Afganistan'da Nakit Yetersizligi Nedeniyle Banka Önünde Kuyruklar Olusmaya Devam Ediyor

Isçi Cevad Emini: 'Para bekliyoruz. Insanlar paralari için geliyor. Maas ya da birikimlerini almak istiyorlar' Hindistan'da egitim bilimleri ögrencisi Emin Cuyar: 'Geçimimiz için para çekmeyi bekliyoruz. Maalesef bazi subeler kapaliydi, açik bazi bankalar çok kalabalikti' Esnaf Mervan Muhammedi: 'Kabil halki birçok sorunla karsi karsiya. Halkin sorunlarinin çözümü adina yeni sistemin bir an önce duyurulmasini istiyoruz'

Afganistan'in baskenti Kabil'de para arzinin yetersizligi nedeniyle bankalarin önünde uzun kuyruklar olusuyor.

Taliban'in Kabil'i kontrol altina almasinin ardindan yaklasik iki hafta kapali kalan bankalar, halkin nakit ihtiyacina cevap veremiyor.

Hükümetin düsmesiyle dolarda yaklasik yüzde 15 artis yasanirken, birçok ürünün de fiyati yükseldi.

Kabil'de bankalarin bulundugu Sehrinov Caddesi'nde banka önlerinde bekleyen Afganlar ülkedeki ekonomik krizle ilgili AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Yüzlerce Afgan haftalik en fazla 20 bin Afgani (yaklasik 200 dolar) çekebilirken, bazilari yeni hükümetin kurulmasiyla sorunlarin azalacagini düsünüyor.

Bankalarin önünde Taliban'in güvenlik önlemi aldigi, izdihami önleme için insanlari siraya dizdigi görülüyor.

Isçi Cevad Emini, son 2 gündür banka önüne geldigini anlatti. Imkan bulmasi halinde Fransa'ya yerlesmek isteyen Emini, "Burada para bekliyoruz. Insanlar paralari için geliyor. Maaslari ya da birikimlerini almak istiyorlar." dedi.

Emini, yetkililerin paralarini çekmek isteyen insanlara kötü davrandigini ifade ederek, "Halki dövüyorlar. Bunun yaninda, arkadaslarina dostlarina içeri girip paralarini almalari için iltimas geçiyorlar." dedi.

Yurt disina çikmak için planlari oldugunu aktaran Emini, "Kabil Havalimani açilirsa mülklerimi satip gidecegim. Eminim ki halkin çogunlugu gidecektir." ifadelerini kullandi.

Hindistan'da egitim bilimleri ögrencisi Emin Cuyar da yaklasik iki haftadir bankalarin farkli subelerinde sira bekledigini belirterek, "Geçimimiz için para çekmeyi bekliyoruz. Maalesef bazi subeler kapaliydi, açik bazi bankalar çok kalabalikti." diye konustu.

Cuyar, Afganistan'in geleceginden umutlu oldugunu ve egitimini tamamlayip bir gün halkina hizmet etmek istedigini söyledi. Cuyar, Afganistan'dan ayrilmak istemedigini sözlerine ekledi.

Esnaf Mervan Muhammedi ise Taliban'in yönetime gelmesiyle güvenligin saglandigini ancak yeni kurulacak hükümetin artik ekonomiye yönelmesi gerektigini söyledi.

Kendisine siranin bir türlü gelmedigini ve bugün yeniden banka önüne geldigini aktaran Muhammedi, "Kabil halki birçok sorunla karsi karsiya. Halkin sorunlarinin çözümü adina yeni sistemin bir an önce duyurulmasini istiyoruz." dedi.

Muhammedi, ülkenin geleceginden umutlu oldugunu belirterek, baska bir ülkede yasamak istemedigini aktardi.

Yeni Kabil Bankasi yetkilileri, halkta panik havasi oldugunu, sorunlarin kisa zamanda çözülmesi için tam kapasite çalistiklarini vurguladi.

Yeni Kabil Bankasi Müdürü Emir Hamza Baver, sosyal medyada halk arasinda paralarinin bankalarda korunamayacagi yönünde söylenti yayildigini söyledi. Halkin bankalara para yatirmaktan çekindigini aktaran Baver, insanlarin paralarini evlerinde sakladiklarini ve bu nedenle nakit sikintisi yasandigini ifade etti.

Baver, merkez bankasindan temin edilecek paralarla sorunu çözmeye çalistiklarini belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile