeden emekli maaşı başvurusu yapmak için ne yapmalı? İşte detaylar...

Hastalıklar listesi güncellendi. 1.800 günü olanlar emekli maaşı alacak. Yasalarımızda yaş şartı olmadan iki türlü emeklilik sistemi bulunuyor. Belli bir engeli olan çalışanlar vergi indirimi ile emekli olurken, çalışamayacak durumdaki vatandaşlar ise malulen emekli olarak ilk emekli maaşı ödemesini alabiliyor. İki sistem arasında önemli farklar bulunuyor. Peki bu farklar neler? İşte yanıtı...

HASTALIĞI OLAN ERKENDEN EMEKLİ MAAŞI ALACAK

Sosyal güvenlik mevzuatımızda bazı rahatsızlıkları ya da engelleri bulunan vatandaşlar için erken emeklilik imkânları bulunuyor. Bunlar malulen emeklilik ve engelli emekliliği. Malulen emeklilik sigortalı olup çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklar çalışma gücünü azaltırsa gerçekleşiyor. Ya da iş kazası veya meslek hastalığı gibi bir durum olursa bu kez de yine malulen emeklilik veya iş göremezlik durumu ortaya çıkıyor.

Engelli emekliliği ise doğuştan meydana gelen engellilik veya rahatsızlık sonucu alınan vergi indirimi sonrasında ortaya çıkıyor. Burada da en az yüzde 40 iş görme kaybı aranıyor. Engelli emekliliği için detaylar şöyle:

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi dikkat! 1.800 günü olanlar emekli maaşı alacak

KİMLER BU HAKTAN YARARLANIYOR?

Engellilik oranı en az yüzde 40 olan SSK'lı ve memur çalışanlar vergi indiriminden faydalanarak erken emeklilik imkânına kavuşuyor. 2008 sonrasında ise Bağ-Kur'lular için de bu hak bulunuyor. Burada ilk şart çalışıyor olmak ve vergi indiriminden en az yüzde 40 oranında faydalanmak.

NE KADAR ÇALIŞMA SÜRESİ GEREKİYOR?

Burada yaş şartı aranmazken sigortalılık süreleri 15-20 yıl arası, prim gün sayısı da 3600 ile 4400 arasında değişiyor. Sigortalılık süresi çalışma aramadan geçen zamanı gösteriyor. Burada süre ve prim gün sayısı işe giriş tarihi itibariyle belirleniyor. Örneğin 2005 yılında işe giren bir engelli sigortalı için 20 yıl süre gerekiyorsa çalışsa da çalışmasa da bu süre 2025 yılında doluyor.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi dikkat! 1.800 günü olanlar emekli maaşı alacak

EMEKLİLİK İÇİN NE YAPMAK LAZIM?

Erken emeklilikten yararlanmak için öncelikle vergi indirimi almak gerekiyor. Defterdarlık ya da vergi dairelerine müracaat ederek işlemleri başlatmak mümkün. Bunun için iş yerinden alınacak belgelerle vergi dairesine giderek hastaneye sevk istemek gerekiyor. Burada heyet raporu alınıyor.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi dikkat! 1.800 günü olanlar emekli maaşı alacak

HANGİ BELGELER GEREKİYOR?

Başvuru için kimlik belgesi dilekçe ve işyerinizden sigortalı çalışıldığına dair belge yeterli oluyor. Sonrasında bir hastaneden engellilik derecesini raporla tespit etmek gerekiyor. Bunun için vergi dairesi sizi bir hastaneye sevk ediyor ve raporunuz hazırlanıyor. Raporunuzun en az yüzde 40 olması gerekiyor. Bu raporun da kurumca onaylanması lazım.


BAĞ-KUR SİGORTALILARI DA YARARLANIYOR MU?

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ- Kur (4/B) sigortalıların da engelli olarak erken emekliliklerinin yolu açıldı. Buna göre, yüzde 60 ve üzeri engeli olanlar 15 yıl 3 bin 960 gün, yüzde 50 ile 59 arasında olanlar 16 yıl 4 bin 320 gün, yüzde 40-49 arasında olanlar ise 18 yıl 4 bin 680 günden emekli olabilecek.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi dikkat! 1.800 günü olanlar emekli maaşı alacak

MEMURLARDA ENGELLİYE ERKEN EMEKLİLİK VAR MI?

Memurlar da Bağ-Kur'lular gibi 1 Ekim 2008 sonrasında bu haktan yararlanmaya başladılar. Bu tarihten önce kamuda çalışmaya başlamış ve en az yüzde 40 raporu olanlar veya en az yüzde 40 olmak üzere doğuştan engelli olan memurlar en az 5400 gün (15 yıl) primi ödenmiş olmak şartıyla emekli olabiliyor. Eğer memurlar 1 Ekim 2008'den sonra göreve başlamışlar ve engellilik oranları yüzde 40 ve üstündeyse onlar için de erken emeklilik şartları bulunuyor.

MALULEN İÇİN 1.800 GÜN ŞARTI

Engelli emeklilikte çalışıyor olmak ve belli bir prim ve yılı doldurmuş olmak şartları aranırken malulen emeklilik için koşullar değişiyor. Malulen emeklilik için en az 1.800 gün (5 yıl) primin olması gerekiyor. Bu miktarda primi olan ve çalışamayacak durumda olan sigortalılar SGK'ya müracaat ederek kendilerini bir hastaneye sevk ettiriyor. Burada heyet tarafından değerlendirilen sigortalının en az yüzde 60 ve üzerinde bir iş göremezlik raporu alması isteniyor. Bu rapor daha sonra SGK sağlık kurulu tarafından da onaylanırsa sigortalı malulen emekli ediliyor ve maaş bağlanıyor. Bazı durumlarda doktorlar rapora belli bir süre sonra (1 yada 2 yıl) tekrar muayene kaydı koyuyor. Bu durumda emekli olan sigortalı süre sonunda yeniden heyete girerek hastalığının devam edip etmediğini kontrol ettiriyor. Eğer iş göremezlik oranı yüzde 60'ın altına düşerse yani sigortalı şifa bulursa emeklilik iptal ediliyor. SGK'nın belirlediği ve malulen emeklilik kapsamında değerlendirilen bazı hastalıklar şunlar: Kanser, epilepsi, parkinson hastalığı, beyin tümörü, behçet hastalığı, organ nakli, AİDS, tüberküloz, siroz, zeka geriliği, şizofreni, bipolar bozukluğu, MS hastalığı, serebral, felç ve uzuv kaybı, Demans, görme kaybı.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi dikkat! 1.800 günü olanlar emekli maaşı alacak
HANGİ FARKLAR VAR?

Her iki emeklilik sistemi arasında önemli farklar da bulunuyor:

-Engelli emeklilikte oran yüzde 40'dan başlarken malulen emeklilikte yüzde 60 isteniyor.

-Engelli emeklilikte engelliliğin sigortadan önce olması gerekirken, malulen emeklilikte sonradan rahatsızlığın çıkması bekleniyor.

-Engelli emeklilikte işe giriş tarihine göre yıl ve prim şartı varken malulen emeklilik için sadece 1.800 gün yetiyor.

-Engelli emekli olmak isteyenlerin vergi indirimi için çalışıyor olması gerekirken malulen emeklilikte çalışma şartı aranmıyor.

-Vergi indirimi ile emekli olanlar daha sonra çalışmaya devam edip emekli maaşını alabilirken, malulen emekli olanlar çalıştıklarında emekli maaşları kesiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile