20 Ocak'ta Katledilen Azeriler Kars'ta Anildi

20 Ocak'ta Katledilen Azeriler Kars'ta Anildi

Kars’ta, Azerbaycan tarihinde “Kara Yanvar” olarak bilinen, 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyetler Birligi ordusunun Azerbaycan’in Baskenti Bakü’ye girmesi sonucu yasanan katliamda hayatlarini kaybedenler 33’üncü yilinda anildi.

Azerbaycan Kars Baskonsoloslugu tarafindan bir otelde düzenlenen anma programi sehitler için saygi durusunda bulunulmasinin ardindan Azerbaycan ve Türkiye milli marslarinin okunmasiyla basladi.

Kars Il Müftülügü Sube Müdürü Muhammet Demirci’nin Kuran-i Kerim tilavetinden sonra “20 Yanvar” katliamini anlatan video gösterimi yapildi. Daha sonra Il Müftüsü Hamza Bayram tarafindan sehitler için dua okundu.

Programin açilis konusmasini Azerbaycan Kars Baskonsolosu Nuru Guliyev, yapti. “Guliyev, “Azerbaycan Türklerinin yasadigi katliam dünya durdukça anilacak ve yeni nesillere aktarilmasi için de canli tutulacaktir. “20 Yanvar” bizim tarihimizde Sovyetler Birligi’nin mevcut oldugu tarihte, 1990 yilinda 19 Ocak tarihini 20 Ocak tarihine bagladigi gecedir. O dönem Sovyetler Birligi’nin basinda bulunan insanlar, yanlis yatirimlar yaptirdiklari Ermenilerin destegi ile aslinda onlari kullanarak Azerbaycan’da Sovyetler Birligi’ni dagitmak üzere baslattiklari bir katliamla baslattiklari bir olaydir. Birinci ve ikinci Rus - Iran savaslarindan sonra 1813 ve 1828 yillarinda Türkmençay mücadelelerinden sonra bilinçli olarak Çar Rusya’si tarafindan Ermeniler dünyanin çesitli ülkelerinden göç ettirilerek, aslinda göçe tesvik ettirilerek Hazar’dan Karadeniz’e kadar olan bölgeye yerlestirdiler. Bu yerlesme Çar Rusya’sinin destegi ile olmustur. Bugün de bu destek halen devam ediyor. Ama Ermeni milletine yatirim yapan Çar Rusya’si olsun Sovyetler Birligi olsun bir seyi maalesef ya görmediler ya da görmezden geldiler. Her zaman kapilarini onlara açan devletlere ve milletlere hiyanet eden bir irka ve bir millete yatirim yaptilar” dedi.

“Aliye Izzet Begoviç’in ifadesi ile “Soykirim Unutulursa Tekrarlanir” sözleriyle konusmasina baslayan Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yasar Kop, “Tipki; 1804’de Ruslarin Gence’de 7000 Azerbaycan Türk’ünü, 1905-1907 arasinda Ermenilerin Bakü’de, Susa’da, Nahçivan’da ve Gence’de yine yaklasik 7000 Azerbaycan Türk’ünü, 31 Mart 1918’de Ruslarin Bakü’de yaklasik 12000 Azerbaycan Türk’ünü, Mayis 1918’de Ermenilerin Kuba’da 17000 Azerbaycan Türk’ünü, Yine Mayis 1918’de Ermenilerin Zengezur’da yaklasik 10000 Azerbaycan Türk’ünü, 1920’de Kizil Ordu’nun Gence’de 15000 Azerbaycan Türk’ünü, Hocali’dan ve 20 Yanvar’dan önce de Gugark’da Nisan’da Ruslarin 215 Azerbaycan Türk’ünü katlettikleri gibi. Bu son olan ve bugün burada toplanmamizi saglayan 20 Ocak’taki kirimda ise maksat Azerbaycan Türklerine bagimsizlik için bir gözdagi vermekti. Aslinda bu olayin temelinde de yine Daglik Karabag sorunu yatmaktaydi. Çünkü Aralik 1989’da Ermeni Sovyet Cumhuriyeti Daglik Karabag’i Ermenistan topraklari ile birlestirmesi karari almisti. Ve ne yazik ki Ruslar bu duruma göz yummuslardi. Atalarimizin dedigi gibi “Ser kuvvetleri bizler için hayirli bir rüya dahi görmezler”. Elbette ki bu durum Azerbaycan Türkleri arasinda hosnutlukla karsilanmadi ve yüz binlerce Türk sokaklara protesto amaci ile döküldü. Fakat Gorbaçov’un direktifleri ile Bakü’ye üçü karadan olmak üzere deniz yolu da dahil yaklasik 35000 Rus askeri agir silah ve tanklarla girdi. Ilk olarak Azerbaycan Devlet TV enerji hatti havaya uçuruldugu için halkin ilan edilen sikiyönetimden haberi dahi yoktu. Bu nedenle olsa gerek 147 can sehit oldu. 744 yarali ve 1000’e yakin ise tutuklanan vardi. Bu gözü dönmüs Kizil Ordu karsisinda Türk halki yine de sinmedi bari cesetlerimizi alip Islami kuralara göre gömelim diye korkmadan yine sokaklara indi. Iste biz buna onur, seref haysiyet diyoruz. Hani Bahtiyar Vahapzade diyor ya; “O senbe gecesi, o katl günü, Mümküne çevirdi çok namümkünü, Halkin kalbindeki korku mülkünü, O gece dagitip söktü sehitler” Basta buradakiler olmak üzere tüm sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diye konustu.

Son olarak söz Kars Valisi ve Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, “Kara Yanvar” katliaminin, milletimizin en acili sayfalarindan biri olarak tarihe geçmis oldugunu belirterek, “ Bugün acili, kederli, yasli günümüz. Bugün, Azerbaycanli kardeslerimizin katliama, zulme maruz kaldigi, “Kanli Ocak” veya “Kara Yanvar” diye tarihe geçen günün yildönümünde bir aradayiz. Bu vesile ile Azerbaycan’da ve diger cografyalarda katliama ugrayan kardeslerimizi bir kez daha rahmetle ve saygiyla aniyorum. Bundan 33 yil önce, 20 Ocak 1990 tarihinde çocuk, genç, erkek, kadin, yasli gözetmeden Azerbaycanli kardeslerimize karsi hunharca nitelendirebilecegimiz bir katliam gerçeklestirildi.

Oysa, bagimsizlik asigi Türk ve Müslüman olan kardeslerimizin yaptigi sadece ve sadece kutsal vatanlari Karabag’in zorla ellerinden alinmasini sivil yolla protesto etmekti. Kara Yanvar katliami, milletimizin en acili sayfalarindan biri olarak tarihe geçmistir. Kardeslerimize karsi gerçeklestirilen bu cinayet, aslinda insanliga karsi islenmistir. Hukuk ve insanlik disi bu katliam, ne yazik ki kendine “uygar” diyen dünyanin da gözleri önünde gerçeklestirilmistir. Azerbaycan halki yüzyillar boyu kalbinde yasattigi özgürlük ve istiklalinden asla vazgeçmeyecegini, bu kutsal hedef ugrunda canindan bile vazgeçmeye hazir oldugunu maruz kaldigi bu katliamla bütün dünyaya bir kez daha duyurdu. Tek millet iki devlet olan Türkiye ve Azerbaycan’in her zaman, her alanda gösterdigi mücadele, dayanisma, yardimlasma ve is birligi takdire sayandir. Bilinmelidir ki; Türkiye ve Azerbaycan tarih boyunca, her zaman iki dost ve kardes ülke olmustur ve öyle de kalacaktir. Türkiye ve Azerbaycan arasindaki dostlugun, kardesligin ve her konudaki stratejik ortakligin ilelebet sürecegine inancimiz tamdir. Dost ve kardes Azerbaycan ile ortak acimiz olan Kara Yanvar ve maruz kaldigimiz diger katliamlari asla unutmayacagiz. Kara Yanvar katliamina hukuki alanda da gerekli önemin verilmesi ve soykirima sebep olanlarin layik olduklari cezalari almalari en büyük temennimizdir” seklinde konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan program yemek ile devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile