Agaçtan Düsen 3 Kisi Öldü, Onlarca Kisi Yaralandi Açiklamasi Uzmani Uyardi

Agaçtan Düsen 3 Kisi Öldü, Onlarca Kisi Yaralandi Açiklamasi Uzmani Uyardi

Kastamonu’da özellikle ceviz ve kestane hasadinin baslamasi ile birlikte agaçtan düsen 3 kisi hayatini kaybederken, yil boyunca il genelinde agaçtan düserek yaralananlarin sayisi 125’i geçti. Uzmanlar, vatandaslari daha dikkatli olmalari konusunda uyararak, hasadi tecrübeli kisilerin yapmasi gerektigini söyledi.

Kastamonu genelinde özellikle ceviz ve kestane hasadi kazalari da beraberinde getirdi. Il genelinde yil boyunca yaklasik 125 kisi agaçtan düserek yaralanirken, Nuri Çakal, Ismail Yalgin ve Murat Gökdag isimli vatandaslar hayatini kaybetti. Eylül ayinda ceviz ve kestane agacindan düserek yaralanan 11 kisinin de Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesinde tedavileri sürüyor. Ayica Kastamonu Il Jandarma Komutanligi verilerine göre jandarma sorumluluk sahasinda 2018, 2019 ve 2020 yillarinda 286 yüksekten düsme olayinda 19 kisi öldü, 267 kisi yaralandi. 286 düsme olayinin 151’inin agaçtan düsmeden kaynaklandigi ögrenildi.

Koruyucu kemerler hayati önem tasiyor

Geçen yila göre ceviz ve kestane agaçlarindan düserek yaralananlarin sayisinin artmasi üzerine uzmanlar, vatandaslari daha dikkatli olmalari noktasinda uyararak, hasadi tecrübeli kisilerin yapmasi gerektigini vurguladi. Agaçtan düsme vakalarinin artmasinin Kastamonu Il Jandarma Komutanligi’nin 2020 yilinda dagittigi koruyucu kemerlerin kullanilmamasindan kaynaklandigi belirtildi.

“Agaçtan düsme vakalarinda hayati öneme sahip yaralanmalarla karsilasiyoruz”

Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi Acil Tip Uzmani Dr. Fatih Gün, vakalarin büyük kisminda hayati tehlike tespit edildigini belirterek, “Bölgemizde ceviz ve kestane gibi halkimizin en çok ragbet ettigi ürünlerin mevsimi oldugu için özellikle bu siralarda ceviz basta olmak üzere çok fazla agaçtan düsme vakalari oluyor. Ilçe hastanelerimize basvurup oralardan da önemli bir travma veya saglik durumu olan hastalar il merkezimize nakil ettirilmektedir. Özellikle eylül ayini inceledim, mesela eylül ayinda 11 tane bizim tespit ettigimiz agaçtan düsme vakasi gelmis. Bunlarin bir tanesi ayaktan taburcu oldu. Yani herhangi ciddi bir hayati tehlikesi olmadan taburcu olmus. Onun disindaki hastalarimizin yüzde 80’ninde omurga kiriklari, yüzde 20’si kaburga kiriklari dedigimiz hayati öneme sahip yaralanmalarla karsilasiyoruz. Hatta su anda bir hastamiz bu ciddi yaralanmalar sonucunda beyin kanamasi sebebiyle ameliyat olup yogun bakimda takibi devam etmekte” dedi.



“Yasli hastalarimiz kalça kiriklarinda uzun süre yataga bagimli ya da yürüyemez duruma gelebiliyorlar”

Özellikle agaçtan düserek yaralanan yasli vatandaslarin yürüyemez hale geldiklerini belirten Dr. Gün, “Bunlarin arasinda yasli hastalarimiz ve genç hastalarimiz da var. Yasli hastalarimizin kemikleri biraz daha kirilgan oldugu için tramvaya ciddi sekilde maruz kalabiliyorlar. Mesela bu yaralanmalarda özellikle yasli hastalarimizin kalça kiriklarinda uzun süre yataga bagimli hale gelip yürüyemez duruma gelmeleriyle karsilasabiliyoruz. Genç hastalarimizda da bir vakamizda omuz kirigi ameliyat olmasi gerekiyor. Ama ameliyat sonrasinda da sürekli takip edilmesi gereken uzun süreli sakatlik veya hayatini, isini engelleyecek ölçüde zararlar olabilir. Bu yüzden daha dikkatli olmalari gerekiyor. Çünkü eliyle is yapan bir adamin elinin kirilmasi, sürekli ayakta durarak çalismak zorunda olan birinin omurgalarinda herhangi bir kiriklik. Bunun uzun rehabilitasyon oldugundan asiri derecede is gücü kaybi ve bununda ekonomik anlamda zorluklara sebep verebilir” diye konustu.



“Herhangi bir güvenlik önlemi almadan agaca çikmayalim”

Herhangi bir sekilde güvenlik önlemi alinmadan agaca çikilmamasi gerektigini belirten Dr. Gün, “Hastaneye gelen hastalarimiz, cevizler bosa gitmesin, sopayla dökemedik, agaca çikip öyle yapalim diyorlar. Herhangi bir güvenlik önlemi aldiniz mi diye sordugumuzda da almadiklarini belirtiyorlar. Sadece agacin kendi budaklarina çikiyorlar buda tehlikeli oluyor. Yaslilarda tansiyon sonucunda göz kararmalari olup düsüyorlar. Gençlerde ise agaç dalinin kirilmasi ile düsme gerçeklesiyor genelde. Güvenlik önlemi alan bireylerde daha düsme vakasi görmedim. Hazirlikli bir düsme olmuyor, insanlar agaca güvenip çikiyor kendini koruma mekanizmasi olmuyor. Agaçlar çok yüksek, 3-4 metreden düsmeler oluyor. Ceviz agaçlarinin yüksekligi dolayisiyla kendini korumasi mümkün degil. Sirt üstü düsmeler çok fazla, buda omurga kirilmasina ve kaburga kirilmasina sebep oluyor ve bunlar ciddi hayati öneme sebep oluyor. Akciger zarinin delindigi anda bir kanama veya hava kaçagina sebep oluyor. Ilçelerimiz merkeze çok uzak oradan buraya bir uzman görüsüne gelene kadar bir yol mesafesi var ve ciddi hayati tehlikesi ciddi ölçüde artiyor. Mesela birkaç tanesi bu isi profesyonel olarak yapan kisi var, halatini gerekli malzemeleri kullanan sadece iki tanesini gördüm. Daha çok güvenilir vücut yapisi olarak da bu yönteme uygun profesyonel birine yaptirirlarsa bu tür yaralanmalar daha az olacaktir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile