56. Türk Pediatri Kongresi'nden Çocuklara Asi Çagrisi

56. Türk Pediatri Kongresi'nden Çocuklara Asi Çagrisi

56. Türk Pediatri Kongresi Baskani Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, Covid-19’la mücadelede çocuklarda da asilanmanin çok önemli oldugunun altini çizerek, "500’e yakin çocugumuzun verilerine ulastik. Bu çocuklarimizin tümü romatizmal kronik rahatsizligi olan çocuklardi ve 12 yas üstünde asilanmislardi. 1 tek çocugumuzda yatis gerektirebilecek durum oldu. Digerleri hastaligi geçirmedi, ciddi bir yan etki olmadi. O yüzden gururla sunu söyleyebilirim asi oldukça güvenilir" dedi.

’Çocuk ve Siir’ temali Türk Pediatri Kurumu tarafindan düzenlenen 56. Türk Pediatri Kongresi, Antalya’nin Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde basladi.

Kongreye bin 300 çocuk hekiminin yani sira yurt disinda da konusmacilar katildi.

2,5 yil aradan sonra bir araya gelen Türkiye’deki çocuk doktorlari bilgilerini, yasadiklari Antalya’da Türk Pediatri Kurumu’nun 56. Kongresinde konustu.

Kongre kapsaminda düzenlenen toplantida konusan Türk Pediatri Kurumu Baskani Prof.Dr. Mehmet Vural, kongrede pediatri alaninda çok farkli konularin konusuldugunu ama ana gündemin Kovid-19 oldugunu belirtti.



"Hastaliklar atlaniyor"

Neredeyse salonun birinde tüm gün Covid-19’u tartistiklarini dile getiren Vural, “Covid’in degisik yan dallardaki tedavi gören çocuklari da nasil etkiledigini konustuk. Bu dönemde Covid-19’la mücadele ederken, çocuklarin diger hastaliklarini ihmal etmis durumdayiz. Birçok çocuk asilanmiyor, korkudan dolayi hastaneye gelmiyor asilanmiyor. Hastaneye gelmedikleri için önemli hastaliklari atlaniyor, geç tani konuluyor. Bunlari da masaya yatirdik kongrede. Ama Covid-19 çok önemli bir yer tuttu” diye konustu.



"Hastalik yasi asagi çekiliyor"

Dünyada 12 yas alti çocuklara Covid-19 asisinin yapilmasi noktasinda bir karar olmadiginin altini çizen Vural, “Ülkemizde de 12 yas üzerindeki çocuklara asi yapiliyor. Bu durumu onayliyoruz ve aileleri çocuklarina asi yaptirmalari için tesvik ediyoruz. Çocuklarin da asilarini olmalarini tesvik etmek durumundayiz. Gittikçe hastalik yasi asagi çekiliyor. Hastalarin yüzde 50’si 30 yasin altinda, çok büyük bir kismi daha küçük yaslarda. Genç nüfusunun ve 12 yas üstü çocuklarinin asilanmasini çok büyük önemi var” dedi.



"Anne ve adaylari asilanmali"

Vural, gebelerin çok daha fazla asidan korktuguna isaret ederek, “Gebelerin de asi olmasi gerekir. Covid gebelikte geçirilecek olursa çok daha agir olabilir. Erken dogum riskleri daha fazla oluyor. Yeni doganlar çok az sayida pozitif bebek dogabiliyor. Anne bunu hamilelik sirasinda mi bebege geçiriyor, dogum sirasinda mi yada aile ortaminda mi geçiyor tam bilemiyoruz. Annelerin gebelikte mutlaka asilanmasi gerekiyor. Annenin olusturacagi antikorlar bebege de geçerek onu da koruyacaktir” diye konustu.



"Doktorlarin siirleri kitaplasti"

Kongre Baskani Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, çocuklarda Covid-19’la mücadelede saglik çalisanlarinin büyük bir mücadele içinde olduklarini ve bu konuyu kongrede, ’Çocuk ve Siir’ temasiyla islediklerini bildirdi.

Türk Pediatri Kongresi’nin 2.5 yillik aradan sonra bin 800 katilimciyla düzenlendigini hatirlatan Kasapçopur, “Saglik çalisanlarinin yaptigi mücadeleyi ne anlatabilir diye düsündük ve siir olduguna karar verdik. Çünkü yapilan mücadele siir gibiydi. Çocuk hekimlerinin çocuklara inanilmaz bir sevgisi var. Bu sevgiyi biz, ‘Çocuk ve Siir’ basligi altinda ortaya koyduk. Bu kongrede bütün çocuk hekimlerine açik olarak siir yarismasi düzenledik. Katilimcilarin tüm siirlerini, ’Özel Hekimler Seçkisi’ ismiyle kitaplastirdik. Kongre kapsaminda 8 egitim kursu düzenledik. 55 oturumda 282 konusmacinin katkisi oldu. Çocuk hekimliginin güncel konulari ulusal ve uluslararasi 274 bilim insaninin yaptigi bilimsel konusma esliginde tartisildi. Kongrenin ana temasi olan ’Çocuk ve Siir’ yarismasinda Sunay Akin, Ercan Kesal, Sükrü Hatun’dan olusan jüriden birinciligi ’Uyur çocuklugum’ adli siir aldi" ifadelerine yer verdi.

Kasapçopur, kongrede Covid-19’un ne oldugu, nasil ilerledigi, enfeksiyonla birlikte kronik hastaligi olan çocuklarda nasil ilerledigi ve hastaligin geç döneminde ortaya çikan MIS-C sendromunun tartisildigini belirtti.



"1 çocugun yatisi oldu"

12 yas üstü kronik hastaligi olan çocuklarin asi olmasini öneren Kasapçopur, “500’e yakin çocugumuzun verilerine ulastik. Bu çocuklarimizin tümü romatizmal kronik rahatsizligi olan çocuklardi ve 12 yas üstünde asilanmislardi. Bu çocuklarin asi sonrasindaki yan etkileri, diger bulgulari, hastalik geçirme risklerini tartistik. Ailelerimizden ögrendigimizde 1 tek hastada yatis gerektirebilecek durum oldu. Covid hastaligi geçirmediler, ciddi bir yan etki olmadi ve güvenli sekilde iki asilarini tamamladilar. O yüzden gururla sunu söyleyebilirim asi oldukça güvenilir. Kronik hastaligi olup bu hastaligindan ötürü tedavi gören çocuklar adina bunu net bilgilerle söyleyebilirim. Çok güvenilir veriler var. Hiçbir yan etki baska bir bulguyla da karsilasmadik” dedi.



"Daha alt gruplara asi çekilmeli"

Katilimci Doç. Dr. Kenan Barut ise, Covid-19’un ilk basladigi günden beri ailelerde de kaygi boyutunun yükselmeye basladigini bildirdi.

Zaman içinde bu kayginin azaldigimi gözlemlediklerini dile getiren Barut, “Toplum piklerini gördükten sonra yaklasik 3-5 hafta sonra MIS-C denilen agir bir durum oluyor. Cerrahpasa Çocuk Hastanesi’ne iki çocuk yatirdik. Sayisi 100’ü geçti yatirdigimiz olgular. Diger hastanelerdeki sayilarda çok çok fazla. Pik olduktan sonra 1 ay sonra bu durum gerçeklesiyor ve çocuklar için agir bir durum. Yarisindan fazlasini yogun bakimlarda izliyoruz, nadir kaybettigimiz hasta var. Ama yogun tedaviler aliyorlar. Bu açidan asi çok çok önemli. Daha alt gruplara asilamanin çekilmesi çok faydali olacaktir” dedi.



"Yüzde 1’i agirlasiyor"

Covid enfeksiyonu geçiren çocuklarin yüzde 1’inin durumunun agirlastigini, onlarin da çok az bir kesiminin yogun bakima yattigini kaydeden Barut, “Bu bütün topluma vuruldugu zaman çok ciddi bir orana denk geliyor. Iki vakadan bahsettik. Tüm ülkeyi düsünün. Bir çocugun basina gelebilir. Hangi çocugun basina gelecek hangi çocuk riskli tam olarak bilmiyoruz. Yaslilar riskli olarak etkileniyorlar, agir geçiriyorlar, onlari asiladik ama çocuklarimiz hastaneye yatiyor. Bunun orani hiç önemli degil” dedi.



"MIS- C sendromu"

MIS-C sendromu hakkinda bilgiler veren Barut, “Çocuklar Covid enfeksiyonu geçirsin ya da geçirmesin ailesinden birisiyle temas etiyse, veya komsusu bir yakini geldiyse çocuklarin büyük kismi belirti bulgu vermeden o dönemde Covid enfeksiyonlu ya burunlari akiyor ya atesleri oluyor geçiriyorlar. Hiçbir bulgu göstermiyorlar. Bizi korkutan olay yaklasik 4 hafta sonra çocuklarda atesle baslayan vücutta döküntü, organ yetersizlikleri, karin agrisi, bagirsakta ödem, ishal ve ciddi problemler bas agrisindan komaya kadar nöbetler olabiliyor. Bu hastalarin bir kisminin yarisi yogun bakima yatiyor. Yogun tedavilerle bu hastalari toparlayabiliyoruz. Tüm dünyada toplanmis veriler. MIS-C’den ölüm orani yüzde 1.5 gibi bir orani var. Düsük gibi görünmekle birlikte fakat sayilar gitgide artiyor. Dikkat etmemiz lazim” dedi.



"Çocuklarda ölüm azdi"

Katilimci Doç.Dr. Nur Canpolat, kronik böbrek hastaligi, diyaliz ve böbrek nakli olan çocuklarla ilgili çalismalar yaptiklarini kaydetti.

Eriskinlerde pandeminin en basindan beri çikan sorunlardan biri Covidden ölen hastalarda ölüm oranlari en yüksek oranlarda diyaliz böbrek nakilli hastalardaydi. Yüzde 30’lara varan ölüm oranlari bildirilmisti. Covid için çok riskli grup olarak tanimlandi. Çocuklarda durumun bu kadar agir olmadigini ama normal çocuk popülasyonuna göre Covid hastaligi geçirme olasiliklarinin yüksek oldugunu gördük. Eriskinlerle kiyaslandiginda çocuk böbrek hastalari, nakilliler, diyaliz hastalarinin, agir hastalik ve ölüm oranlari biraz daha azdi. Çabuk hasta oluyorlar ve ölüm orani düsüktü. Yine de bu tedbirlerin gevsetilmesini gerektirmiyor. Bu çocuklar çok sik hastanelere geliyor, 12 yastan itibaren asilanmasini istiyoruz” diye konustu.



"12 yastan itibaren bütün hastalarin asilanmasini istiyoruz"

Katilimci Prof.Dr. Fügen Çullu Çokugras da çocuklarla ilgili ciddi bir asi komplikasyonunun olmadigini dile getirerek, “Bir takim sehir efsaneleri dolasiyor. Eger çocuk Covid-19 olursa çok daha ciddi sekilde karsimiza gelebiliyor 2 ay sonra. Asilanmayi mutlaka arttirmak durumundayiz. Maalesef asi karsitlarinin çocukluk yas gruplarinda daha fazla oldugunu biliyoruz. Aileler çocuklarini asi yaptirmaktan korkuyorlar, çekiniyorlar” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile