AB Türkiye Delegasyonu Baskani Meyer-Landrut, Gaziantep'te Okul Açilisina Katildi Açiklamasi

'Türkiye gerçekten mülteciler konusunda gerek belediyeler gerek halk gerekse hükümet düzeyinde büyük çabalar göstermekte' 'Su an itibariyla 700 bin Suriyeli ögrenci, Türk egitim sistemine entegre olmus durumda. Bizler Avrupa Birligi destek programlari çerçevesinde ancak yardimci olabiliriz, lakin bu basari sizindir'

Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Gaziantep'te katildigi okul açilisinda, "Türkiye gerçekten mülteciler konusunda gerek belediyeler gerek halk gerekse hükümet düzeyinde büyük çabalar göstermekte." dedi.

Gaziantep'teki temaslarini sürdüren Büyükelçi Landrut, Milli Egitim Bakanligi ve AB isbirliginde "Kriz Zamanlarinda Herkes Için Egitim" projesi kapsaminda Sahinbey ilçesinde yapimi tamamlanan Abdulkadir Ates Ilkokulu'nun açilisi dolayisiyla düzenlenen törene katildi.

Yilin basinda kentteki yetkililerle egitim ihtiyaçlari konusunda görüstüklerini ifade eden Landrut, "Bu ilimizin mülteci ev sahipligi oldukça yogun. Nihayetinde bugün bu okulun açilisi için burada bulunuyoruz. Bunu bir kez daha belirtecegim ki Türkiye gerçekten ev sahibi, topluluklar ve mülteciler konusunda gerek belediyeler gerek Türk halki gerekse hükümet düzeyinde büyük çabalar göstermekte." diye konustu.

"Su an itibariyla 700 bin Suriyeli ögrenci, Türk egitim sistemine entegre olmus durumda. Bizler Avrupa Birligi destek programlari çerçevesinde ancak yardimci olabiliriz, lakin bu basari sizindir. Biz ancak sizleri bu basarinizda destekleyebiliriz." diyen Landrut, gelecekteki basarinin anahtarinin egitim oldugunu aktardi.

Landrut, egitim kapsaminda projeleri sürdürdüklerini dile getirerek, "1,4 milyarlik bir bütçe ile Türkiye çapinda 200 okul isletim giderleri ve ögretmenlerin egitilmesi gibi konularda sizleri desteklemeye çalisiyoruz. Bugün ayrica yüz yüze okul yilinin baslangicini kutlamak için de buradayiz. Çok hosuma gidiyor, ögrencileri velileri görüyorum. Bu tesisleri en iyi sekilde sizlere tesis ettik. Mümkün olan en iyi alt yapiyi sizlere devrediyoruz. Bundan sonra ögrenimi gerçeklestirmek sizlerin isi olacaktir." ifadelerini kullandi.

Türkiye'de hükümete ve özellikle Milli Egitim Bakanligina is birliginden dolayi tesekkür eden Landrut, ögrenci ve ögretmenlere basari diledi.

Gaziantep Valisi Davut Gül de dönem basindan itibaren her hafta bir okul açmaya karar verdiklerini belirterek, bu yil içerisinde toplam 41 okulun tamamlandigini, ayrica 54 okulun insaatinin devam ettigini ve önemli bir kisminin yil sonuna kadar tamamlanacagini kaydetti.

Gaziantep'in genç bir sehir olduguna, hem içerden hem disardan göç aldigina isaret eden Gül, Milli Egitim Bakanligi'nin destegiyle okul ihtiyacini tamamlamaya yönelik çalismalari sürdüreceklerini bildirdi.

- "Suriyeli çocuklarin okullasma orani yüzde 64 seviyelerine yükseltilmistir"

Milli Egitim Bakanligi Insaat ve Emlak Genel Müdürü Umut Gür, Türkiye'deki yasayan geçici koruma altindaki Suriyelilerin 1,2 milyonunun egitim çaginda oldugunu ifade etti.

Gür, sunlari kaydetti:

"Okul öncesi çagda nüfus 127 bindir. Ilkokul çaginda 442 bin, ortaokul çaginda 348 bin, ortaögretimde de 278 bin geçici koruma altinda olan ögrencimiz bulunmaktadir. Sahadaki ihtiyaç halihazirda saglanan desteklerin çok ötesinde. Dolayisiyla Avrupa Birligi mali imkan içerisinde halihazirda büyük bir pay alan egitim sektörü yatirimlarinin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesi temennimizdir. Devletimizin ve Bakanligimizin son dönemdeki olaganüstü çabasi ile Suriyeli çocuklarin okullasma orani yüzde 64 seviyelerine kadar yükseltilmistir."

Halk oyunlari gösterisi yapilan törende daha sonra Büyükelçi Landrut, Vali Gül ve diger protokol üyeleri tarafindan okulun açilisi gerçeklestirildi.

Törene, Alman Kalkinma Bankasi (KfW) Güneydogu Avrupa ve Türkiye Direktörü Klaus Müller, Il Milli Egitim Müdürü Yasin Tepe, AK Parti Milletvekili Derya Bakbak, ögrenciler ve veliler katildi.

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, daha sonra Kadin ve mülteciler basta olmak üzere gençlere egitim, çalisma ve is kurma imkani saglayan, Hollanda merkezli bir sivil toplum kurulusu olan SPARK tarafindan burs verilen, Gaziantep ve çevresindeki 5 ilde ögrenimini tamamlayan 280 üniversite ögrencisinin mezuniyet törenine katildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile