Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye (2) - GAZZE



: - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin konuşmasıHamas'ın 30'uncu kuruluş yıl dönümü - Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye:"Trump'ın kararı, Balfour Deklarasyonu'ndan daha az tehlikeli değildir. Filistin toprakları üzerindeki ABD - Siyonist projesinin önüne geçmek için bölgede güçlü ittifaklar kurmaya başladık""Washington'u bu karardan vazgeçirmeye zorlamayı amaçlıyoruz. Trump'ın kararını sonsuza kadar geçersiz kılacağız""Filistin'in Müslüman Arap nesli, Kudüs'le ilgili felaketlere yol açacak bu vaadi kabullenmeyecek"GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu kadar tehlikeli olduğunu belirtti.
Heniyye, Hamas'ın 30'uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Gazze 'de düzenlenen festivalde binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, ABD'nin Kudüs kararı üzerinde durdu."Washington'u bu karardan vazgeçirmeye zorlamayı amaçlıyoruz. Trump'ın kararını sonsuza kadar geçersiz kılacağız." diyen Heniyye, Filistin halkı ve Müslümanları Kudüs'e destek olmak ve Trump'ın kararını boşa çıkarmak için intifadaya devam etmeye çağırdı.Heniyye, kararın tehlikelerine dikkati çekerken, "Trump'ın kararı, Balfour Deklarasyonu'ndan daha az tehlikeli değildir. Filistin toprakları üzerindeki ABD - Siyonist projesinin önüne geçmek için bölgede güçlü ittifaklar kurmaya başladık. ABD'nin son kararı ve asrın anlaşmasına karşı koymak amacıyla bölgesel güçlerle ittifaklar kurmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. - "İşgalciye karşı koymak için ulusal uzlaşıyı sağlamamız gerekiyor"Bu kapsamda Filistin uzlaşısının önemini vurgulayan Heniyye, "Filistin'in Müslüman Arap nesli, Kudüs'le ilgili felaketlere yol açacak bu vaadi kabullenmeyecek. Asrın anlaşması olarak söyleneni boşa çıkarmayı hedefliyoruz. İşgalciye karşı koymak için Filistinliler olarak, ulusal strateji üzerine anlaşmaya varmamız ve uzlaşıyı sağlamamız gerekiyor." dedi.
Hamas'ın Filistin ulusal uzlaşı anlaşmasına bağlılığını sürdürdüğünü aktaran Heniyye, Filistin Kurtuluş Örgütü'ndeki düzenlemelerin tüm ulusal ve İslami güçleri kapsayacak şekilde hızlandırılmasını istedi.Etkinlikte Filistinli Ulusal ve İslami Güçler adına konuşan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Siyasi Büro Üyesi Cemil Muzhir de Hamas'a uzlaşıyı sürecini devam ettirme çağrısında bulunarak, "Filistin ulusal projesini korumanın tek seçeneği olan uzlaşı anlaşmasını hayata geçirilmesini gözetleyecek ulusal komite kurulmuş durumda." dedi.
Hamas'ın 30'uncu kuruluş yıl dönümünün, Kudüs'e destek için Müslüman ve diğer dünya ülkelerindeki başkentlerde gösterilerin düzenlendiği bir döneme denk geldiğine işaret eden Muzhir, Filistin halkı ve İslam ülkelerine ABD'nin Kudüs'le ilgili kararına karşı çıkma çağrısını yineledi. - Balfour DeklarasyonuDönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour tarafından 1917'de Siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild'e yazılan mektup, Filistin topraklarında Yahudilere bir "vatan" kurulmasını vadediyordu.Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen mektup, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor. - Hamas'ın kuruluşuHamas, başta Şeyh Ahmed Yasin olmak üzere Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri tarafından 14 Aralık 1987'de kuruldu. Askeri gücündeki artıştan sonra örgüt, 1992'de İzzeddin el - Kassam Tugayları adıyla, silahlı bir direniş kanadı oluşturdu.Hamas, 2006'da Filistin meclis seçimlerinde aldığı oylarla iktidara gelmiş ve İsmail Heniyye başkanlığında hükümeti kurmuştu. Fetih hareketi bunun ardından siyaset sahnesini Hamas'la paylaşmak zorunda kaldı. Fetih'in tepkisinin yanı sıra ABD, AB ve İsrail de seçim sonuçlarını tanımadı.Hamas'ın 2006'daki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze 'ye abluka uygulamaya başlayan İsrail, gıda ve inşaat malzemelerinin girişine de kısıtlama getirdi. İsrail'in, Gazze 'ye yönelik ablukası uluslararası tepkilere rağmen aralıksız devam ediyor.Hamas, her yıl 14 Aralık'ta kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile