'1. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "İnşallah buradan bütün İslam coğrafyasına bir barış nefesi, bir selamet mesajı yayınlanır bizler yeniden bir daha ve bir daha ayrılmayacak şekilde kardeş oluruz ve akan gözyaşı inşallah sona erer" dedi.

Vali Vasip Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığınca Asya ve Pasifik ülkelerinde yaşayan Müslümanları temsil eden dini lider ve temsilcilerin katılımıyla, "Kesret İçinde Vahdet: Hikmet ve Barış'ı Birlikte Düşünmek" temasıyla düzenlenen "1. Asya Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi"nin açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'da herkesin barış içinde yüzyıllardır bir arada yaşadığını söyledi.

Zirvenin temasını çok anlamlı bulduğunu dile getiren Şahin, "Bu başlık tam da bugün, İslam coğrafyasının ve Müslümanların en fazla ihtiyaç duyduğu, en fazla üzerinde tartışması gereken, en fazla sonuçlarıyla ilgili birtakım şeyleri yapabileceği bir başlık. Ben Diyanet İşleri Başkanımıza ve teşkilatına şükranlarımı sunuyorum. Böyle bir başlığın barış şehri İstanbul'da ve bu salonda konuşuluyor olması bizim için, İstanbul için ayrı bir övünç kaynağıdır. İnşallah buradan bütün İslam coğrafyasına bir barış nefesi, bir selamet mesajı yayınlanır bizler yeniden bir daha ve bir daha ayrılmayacak şekilde kardeş oluruz ve akan gözyaşı inşallah sona erer" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "insanlığın ayaklar altına alındığı, bütün değerlerin alt üst edildiği bir dönemde" yapılan toplantının çok anlamlı olduğunu vurguladı.

Katılımcıların İstanbul'da camiyi, kiliseyi ve sinagogu aynı sokakta görebileceklerini, kentteki bu hoşgörü anlayışının asırlardır sürdüğünü belirten Topbaş, bu anlayışın bundan sonra da süreceğine inandığını ifade etti.

- "Afgan halkı gözyaşı döktü"

Afganistan İslam İşleri ve Hac Bakanı Feyz Muhammed Osmani, Türkçe yaptığı konuşmasında, Ankara'daki terör saldırısında ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara sabır ve şifa diledi.

Olayın Afganistan'da da büyük üzüntüye neden olduğunu dile getiren Osmani, "Böyle acı olayları her gün yaşayan Afgan halkı bu olayı duyar duymaz gözyaşı döktü ve ben olduğum evde ve arkadaşlarla duyduğumuz anda gözyaşı dökenler hanımlara ve çocuklara şahit oldum. Böyle terör olaylarını hangi taraftan hangi dinden kim yaptıysa biz kötülüyoruz ve böyle olayların özellikle Türkiye gibi bir ülkede son olmasını Allah'tan niyaz ediyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Afganistan arasında geçmişi çok eskiye dayalı dostluklar bulunduğunu vurgulayan Osmani, iki ülkenin birlikte çalışabilecekleri çok sayıda konu başlığı bulunduğunu açıkladı.

Bangladeş Din İşleri Bakanı Matior Rahman, yaşanan terör saldırıları nedeniyle başsağlığı diledi. Cahil ve işsiz insanların terör örgütlerince kullanılabildiğine dikkati çeken Rahman, bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Çin İslam Cemiyeti Başkanı Halilunddin Chang Guangyang, Çin'de Müslümanların varlığının Hazreti Osman dönemine kadar dayandığını hatırlattı. Ülkede 2010 yılı nüfus sayımına göre Müslüman sayısının 23 milyona ulaştığını aktaran Guangyang, 35 bin cami bulunduğunu ifade etti. İslam'ın barış mesajının herkes tarafından doğru aktarılması gerektiğini kaydeden Guangyang, herkesin el ele vererek barışçıl bir dünya oluşturmaya yönelik çalışma yapılması gerektiğini bildirdi.

Endonezya Din İşleri Başkanı Lukman Hakim Saifuddin, genç Müslüman nüfus arasında negatif ve yıkıcı bir kültür yaratıldığını belirterek, yaşanan sıkıntılara eğitim sayesinde çözüm bulunabileceğini söyledi. Yaşanan sorunlarla başedidiği taktirde yine Müslüman dünyasının altın çağına ulaşabileceğine dikkati çeken Saifuddin, Müslüman dünyasında hala ana sorunların olduğunu, bunların çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

Saifuddin, İslamafobinin İslama karşı düşmanlığı ve nefreti anlatan bir kelime olduğunu vurguladı.

- Diğer konuşmacılar

Hindistan İslam Fıkıh Akademisi Genel Sekreteri Muhammed Amin Usmani, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çok önemli atılımlarda ve yardımlarda bulunduğunu ifade ederek, Osmanlı döneminde İslama çok büyük hizmetler yapıldığını bildirdi,

Kutsal değerlerle dünyadaki Müslümünların korunması için Türkiye'nin başarı işler yaptığını ve bunu da herkesin bildiğini belirten Usmani, İslam aleminin bugün çok büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bunun çeşitli nedenlerinin olduğunu ifade eden Usmani,  "Bunlar neden kaynaklanmakta, niye olmaktadır? Bunu nasıl bertaraf edebiliriz? Bu ümmetin alimleri bunları çok iyi bilmektedir. Bu ümmet nasıl bu hale geldi, nasıl bölündü? İç çekişmeler nedeniyle bu yapımışıtır ve bu çok tehlikelidir. Bu bakımdan bu zirve takdire şayandır.Türkiye, Müslümanların bütün sorunlarıyla ilgilenmektedir."

Malezya Başbakanlık Din hizmetleri Müsteşarı Abdullah Bin Muhammed Zin, ülkesinde çeşitli din ve ırkların bir arada barış içinde yaşadığını belirtti. İslam dünyasının bugünkü durumundan bir an önce kurtulması gerektiğini aktaran Zin, "Müslümanlığı yükseklere taşımalıyız" dedi.

Pakistan Başmüftüsü Muhammed Rafi Usmani, Müslümanların birlik ve beraberliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Usmani, Ankara'daki patlama nenediyle başsağlı dileklerini ileterek, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu vurguladı. Usmani, "Türkiye Osmanlı hilafetinin ülkesi. Siz ey Türkler, sizin damarlarınızdaki kanınız hilafet kanıdır. Müslüman halkları olarak kalben sizinle birlikteyiz. Siz bütün Müslüman ümmetinin arkanızda olduğunu biliniz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Suriye halkına kapılarını açtığını da bildiklerini belirten Usmani, Türkiye ile Pakistan arasındaki kardeşliğin her zaman süreceğini de sözlerine ekledi.

Sri Lanka İslam İşleri Bakanı Mohammed Hashim Abdul Haleem, Ankara'daki terör saldırısından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, terörizmin hiçbir zaman barışa katkı sağlamayacağını vurguladı.

- Zirve

Asya ve Pasifik ülkelerinde yaşayan Müslüman topluluklarla bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlamak amacıyla düzenlenen "1. Asya ve Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi"ne Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Endonezya, Malezya, Kamboçya, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya, Myanmar, Fiji, Vietnam, Papua Yeni Gine, Avustralya, Kamçatka, Palau, Samoa gibi Asya ve Pasifik coğrafyasından yaklaşık 40 ülkeden temsilciler katılıyor.

Conrad Otel'de 16 Ekim'e kadar sürecek zirvede "Kesret İçinde Vahdet: Hikmet ve Barış'ı Birlikte Düşünmek" temasıyla 8 oturum düzenlenecek.  Zirvede bölgesel ölçekte Müslümanların sorunları, çözüm önerileri, iş birliği imkanları, Müslüman dini kurumlarda din eğitimi, dini yayınlar, din hizmetlerine yönelik imkanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Müslümanlara yapabileceği katkılar gibi konular ele alınacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile