Almanya'da Toplu Tasima Çalisanlari Ülke Genelinde Greve Gitti

Almanya’da sendikanin çagrisi üzerine sehir içi toplu tasima çalisanlari greve gitti.

Almanya’da ulasim sektöründeki grevler devam ediyor. Birlesik Hizmet Sektörü Sendikasi (Ver.di) toplu tasima sirketleri ile görüsmeler çikmaza girince 90 bin çalisani ülke genelinde greve çagirdi. Ülkenin birçok eyaletinde otobüs, metro, tramvay gibi toplu tasima araçlarinin hizmet vermeyi durdurmasi günlük hayati olumsuz etkiledi. Çalisanlarin bir kismi is yerine zamaninda yetisebilmek için bisiklet veya elektrikli scooter kullanirken, bazilari da taksileri tercih etti. Toplu ulasim olmamasi nedeniyle ögrencilerin de zorluk yasadigi ülkede, hastane randevulari olanlar ise randevularini ertelemek zorunda kaldi.

Haftanin ilk is günü sabah saatlerinde bazi bölgelerde, kisa süreli ve kismi olarak baslayan grev, bugün itibariyla ülkenin büyük bir bölümüne yayildi. Yarin ise 90 bin çalisanin tamamini greve katilacak. Belediye tarafindan isletilmeyen birçok banliyö treni veya yerel otobüs hatlari greve katilmayacak.

Grevlerden Bavyera eyaleti etkilenmezken basta Brandenburg, Asagi Saksonya, Saksonya-Anhalt, Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletleri olmak üzere birçok eyalette çalisanlar is birakti.

Almanya’nin en kalabalik sehri olan baskent Berlin, grevden en fazla etkilenen bölge oldu. Berlin’de, yerel saatle 03.00’te baslayan 35 saatlik grev, yarin 14.00’te sona erecek. Sehir içi banliyö treni ’S-Bahn’ ise Alman Demiryollari’na (DB) ait oldugu için greve katilmayarak seferlerine devam etti.

Daha iyi çalisma sartlari talep ediliyor

Sendika, isverenlerden çalisma sartlarinin iyilestirilmesini talep ediyor. Çalisma saatlerinin kisaltilmasini ve daha uzun dinlenme süreleri verilmesini isteyen sendikanin talepleri arasinda ayrica vardiya ve gece çalismalari için ekstra ücret ödenmesi, bazi bölgelerde ise maaslarin arttirilmasi yer aliyor.

Isverenlerle bir sonraki toplu sözlesme görüsmelerinin 11 Martta gerçeklestirilmesi planlaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile