100 Yıl Sonra Görülen 'Yakalı Toy' Doğaya Bırakıldı

Karapınar ilçesinde yaralı halde bulunan "yakalı toy" kuşu, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi'ndeki tedavisinin ardından doğal yaşam alanına salındı.

Son yüz yıldır Türkiye'de izine rastlanmayan yakalı toy kuşu, SÜ Veteriner Fakültesi'nde, yaklaşık 20 gün süren tedavinin ardından 8. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkililerince doğal yaşam alanına bırakıldı.
Yakalı toya, fakültede Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Ortaç Onmuş tarafından çip takıldı. Cihaz sayesinde kuşun hareketleri ve yaşam alanı hakkında bilgiler elde edilecek.
SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakalı toy kuşunun yaralı halde kendilerine getirildiğini söyledi.

Fakültelerinde cerrahi tedavinin uygulandığı kuşa bir hafta boyunca postoperatif bakımın yapıldığını aktaran Güner, yakalı toyun, kuş bilimcilerin yoğun ilgisini çektiğini belirtti.

Güner, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Ege Üniversitesi iş birliğince kuşa takılan çiple, yakalı toyun doğal ortamında takip edileceğini bildirdi.
- "Yaşadığı alanların haritasını çıkarmayı planlıyoruz"
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Ortaç Onmuş ise yakalı toya doğadaki hareketlerinin izlenmesi için cihaz taktıklarını ifade etti.

Kuşun doğaya bırakılmasından sonra doğal ortamı içinde korumak istediklerine işaret eden Onmuş, şunları kaydetti:
"Amacımız; kuşun doğada yaşaması için gerekli bilgileri toparlamak ve bu türün yaşadığı alanların korunabilmesini sağlamaktır. Bu uydu vericisi ile kuşu izleyeceğiz. Amacımız; bu tür hakkında maksimum bilgiyi elde etmektir. Kuşun hareketi sırasındaki hızını ve bulunduğu yerin sıcaklık değerini alabileceğiz. Kuş yaşarsa ve bu verileri toplayabilirsek, Türkiye'de yakalı toyun yaşadığı alanların haritasını çıkarmayı planlıyoruz. Bilgiler ışığında da bu türün korunması için eylem planı yapılacak. Ümit ediyoruz ki; bu kuş doğaya salındıktan sonra avcılar tarafından avlanmaz. Bu konuda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne ve avcılara büyük görev düşüyor."
- "Doğal ortamına çabuk uyum sağladı"
Onmuş, yakalı toyu doğaya bıraktıktan sonra bir süre gözlemlediklerini ifade ederek, "Kuşun rahat ve sakin hareket ettiğini gördüm. Etrafını keşfediyor, normal hareketlerini sergiliyor. Tedavi sürecinden sonra doğaya bırakıldı. Ortamına alışması son derece önemli. Beslendiğini gördüm. Bu, çevre ile adaptasyonunun sağlandığına işarettir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile