ABD, Israil'e 1 Milyar Dolarlik Silah Göndermeyi Planliyor

ABD, Israil'e 1 Milyar Dolarlik Silah Göndermeyi Planliyor

ABD’de Baskan Joe Biden yönetimi, Israil’e degeri 1 milyar dolari asan silah ve askeri teçhizat göndermeyi planliyor.

ABD’nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin hükümet ve Kongre yetkililerine dayandirdigi haberine göre Joe Biden yönetimi, Israil’e degeri 1 milyar dolari asan silah ve mühimmat gönderilmesi için Kongre’yi bilgilendirdi. ABD’li haber ajansi Associated Press ise söz konusu askeri paketin yaklasik 700 milyon dolarinin tank mühimmatini, 500 milyon dolarinin askeri araçlari, 60 milyon dolarinin da havan mermisini içerdigini aktardi.

Kongre’ye gönderildigi belirtilen paket, Biden yönetiminin geçtigimiz hafta Israil’e silah sevkiyatini durdurmasindan bu yana ilk paket olma özelligi tasiyor.

Israil’e silah sevkiyati durdurulmustu

Öte yandan Biden geçtigimiz hafta, Israil’in Gazze Seridi’nin güneyinde 1 milyondan fazla Filistinlinin sigindigi Refah sehrine genis çapli kara operasyonu baslatmasi halinde Israil’e silah sevkiyatini durduracagini söylemisti. Biden Refah’ta kullanilma ihtimali olan 900 kilogramlik bombalarin Israil’e sevkiyatini erteledigini belirterek, “Gazze’de siviller, bu bombalar sonucu öldürüldü” ifadelerini kullanmisti. Biden ayrica ABD’nin gönderdigi bombalarin Gazze’deki Filistinli sivillerin öldürülmesinde kullanildigini ilk kez kabul etmisti.

ABD Disisleri Bakanligi tarafindan hazirlanan raporda da Israil’e saglanan bazi ABD yapimi silahlarin Gazze’de uluslararasi hukuku ihlal edecek sekilde kullanilmis olabilecegi ifade edilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile