ABD Disisleri Bakani Blinken, 'Ibrahim Anlasmalari'nin Yil Dönümünde Muhataplariyla Görüstü

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in, Israil ile Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Fas arasinda diplomatik iliskilerin yeniden kurulmasi için imzalanan "Ibrahim Anlasmalari"nin 1. yil dönümü için bu ülkelerdeki üst düzey yetkililer ile çevrim içi bir toplanti yapti.

Blinken'in liderliginde, "Ibrahim Anlasmalari" adi verilen normallesme anlasmalarinin 1. yil dönümü için düzenlenen çevrimiçi toplantiya, Israil Disisleri Bakani Yair Lapid, BAE Devlet Baskani Diplomasi Danismani Enver Gargas, Bahreyn'in Washington Büyükelçisi Abdullah el-Halife ve Fas Disisleri Bakani Nasir Burita katildi.

Söz konusu ülkeler arasindaki normallesme sürecinden memnun olduklarini aktaran Blinken, "Daha çok ülkeyi BAE, Bahreyn ve Fas'in izinden gitmeye tesvik edecegiz. Barisçil diplomasi çemberinin genislemesini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

Ibrahim Anlasmalarinin ABD'nin bir önceki baskani Donald Trump döneminde 15 Eylül 2020'de imzaladigini animsatan Blinken, "Biden yönetimi, bir önceki yönetimin normallesme adimlarini ilerletmek için basarili adimlar atmaya devam edecektir." dedi.

Israil Disisleri Bakani Lapid de daha fazla ülke tarafindan taninmak istediklerini kaydederek bu ay sonunda Bahreyn'i ziyaret eden ilk Israil Disisleri Bakani olacagini belirtti.

Öte yandan Fas Disisleri Bakani Burita, normallesme sürecinin Filistinlilere verdikleri destege gölge düsürmeyecegini kaydederek "Fas, bagimsiz bir Filistin devleti disinda iki devletli bir çözüm alternatifi olduguna inanmiyor." mesajini verdi.

ABD'de Donald Trump yönetiminin girisimleri sonucu 2020'nin sonlarina dogru sirayla BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas, Israil ile iliskileri normallestirme anlasmasi imzalamisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile