ABD'li Senatörlerden Olusan Iki Partili Gruptan 'Silah Kontrolü' Konusunda Çerçeve Anlasmasi

ABD'li Senatörlerden Olusan Iki Partili Gruptan 'Silah Kontrolü' Konusunda Çerçeve Anlasmasi

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat toplam 20 senatörden olusan iki partili grup, silah kontrolü konusunda bir çerçeve anlasmasina vardiklarini duyurdu.

ABD’de her geçen gün yasanan silahli saldirilarin ardindan ABD’li senatörlerden silah kontrolü konusunda tarihi bir anlasmaya varildigi duyuruldu. Cumhuriyetçi ve Demokrat toplam 20 senatörden olusan iki partili grup, silah kontrolü konusunda bir çerçeve anlasmasina vardiklarini bildirdi.

Çerçeve anlasmasi, eyaletlerdeki "kirmizi bayrak" yasalarina destegi, 21 yasin altindaki atesli silah alicilari için daha siki arka plan kontrolleri, okullardaki güvenlik önlemlerinin artirilmasi ve ruh sagligi için finansman ayrilmasini içeriyor.

“Teklifimizi yasalastirmayi dört gözle bekliyoruz”

Demokrat Chris Murphy ve Cumhuriyetçi John Cornyn liderligindeki senatör grubu tarafindan yapilan açiklamada, "Bugün, ABD’nin çocuklarini korumak, okullarimizi güvende tutmak ve ülke genelindeki siddet tehdidini azaltmak için sagduyulu, iki tarafli bir öneriyi duyuruyoruz" ifadeleri kullanilarak, "Aileler korkuyor. Bir araya gelip halkin güvenlik ve emniyet duygularini geri kazanmalarina yardimci olacak bir seyler yapmak bizim görevimiz" denildi.

Açiklamada, "Planimiz okul güvenligini ve ögrencilere verilen destegi iyilestiriyor, tehlikeli suçlularin ve akil hastasi olduguna karar verilenlerin silah satin alamamasini saglamaya yardimci oluyor. Planimiz, yasalara saygili ABD’lilerin anayasal haklarini korurken hayat kurtariyor. Genis, iki tarafli destek kazanmayi ve sagduyulu teklifimizi yasalastirmayi dört gözle bekliyoruz" ifadeleri kullanildi.

"Iyi bir ilk adim"

Senato Çogunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer ise yaptigi açiklamada, söz konusu çerçeve anlasmasini "iyi bir ilk adim" diye nitelendirerek, anlasmanin yasallasmasi ile 21 yasin altindakiler ve silahli saldiri düzenleme potansiyeli olan kisilere, gelismis bir arka plan kontrol süreci kurulacagini ve hizli bir sekilde saldiri tüfekleri elde etmelerinin önüne geçilecegini aktardi.

Schumer, yasa tasarisinin ayrintilari belirlendikten sonra tasariyi hizli bir sekilde Senato’da oylamaya sunacaklarini açikladi.



“Masama ne kadar erken gelirse, o kadar çabuk imzalayabilirim”

Çerçeve anlasmasinin duyurulmasinin ardindan açiklama yapan ABD Baskani Joe Biden, silah kontrolü konusunda masasina gelen her türlü teklifi en kisa sürede imzalayacagini belirterek, "Bu ülkede her geçen gün daha fazla çocuk öldürülüyor. Masama ne kadar erken gelirse, o kadar çabuk imzalayabilirim ve bu önlemleri hayat kurtarmak için o kadar çabuk kullanabiliriz" dedi.

Biden, 2 Haziran’da saldiri silahlarinin ve yüksek kapasiteli sarjörlerin satisinin yasaklanmasi veya bu silahlari satin almak için asgari yasin 18’den 21’e çikarilmasi çagrisinda bulunmustu. Cumhuriyetçilerle yakin iliski içinde olan etkili bir silah haklari grubu olan Ulusal Tüfek Dernegi, Biden’in önerilerini yasalara saygili silah sahiplerinin haklarina yönelik bir ihlal olarak nitelendirmisti.

Yasa tasarisinin 60 oya ihtiyaci var

ABD Senatosu, 50 Demokrat ve 50 Cumhuriyetçiden olusurken, yasanin karari geciktirmek veya tamamen önlemek için önerilen mevzuat üzerinde tartismayi sürdürdügü siyasi bir prosedür olan “filibuster” manevrasinin üstesinden gelmek için 60 oya sahip olmasi gerekiyor.

Temsilciler Meclisi’nden “Kirmizi Bayrak” yasa tasarisi

ABD Temsilciler Meclisi ise 8 Haziran’da silah satin alma yasinin 18’den 21’e çikarilmasina yönelik yasa tasarisinin onaylamasinin ardindan 9 Haziran’da ise kendisine veya baskalarina tehlike olusturacagi düsünülen kisilerin silahlara erisiminin kisitlanacagi “Kirmizi Bayrak” olarak adlandirilan yasa tasarisini 202’ye karsi 224 oyla onaylamisti.

Yasa tasarisina göre, bölge mahkemelerine verilen dilekçe dogrultusunda mahkeme hakimi, tehlikeli sayilan bir kisinin silah satin almasi veya bulundurmasini geçici olarak engellenmesine karar verebilecek.

Uvalde ve Buffola saldirilari

Texas eyaletine bagli Uvalde’de de 24 Mayis’ta Robb Ilkögretim Okulu’na 18 yasindaki Salvador Ramos tarafindan düzenlenen silahli saldirida 19’u çocuk olmak üzere 21 kisi, New York eyaletine bagli Buffalo kentindeki Top Friendly Market adli süpermarkete 15 Mayis’ta düzenlenen silahli saldirida ise 10 kisi hayatini kaybetmisti. Söz konusu saldirilarin faillerinin de 18 yasinda oldugu açiklanmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile