84 Yasindaki Hasta Safra Yolundaki Tas Ve Çamurdan Ameliyat Olmadan Kurtuldu

84 Yasindaki Hasta Safra Yolundaki Tas Ve Çamurdan Ameliyat Olmadan Kurtuldu

Bulanti, kusma, karin agrisi, ve ates yüksekligi sikayetiyle Denizli Devlet Hastanesi Acil Servisine basvuran ve yapilan tetkikler sonrasinda safra yolunda tas ve çamur tespit edilen 89 yasindaki Havane Avcik, safra yolu, karaciger ve pankreas hastaliklarinin tedavisinde önemli bir yeri olan ve açik cerrahi isleme gerek kalmadan uygulanan Endoskopik Retrograd Kolanjio-Pankreatografi (ERCP) yöntemiyle sagligina kavusturuldu.



Ileri endoskopik islemi gerçeklestiren Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Mustafa Gürkan Haytaoglu, 2023 yilinda ERCP yöntemiyle 260 hastayi tedavi ettiklerini belirterek hastaya uyguladiklari tedavi sürecini anlatti. Haytaoglu; “89 yasinda kadin hasta; bulanti, kusma, karin agrisi, ve ates yüksekligi nedeniyle acil servisimize basvurdu. Yapilan tetkiklerinde safra kanalinda tas, çamur, darlik olabilecegini düsündük. Bunun için hastaya Manyetik Rezonans Kolanjiyopankreatografi (MRCP) çektirdik. MRCP’de safra kanalinda 4-5 adet 1 cm üzerinde tas oldugunu tespit ettik. Sonrasinda hastayi servise yatirarak ekibimizle ERCP yapmaya karar verdik. Hasta ve hasta yakinlarina islemin detaylarini, endikasyonlarini ve olabilecek komplikasyonlarini anlattik. Hasta yakinlarindan onay aldiktan sonra, Anestezi Uzmani da sedasyon verebilecegini onayladi ve hastayi ERCP Ünitesine aldik. Yan görüslü endoskop ile safra kanalinin ince bagirsaga açilan yerine ulasip gerekli kesileri, genisletmeleri yaparak tas ve çamurlari çikardik. Hastanin iltihabini kurutarak çoklu organ yetmezligine gitmesini önlemis olduk. Hastayi serviste bir gün gözlemde tuttuktan sonra taburcu etmeyi planladik. 2023 yilinda bu tarz sikayetlerle bize basvuran 260 hastamizin ERCP ile tedavisini yaparak, sagliklarina kavusmasini sagladik. Muhtemel bütün endikasyonlari tespit edip; bunlarin tedavi uygulamalarini, uluslararasi literatüre uygun bir sekilde basariyla gerceklestirdik. 18 yasindan 96 yasina kadar safra kanallarinda hastalik olan tüm hastalarimizda bu islemi sedasyon esliginde basariyla gerçeklestirdik” diye konustu.



ERCP islemini yapan bir diger Gastroenteroloji Uzmani Dr. Halil Yilmaz da ERCP hakkinda genel bilgi vererek yari cerrahi bir girisim olan bu yöntemin yüzde 90-95 oraninda basarili bir islem oldugunu söyledi.

Yilmaz, sözlerine sunlari ekledi:

“ERCP yönteminde, yan görüslü isikli kamera ile on iki parmak bagirsagina geliyoruz, safra kanalinin açildigi bölgeye yanasarak oradaki küçük kanaldan giris yaparak islemi yapiyoruz. Genelde bu islemi yaptigimiz hasta grubu; acil servise karin agrisi, bulanti, kusma ve sarilik sikayetiyle gelip safra kanallarinda tas, tümör veya herhangi bir tikaniklik tespit edilen hastalardir. ERCP yöntemi, Gastroenteroloji uzmanlari tarafindan yapilan gastroenterolojik islemlerden birisi olup yari cerrahi bir girisimdir. Bu islemin de her anestezi ile yapilan islemlerde oldugu gibi riskleri vardir. Nadirde olsa yüzde 1 gibi bir oranla safra kanalinda veya on iki parmak bagirsaginda delinmeler ve buradan operasyona gitme ihtimalleri bulunmaktadir. Ama islem deneyimli bir ekip araciligiyla yapildiginda yüzde 90-95 oraninda basarili olur ve kanaldaki tikanikliklar açilip, taslar çikarilabilir. Taslarin çikarilamadigi durumlarda, ERCP ile kanala stent konularak hastanin akut iltihabi durumu giderilir. Bu iltihabi durum geçip hastanin genel durumu toparladiginda 3-6 ay içinde 2. seansda o kalan taslar çikarilabilir. Önceden ERCP yönteminin bilinmedigi dönemlerde bu hastalarda safra kanallarindaki rahatsizliklarda açik cerrahi operasyonlar yapilirdi. Bu, hastalarin ölüm risklerini çok arttiran bir durumdu ve tekrarlayan tas oldugunda hizli müdahale etme durumu olmuyordu. ERCP islemi bize bu konforu sagladi ve hastanin tekrarlayan taslarini yine endoskopik olarak çikarabilme imkani verdi. Bu tarz hastalarimizin, Gastroenteroloji Ünitemizde Uzman Gastroenterologlarin bulundugu bir ekip araciligiyla güvenli bir sekilde tedavileri yapilabilmektedir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile