Alasehir Ilçe Saglik Müdürlügünden Grip Uyarisi

Alasehir Ilçe Saglik Müdürlügünden Grip Uyarisi

Manisa’nin Alasehir Ilçe Saglik Müdürü Dr. Süleyman Çagri Bozkurt, son günlerde yogun olarak seyreden grip hastaligina karsi vatandaslara uyarilarda bulunarak hastaliktan korunma yollarini anlatti.

Manisa’nin Alasehir Ilçe Saglik Müdürü Dr. Süleyman Çagri Bozkurt, son günlerde yogun olarak seyreden grip hastaligina karsi vatandaslari uyardi. Hastaliktan korunma yöntemlerini de anlatan Dr. Bozkurt, “Grip influenza virüsünün sebebiyet verdigi özellikle bahar-kis ve bahar-yaz geçislerinde görülen, çok sayida kisiyi kolaylikla etkilemesi ve önemli sonuçlar meydana getirmesi nedeniyle ciddiye alinmasi gereken solunum yolu hastaligidir. Halk arasinda soguk alginligi olarak bilinen hastalik ise, yaklasik 200 tane virüsün sebep olabildigi çok daha hafif geçen halsizlik ile seyreden, burun akintisinin eslik ettigi bir baska üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kis aylarinda ise en çok dikkat edilmesi gereken nokta grip ile soguk alginliginin ayirt edilmesidir. Gribi soguk alginligindan ayiran en önemli özelliklerden biri yüksek ates 38 derece ve üzeri, yer yer bulanti, kusma veya ishal, siddetli kas ve eklem agrilari olmasidir. Grip semptomlari vücudun virüs ile temasindan yaklasik 2-3 gün sonra ortaya çikar ve rahatsizlik genelde 7 gün kadar devam eder” dedi.

Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikte antibiyotik kullanilmamasi gerektiginin altini çizen Ilçe Saglik Müdürü Dr. Süleyman Çagri Bozkurt, "Tedavinin antibiyotik ile degil semptomatik sekilde ilerlemesi gerekir. Antibiyoterapinin grip ve soguk alginligini tedavisinde yeri yoktur. Zira grip ve soguk alginligi bakteriyel degil viral hastaliklardir. Bu nedenle bu aylarda gribal enfeksiyona sahip vatandaslarimizin doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanmamasini öneriyoruz. Ayrica, viral hastaliklarda bulas yolu önemli bir yere sahiptir. Bu hastaliklar, öksürme hapsirma ve konusma sirasinda yayilan damlaciklarin diger bireyler tarafindan inhale edilmesiyle, yani solunmasi ile bulasmaktadir. Bahsi geçen etken virüsler fiziki ortamlarda uzun saatler boyu canli kalabilmektedir. Bunun yaninda bulastiriciligin semptomlardan yaklasik 1 gün önce ortaya çiktigi bilgisini de göz önünde bulundurdugumuzda kisisel hijyenin grip-soguk alginligi gibi hastaliklardan korunmada en önemli savunma yöntemi oldugu sonucuna varabiliriz. Toplu yasanilan ve çalisilan yerlerde bazen bu tarz hastaliklardan kaçmak mümkün olmayabilir, böyle durumlarda ise imkan oldugunca toplumdan izole olmak ve evde dinlenmek hastaligin yayiliminin azalmasinda önemli bir yere sahip. Yine bu dönemde dengeli ve saglikli beslenmeye gayret edilmeli taze sebze ve meyve tüketimi artirilmali ve bol sivi tüketimi saglanmalidir. Genç eriskin saglikli bireylerde hastalik hasarsiz bir sekilde ilerleyip sonlanirken; kanser hastalari, gebeler, seker ve kalp gibi kronik hastaligi olan vatandaslarimizda gribal enfeksiyonlar çok daha agir seyredip hasar birakabilir. Bu nedenle bu sekildeki özellikli vatandaslarimizin gribal enfeksiyonlara karsi daha dikkatli olmalarini öneriyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile