2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Değerlendirmesi

2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Değerlendirmesi

Eskişehir Vali Güngör Azim Tuna, 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile ilgili olarak bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

Bir otelde düzenlenen toplantı, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği çerçevesinde 2012 yılı Kasım ayından itibaren ajans ve kamu kurum kuruluşları tarafından yapılan faaliyetlerden bahsedilerek başladı.

Ardından bir konuşma yapan Türk Dünyası Kültür Başkenti Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, başkentlik konusunda değerlendirmede bulunacaklarını ve gerçekleşecek faaliyetler hakkında düşünceleri dinleyeceğini ifade etti.

Tuna, ‘‘2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti’nin bu zamana kadar yapılan çalışmalarının bir değerlendirmesini yapmak için buradayız. Koordinasyon kuruluşunun almış olduğu karardaki bir takım ifadeler bizim aslında bu konudaki misyonumuzu, vizyonumuzu ve yapmamız gerekenlerin çerçevesini özetliyor diye düşünüyorum. Amacımız, kültür başkentliğinin mahiyetini, Türk kültür mirasının çeşitlilik ve zenginliğini ortaya koymak, Türk kültür mirasını sahipleri ile buluşturmak ve sahip çıkmak, kültür dünyasında yaşayanların birbirlerine olan sevginin artmasına yardımcı olmak ve Türk Dünyası mensuplarının mirasını geliştirip gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarda bulunmak’’ dedi.

Eskişehir’in Türk kültür mirasına ulaşmada ve anlamada önemli merkezler haline getirilmesi gerektiğini belirten Vali Tuna, ‘‘Eskişehir’in kültür sanat altyapısının iyileştirilmesi ve potansiyelinin geliştirilmesi, Eskişehir’in Türk kültür mirasını dünyada tanıtmak lazım. Çok güzel bir çerçeve çizilmiş ve bir çok şey yapmak mümkün. 2013 kültür başkentliğinin çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu zamana kadar yapılan işleri eleştirebiliriz ama yadsımıyoruz. Gelecek kuşaklara bazı şeyler aktarmak gerektiğini düşünüyorum’’ diye konuştu.

Daha sonra söz alan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, kültür ve sanat başkentliği hakkında bilgi verdi. Büyükerşen, ‘‘Aslında ben yıllardan beri, belediye başkanı olmadan önce de birçok uluslar arası bu tür törenlere katıldım. İstanbul 2 yıl önce Avrupa kültür ve sanat başkenti oldu. Gürültüler patırtılar yaşandı. Orada bir şeyler yapıldı ve o şeyler hem Avrupa hem de Türkiye basınında yer aldı. Önceki Kültür Bakanımızın da Türkiye’de şehirlerarasında hangi şehirler seçilsin düşüncesinden kaynaklandı bu. Niçin Bursa değil? Niçin İzmir, Konya, Erzurum, Samsun değil de Eskişehir? Önce kendimize bu soruyu sormak zorundayız. Eskişehir yıllardan beri üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı faaliyetler basında yer almış ve bu açıdan burada bir kültür imajı oluşturmuştur. Eskişehir’de her akşam mutlaka tiyatro, konserler bulursunuz. Bu tür faaliyetler aslında bir festivaldir. Bu şehirde ulusal, uluslararası festivaller de çok sık gerçekleşir. Bunlar sarımsak festivali, üzüm festivali gibi festivaller değildir. Yapılacak işler çok iyi süzgeçten geçerek basında da yer alarak gerçekleşmelidir. Eskişehir’in tanıtımı açısından bir festival için şehir dışından çıkıp gelenlerin, otellerin tıklım tıklım dolu olduğu etkinlikler olması lazım. Eskişehir’de Temmuz ve Ağustos ayında ne yaparsanız yapın izleyici bulabileceğiniz şeyler yapın. Bu tür etkinlikler cadde, sokak ve parklarda yapılır. Gerçek kültür sanat başkentliği şehirlerinin bunu böyle yaptığını göreceksiniz’’ şeklinde konuştu.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ise, ulaşılması istenen hedefin doğru tanıtılması gerektiğini ve üniversitenin tanıtımını 3,5 yıl yaptıklarını söyledi.

Aydın, ‘‘Biz yaşam boyu öğrenme merkezli vizyonumuzu belirledik. AÜ olarak böyle büyük bir organizasyon geçen yıl açıklandığı zaman üniversite ilk yönetim kurulu toplantısında ‘2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti yılıdır. Bizim için öncelikli alandır’ diye karar verdik. Biz üniversite olarak yılda 2 bine yakın etkinlik yapıyoruz. Günde 4 etkinlik gerçekleştiriliyor. Kurumsal olarak Türk Dünyası Kültür Başkentliğine katkı kararı aldık ve ajansa sunduk. Kalıcı eserler önemli. Yapılmaya çalışan işlerin büyük bir kısmı çürümeye başlamıştır. O konuda yapılan işlerin sürdürülebilir olması çok önemlidir’’ diye ifade etti.

Konuşmaların ardından; toplantıya katılan kamu kurum ve kuruluş temsilcilerin etkinliklerle ilgili değerlendirme, eleştiri ve önerileri dinlendi, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantıya Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Vali Yardımcıları, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, Cuhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Erman Gölet ile çok sayıda dernek, sivil toplum kuruluşu ve oda başkanları katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile