Sıcak geçen kış Trakya'da hasat takvimini öne çekebilir - EDİRNE / KIRKLARELİ / TEKİRDAĞ

- Bugday ekili alanlardan genel görüntü - Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ile Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı'nın konuşması - Hava sıcaklığının normalin üzerinde bir ay sonrası gibi seyretmesi, buğday tarlalarının da erken olgunlaşmasına neden oldu - Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı Saygı: - "Ürünler istenilen miktarda yağmur aldığı için zamanında çıktı. Ama bu yıl buğdayda normalin üzerinde bir gelişme oldu" - Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz: - "Bölgemizde buğday hasadı haziran ayının ortasında başlıyor, iklim koşullarına ve buğdayın olgunlaşmasına göre bu süre belki 1 hafta 10 gün öne gelebilir" - Meriç Ziraat Odası Başkanı Ergin: - "Bu yıl kış mevsiminde sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle buğdaylar beklenenden daha hızlı gelişmiştir. Buğday gelişim aşaması yaklaşık olarak 1 ay ileride seyretmektedir"EDİRNE / KIRKLARELİ / TEKİRDAĞ (AA) - EKİP - Kar yağışının azlığı, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde bir ay sonraki gibi seyretmesi nedeniyle tarlalardaki buğdayı, erken olgunlaştırdı.Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'daki çiftçiler, şubat sonu ve mart ayında aşırı derecede kar yağışı olmaması halinde, buğday veriminin yüksek olacağı ümidini taşıyor.Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin ılık geçmesi nedeniyle buğdayda normalin üzerinde erken gelişme olduğunu söyledi.

Kış dönemindeki tarlaların yeteri kadar yağmur gördüğünü ifade eden Saygı, bu süreçten sonra belirli bir olgunluğa ulaşan buğdayın çok aşırı olmamak kaydıyla soğuyacak havanın ürüne zarar vermeyeceği düşüncesini taşıdıklarını belirtti.
Saygı, tarladaki ürünün durumunun gayet iyi olduğunu aktararak, " Buğdayların çıkmasından sonra bölgemizde yağışlar iyi oldu. Nisan aylarında da yağmurlar etkili olursa buğday verimi geçen yılki kadar yüksek miktarda olacağını düşünüyoruz" dedi.
"Kar yağarsa ürün daha iyi olur" diyen Saygı, şunları söyledi:"Bu yıl ekim hazırlığından şimdiye kadar Trakya olarak çiftçinin istediği oranda yağmurlar yağdı. Tarlalar ekim için hazırlandığı sırada yağmurların yağması iyi oldu. Bölgede ilk kanola ekimi yapıldı. Onun ardından buğday ekimleri gerçekleşti. Ürünler istenilen miktarda yağmur aldığı için zamanında çıktı. Ama bu yıl buğdayda normalin üzerinde bir gelişme oldu. Bizim bazı endişelerimiz oldu. Sonra kar yağmasını bekledi çiftçi. Bu yıl kar çok olmadı. Martın 15'inden sonra baharında gelmesiyle ürünlerimiz daha da olgunlaşacaktır. Ondan sonrada her hangi bir olumsuzluk olacağını düşünmüyorum. Aşırı çok yüksek miktarda bir kar yağışı olursa kar altında kalan buğdayda çürüme olayı olabilir sadece. Ama inşallah öyle bir durum olmaz." - "Çiftçilerimiz biraz tedirgin" Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ise hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinden seyretmesinden dolayı buğdayların erken boy atmaya başladığını belirtti.
Geçen yıla göre, buğdayların yaklaşık bir ay önce büyümeye başladığını ifade eden Şaylan, çiftçilerin havaların buz ve kar yağmasından korktuğunu dile getirdi.Kar yağışı ile buğdayların ciddi anlamda zarar görebileceğini anlatan Şaylan, " Çiftçilerimiz biraz tedirgin. Buğdayların büyümeye başlaması ile yağacak kar veya soğuklar zarar verebilir. İnşaallah bundan sonra havalarda ciddi bir soğuma olmaz ve çiftçilerimizde zarar görmez." diye konuştu.
Şaylan, 1.2 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılan Kırklareli 'nde en kaliteli buğdayı üretmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz da bazı çeşitlerde buğday boyunda çeşidinden kaynaklı boya doğru artış olduğunu söyledi.

Hava sıcaklıklarının bu seyirde devam etmesi halinde hasat takviminin 2 hafta öne gelebileceğini ifade ederek, "Bölgemizde buğday hasadı haziran ayının ortasında başlıyor, iklim koşullarına ve buğdayın olgunlaşmasına göre bu süre belki 1 hafta 10 gün öne gelebilir. Tabi bunu yaşayıp göreceğiz. İyi bir hasat dönemi bekliyoruz." dedi.
Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin de, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı buğdayın beklenenden hızlı geliştiğini belirtti.
Buğdayın normal gelişiminin önünde ilerlediğini vurgulayan Ergin "Bu yıl kış mevsiminde sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle buğdaylar beklenenden daha hızlı gelişmiştir. Buğday gelişim aşaması yaklaşık olarak 1 ay ileride seyretmektedir." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile