Altin Fiyatlarindaki Yükselisin Sürmesi Bekleniyor

Altin Fiyatlarindaki Yükselisin Sürmesi Bekleniyor

Ons altindaki yükselisin etkisiyle gram altinin tarihi zirveleri gördügü su günlerde Konya Sarraflar ve Kuyumcular Dernegi Baskani Mehmet Kusdemir, yatirim yönünde altinin en güvenli liman oldugunu belirterek, "Altin fiyatlari daha da yükselecek, bu yükselisin sebeplerden birisi Amerika’daki bankalarin sikintiya girmesi” dedi.

Yatirimin güvenli limani altin, haftaya rekorla basladi.

Ons fiyatinin 2 bin dolarin üzerine çikmasiyla son 1 yilin yeni rekorunu kiran altin, vatandaslardan yogun talep gördü. ABD’de bulunan iki bankanin iflas etmesinin de etki gösterdigi altinda yukari ivmenin devam edecegi tahmin ediliyor.

“Diger yatirim araçlarinda risk daha fazla altin güvenilir bir liman”

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Dernegi Baskani Mehmet Kusdemir, yatirim yönünde altinin en güvenli liman oldugunun altini çizerek, “Altin fiyatlarina iki açidan bakmak lazim. Altin hala yüksek degil. Türk parasi cinsinden tabii ki çok yüksek. Çeyrek 2 bin 100 lira seviyelerine geldi. Vatandaslar bize dügünde nasil çeyrek takacagiz diyor ama geçen yil ons 2 bin dolarlarin üzerindeydi. Geçtigimiz yillara göre hala ons olarak geri kaldigini düsünüyoruz. Bu yükselis dolardan kaynakli, dolarin yükselisi altinin maliyetini yükseltiyor. Biz önümüzdeki günlerde altinin daha da yükselecegini düsünüyoruz. Düsüslerle birlikte düzeltme hareketlerini yapti bin 900’lerde taban yapti. Ons 2 bini asarsa güçlü bir sekilde en az 2 bin 400 dolar seviyesinde, bu da Türk Lirasi bazinda altini bin 350’lere tasiyacak. 2023 yili atin yili olacak diye düsünüyorum. Kuyumcularda da mutlaka tasarruf sepetinde altin olmali. En az yüzde 25-30 civarinda altin olmali. Çünkü diger yatirim araçlarinda risk daha fazla. Hisse senedi, kripto para diger yatirim araçlarina göre altin güvenilir bir liman” dedi.



“Yükselisin sebeplerden birisi Amerika’daki bankalarin sikintiya girmesi, hatta batmalaridir”

Rekor seviyeye kadar çikan altin fiyatlarinda yükselisin sürecegini ifade eden Mehmet Kusdemir, “Dünyada olusan krizlerde insanlar altina yatirim yapiyor. Altin fiyatlari daha da yükselecek. Bu yükselisin sebeplerinden birisi Amerika’daki bankalarin sikintiya girmesi, hatta batmalaridir. Avrupa’ya da yansima ihtimali var. Bankacilik sektörü tam ayakta duramiyor. Dövizlerin ve altinin yükselme sebeplerinin ya da düsme sebeplerinin en basinda Amerikan Merkez Bankasi geliyor. Amerikan Merkez Bankasi’nda faiz yükselecek mi, kaç puan yükselecek derken merkez bankasi baskani konusmalari da direkt etkiliyor. Önümüzdeki günler insallah daha iyi olur diye düsünüyorum. Ramazan ayi ve kis sezonundan çikis olmasiyla bizim isler haliyle durgun. Fiyatlar yükseliyor ama bu islere olumlu ya da olumsuz yansimiyor. Bayram sonu nisanlar, dügünler baslayacak. Konya’nin tarim sehri olmasindan dolayi arkasindan harman gelecek. Konya’mizda gurbetçiler çok, yazin gurbetçilerimiz gelecek. Yani bayram sonu biz islerin ciddi anlamda artacagini, bizim sektörde oldugu gibi diger sektörlerde de artacagini umut ediyoruz” seklinde konustu.



"Internette karsinizda muhatap bulamazsiniz"

Altinin internetten alisveris sitelerinden alinmamasi gerektigi konusunda uyari yapan Baskan Kusdemir, “Son yillarda internetten alisveris furyasi basladi.

Özellikle pandemi sürecinde gida ve market alisverisleri, hatta lokantalardan yemek, akliniza gelen en küçük seyden en büyük seye kadar internetten aliyoruz. Artik bu kaçinilmaz devam edecek ama bizi ilgilendiren taraf altin satislari. Internette altinlara bakiyorum. Çogunda gram yok, ayar yok, ne oldugu belli degil. Hatta ben bile arada kaliyorum bu gümüs mü, altin mi, baska bir sey mi diye. Fiyati çok cazip görünüyor. Usta çekimler yapildigi için ürün çok güzel görünüyor. Ayni ürün bende de var, ayni atölyeden çikma, benimki o kadar güzel görünmüyor. Müsterinin daha çok ilgisini çekip yaniltabilir. Internetten ürün aldiktan sonra sorunlar çikabilir, ölçüsü ya da farkli seyler. Bu sorunlarda internette karsinizda muhatap bulamazsiniz. O yüzden kuyumcudan almak gerekir. Altin kuyumcudan alinir diyorum. Müsterilerin ve yatirimcilarin mutlaka kuyumcudan alisveris yapmasini öneriyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile