Almanya'da Makinistler 1 Ay Içinde Üçüncü Kez Greve Gitti

Alman Makinistler Sendikasi (GDL) Alman Demiryollari ile yapilan toplu is sözlesmesi görüsmelerinin basarisizlikla sonuçlanmasinin ardindan ülke genelinde 1 ay içinde üçüncü kez greve gitti.

Alman Demiryollarinin yük trenlerindeki makinistlerin is birakma eylemi 1 Eylül’de yerel saatle 17.00'da, yolcu trenlerinde bugün saat 02.00'da basladi.

Makinistlerin 1 aydan kisa süre içindeki 3. grevinin uzun sürmesi beklenirken, Alman Demiryollari, sehir içi, sehirlerarasi ve uzun mesafeli yük ve yolcu treni seferlerini etkileyeceginden dolayi yolculari sefer iptalleri ve gecikmelere hazirlikli olmalari konusunda uyardi.

GDL, talepleri karsilanmazsa makinistlerin is birakma eylemlerinin 7 Eylül saat 02.00’a kadar sürecegini kaydetti.

GDL üyeleri, daha önce 10-13 Agustos ve 22-25 Agustos'ta grev yapmisti.

Öte yandan, Alman Demiryollari, grev öncesi 600 avroluk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) primini ve maaslara zammin 36 aylik toplu sözlesme süresinde yapilmasini kabul ederken GDL, 28 aylik toplu is sözlesmesi dönemi için ücretlere zam yapilmasinda israr etti.

GDL Baskani Claus Weselsky ise Alman Demiryollari teklifini geri çevirdi.

Weselsky, “Tren yolculari için kötü bir haberimiz var. Grevler devam edecek.” ifadesini kullandi.

- “Herkesin kendi çalisma sartlarini seçme hakki var”

Hollanda’dan Almanya’ya seyahat eden Jakob Beisbos, Almanya’ya gelmeden önce grev olabileceginin aklina geldigini belirterek, “Hakli çiktim. Ancak 5 gün degil, 2-3 gün sürecegini düsünmedim. Bu GDL ile Deutsche Bahn arasinda bir yaris. Bu para degil, güç ile ilgili bir sey” dedi.

Arkadasiyla seyahat eden ve soyadini vermek istemeyen Antonia da grevden etkilendigini belirterek, “Trenimiz iptal oldu baska bir trene binecegiz.” ifadesini kullandi.

Max Selig de GDL’nin grev yapmakla hakli oldugunu savunarak, “Herkesin kendi çalisma sartlarini seçme hakki var. Daha iyi çalisma sartlarini talep etme konusunda güçleri var. Tamamen hakli buluyorum. Ancak bu durum tüketiciler için iyi degil.” seklinde konustu.

Düsseldorf kentinden Luckenwalde sehrine gitmek isteyen Klaus Jürgen Fiakre de Berlin Tren Istasyonu’nda 3 saat beklemesi gerektigini belirterek, "Buradan nasil devam edecegine bakacagim.” dedi.

- Alman Demiryollari mahkemeye basvurdu

Öte yandan, bir kamu sirketi olan Alman Demiryollari, Frankfurt Is Mahkemesinden grevlerin durdurulmasina iliskin ihtiyati tedbir alinmasini talep etti. Alman Demiryollari, mahkemeye basvurusunda GDL sendikasi ile yasanan is anlasmazliginin müzakere masasinda iyi çalisma kosullari için çözümler bulmaktan çok, “yasal ve siyasi” sorunlarla ilgili oldugunu belirtti.

Alman Demiryollari her gün yaklasik 860 uzun mesafe ve 20 binden fazla sehir içi treni isletiyor. Kovid-19 salgini ekonomik açidan sikintida olan kamu sirketini olumsuz etkilerken 2021'in ilk yarisinda vergi sonrasi zarari 1,4 milyar avro olmustu. Sirketin net finansal borcu ise 32 milyar avroya yükselmisti.

Alman Makinistler Sendikasina (GDL) üye makinistler ücret artisi talebiyle 2014 ve 2015'te sekiz kez greve gitmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile