3 Bin Yil Önce De Festival Varmis

3 Bin Yil Önce De Festival Varmis

Kültepe Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu; Kültepe Toplantilari’nda yapilan bir bildiride; günümüzden 3 bin yil öncesinde de festivallerin yapildiginin aktarildigini belirterek; Erciyes’in eski adi olan ’Askasipa’nin Hitit Metinlerinde de rastlandigini söyledi. Prof. Dr. Kulakoglu; "Tel Aviv Üniversitesi’nden Amir Gilan isimli Hititolog; özellikle ’Askasipa’ isminin yaninda ’Pirva’ isimli tanridan da bahsetti. Özellikle Askasipa adina festivaller düzenlendigini, sarkilar söylendigini de belirterek Pirva isimli tanriyla birlikte görülmesini de aslinda bölgemize özgü bir deger oldugunu söyledi" dedi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve ayni zamanda Kültepe Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu; bu sene yapilan Kültepe Toplantilarinda Kayseri için önemli bir bildirinin yer aldigini söyledi.

Toplantilarda Tel Aviv Üniversitesi’nden Hititolog Amir Gilan’in Erciyes Dagi’nin adi olan ’Askasipa adina festivaller düzenlendigini, Hitit metinlerinde Pirva isimli tanriyla birlikte görüldügünü söyledigini ifade etti.

Bu bildirinin ’Güzel Atlar Ülkesi’ olarak anilan Kapadokya bölgesinin günümüzden 3 bin yil önce de atlariyla meshur oldugunu gösterdigini kaydeden Prof. Dr. Kulakoglu; "Her iki yilda bir yaptigimiz Kültepe Toplantilarinin besincisini bu sene yaptik. Yaklasik 45 konusmaci ile birlikte 100’e yakin izleyicimiz katildi.

Toplantilarin içinde tamamen Kültepe ve Kayseri ile ilgili bildiriler yer aliyor. Bu sene yapilan çalismalarda ilginç bildiriler vardi. Bunlar arasinda bir tanesi Kayseri için son derece önemliydi. Biliyoruz Kültepe’deki çivi yazili metinlerde Erciyes Dagi’nin adi ’Askasipa’ olarak geçiyor. Bu kelime esasen sadece Kültepe ile Çagdas Belgelerde kullaniliyor diye biliyorduk. Ama bir bildiri sunan Tel Aviv Üniversitesi’nden Amir Gilan isimli Hititolog, bu ismin Hitit metinlerinde de rastlandigini belirtti.

Özellikle bu ismin yaninda ’Pirva’ isimli tanridan da bahsetti. Özellikle Askasipa adina festivaller düzenlendigini, sarkilar söylendigini de belirterek Pirva isimli tanriyla birlikte görülmesini de aslinda bölgemize özgü bir deger oldugunu söyledi.

Pirva isimli tanri ile birlikte görülmesinin de aslinda bölgemize özgü bir deger oldugunu söyledi.

Pirva isimli tanri ’Atlarin Tanrisi’ olarak gösteriliyor, Hitit metinlerinde ve Kültepeyle ilgili metinlerde buna rastliyoruz. Buradan söyle bir sonuç çikarmak mümkün; Kapadokya’nin merkezi Kayseri de günümüzden yaklasik 3 bin sene önce ’Güzel Atlar Ülkesi’ diye biliniyor. Ilk Persopolis kitabelerinde böyle bir seye rastliyoruz. Dolayisiyla Erciyes Dagi’nin atlarla iliskilendirilmesi; gerçekten de ’Güzel Atlar Ülkesi’ olan Kapadokya’nin, Kayseri’nin geçmiste de atlari ile meshur oldugunu göstermesi açisindan son derece önemli bir bildiri oldu" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile