56. Türk Pediatri Kongresi'nin Ana Gündemi 'Kovid-19'

Türk Pediatri Kurumu Baskani Prof. Dr. Mehmet Vural: 'Çocuklara Kovid19 asisinin yapilmasini onayliyoruz ve aileleri çocuklarina asi yaptirmalari için tesvik ediyoruz' Kongre üyesi Prof. Dr. Kenan Barut: 'Asilamanin daha alt yas gruplarina çekilmesi çok faydali olacaktir'

Türk Pediatri Kurumu Baskani Prof. Dr. Mehmet Vural, Antalya'da düzenlenen 56. Türk Pediatri Kongresi'nin ana gündeminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) oldugunu belirterek, "Çocuklara Kovid-19 asisinin yapilmasini onayliyoruz ve aileleri çocuklarina asi yaptirmalari için tesvik ediyoruz." dedi.

Vural, Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde Türk Pediatri Kurumunca düzenlenen kongre dolayisiyla gerçeklestirilen basin toplantisinda, ana gündemlerinin Kovid-19 oldugunu kaydetti.

Salgin sürecinde Kovid-19'la mücadele ederken çocuklarin diger hastaliklarinin ihmal edildigine isaret eden Vural, birçok çocugun korkudan dolayi hastanelere götürülmedigini söyledi.

Dünyada 12 yas alti çocuklara Kovid-19 asisinin yapilmasi noktasinda ortak bir karar olmadigina vurgulayan Vural, "Ülkemizde 12 yas üzerindeki çocuklara asi yapiliyor. Çocuklara Kovid-19 asisinin yapilmasini onayliyoruz ve aileleri çocuklarina asi yaptirmalari için tesvik ediyoruz." dedi.

Gebelerin mutlaka asi olmasi gerektigi ifade eden Vural, gebelik sürecinde geçirilen Kovid-19 hastaliginin çok daha agir olabildigini bildirdi.

Vural, Kovid-19'un erken dogum riskleri olusturdugunu aktararak, "Yeni doganlarda çok az sayida pozitif olan var. Asilanan annenin olusturacagi antikorlar bebege de geçerek onu da koruyacaktir." diye konustu.

Kongre Baskani Prof. Dr. Özgür Kasapçopur da çocuklarda Kovid-19'la mücadelede saglik çalisanlarinin büyük bir mücadele içinde olduklarini ve bu konuyu kongrede "Çocuk ve Siir" temasiyla islediklerini dile getirdi.

-"Asilamanin alt gruplara çekilmesi çok faydali olacaktir"

Kongre üyesi Prof. Dr. Kenan Barut ise salgin sürecinde pikler görüldükten 3-5 hafta sonra Multisistem Inflamatuar Sendromu (MIS-C) denilen agir bir durum olustugunu anlatti.

Cerrahpasa Çocuk Hastanesine iki çocuk yatirdiklarini, sayinin daha sonra 100'ü geçtigini belirten Barut, "Diger hastanelerdeki sayilar çok fazla. Yarisindan fazlasini yogun bakimlarda izliyoruz, nadir kaybettigimiz hasta var. Ama yogun tedaviler aliyorlar. Bu açidan asi çok çok önemli. Asilamanin daha alt yas gruplarina çekilmesi çok faydali olacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Barut, çocuklarin büyük bir kisminin Kovid-19'u hiçbir bulgu göstermeden geçirdigini söyledi.

Kendilerini asil korkutanin yaklasik 4 hafta sonra çocuklarda atesle baslayan bulgular olduguna dikkati çeken Barut, söyle devam etti:

"Vücutta döküntü, organ yetersizlikleri, karin agrisi, bagirsakta ödem, ishal ve ciddi problemler bas agrisindan komaya kadar nöbetler olabiliyor. Bu hastalarin bir kismi yogun bakima yatiyor. Yogun tedavilerle bu hastalari toparlayabiliyoruz. Tüm dünyada toplanmis verilere göre, MIS-C'den ölüm orani yüzde 1,5. Düsük gibi görünmekle birlikte sayilar gitgide artiyor. Dikkat etmemiz lazim."

-"Tedbirler gevsetilmemeli"

Kongre üyesi Doç. Dr. Nur Canpolat da eriskinlerle kiyaslandiginda böbrek hastasi ve nakilli çocuklarin Kovid-19'a bagli ölüm oranlarinin biraz daha az oldugunu vurguladi.

Bu durumun tedbirlerin gevsetilmesini gerektirmedigine deginen Canpolat, "Bu çocuklar çok sik hastanelere geliyor, 12 yastan itibaren asilanmalarini istiyoruz." ifadesini kullandi.

Bir diger kongre üyesi Prof. Dr. Fügen Çullu Çokugras, çocuklarla ilgili ciddi bir Kovid-19 asi komplikasyonunun olmadigini bildirdi.

Yaklasik 1300 çocuk hekiminin ve yurt disindan gelen konusmacilarin katildigi 56. Türk Pediatri Kongresi, 21 Ekim'de sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile