Anadolu'nun Tarih Öncesi Görkemli Sehri Hattusa'da 115'Inci Kazi Sezonu Basladi

Hititlerin baskenti Hattusa'ya ev sahipligi yapan Bogazkale ilçesinde bir asirdan fazladir devam eden kazilarda önceki yillarda kesfedilen Hitit Mahallesi'nin bütün olarak ortaya çikarilmasi hedefleniyor Kazi Baskani Prof. Dr. Andreas Schachner: 'Son 20 yil içinde Hititlerden önceki dönemlere, yani sehrin kurulmasindan Hitit kralliginin kurulmasina kadar olan süreci arastirma firsati bulduk. Onu biraz daha genisletmek istiyoruz'

KEMAL CEYLAN - Hititlerin baskenti Hattusa'ya ev sahipligi yapan Çorum'un Bogazkale ilçesindeki kazi çalismalari, önceki yillarda kesfedilen Hitit Mahallesi'nin bütün olarak ortaya çikarilmasi hedefiyle 115'inci kez basladi.

Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasinin bulundugu Hattusa Ören Yeri, UNESCO "Dünya Kültür Mirasi" ve "Dünya Bellegi" listelerindeki tek antik sehir unvaniyla Türkiye'nin önemli turizm mekanlari arasinda yer aliyor.

1906 yilindan bu yana yapilan kazilarda 8 bin yillik geçmisi oldugu tespit edilen tarihi kentteki mimari eserler, ziyaretçilerini zamanda yolculuga çikariyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü adina çalismalari yürüten kazi baskani Prof. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine, bu yil kazi çalismalarinin çesitli noktalarda onarim ve restorasyonla basladigini söyledi.

Kurban Bayrami tatilinin ardindan kazi ve arastirma çalismalarina agirlik verdiklerini belirten Schachner, "Bu yil ekim ayinin ortasina kadar çalismayi hedefliyoruz. Bu dönemde çalisabildigimize seviniyoruz. Umarim Kovid-19 salgini bizi burada rahat birakir." dedi.

Hattusa'daki kazilarin son birkaç yildir Hitit Mahallesi'nde devam ettigini anlatan Schachner, "Hitit Mahallesi'ni sokaklariyla, yapilariyla bütün olarak ortaya çikarmayi hedefliyoruz. Ayni zamanda son yillarda çalistigimiz alanda ümit verici bulgular elde ettik. Son 20 yil içinde Hititlerden önceki dönemlere, yani sehrin kurulmasindan Hitit kralliginin kurulmasina kadar olan süreci arastirma firsati bulduk. Onu biraz daha genisletmek istiyoruz." diye konustu.

Schachner, geçmisteki kazilarda Hititlerden önceki döneme ait mimari tabaka kesfedildigine dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Hitit binalarinin arasinda büyük bir meydan var. O meydani kazip, alttaki mimariye ulasabildik. Böylece sehrin, Hattusa kentinin kurulusundan itibaren Hitit kralliginin olusumuna kadar ilk 400 yillik süreci güzel sekilde ortaya koymamiz mümkün oldu. O dönemle ilgili daha fazla bulgu elde etmeye çalisacagiz ama olur mu olmaz mi belli degil. Çünkü oradaki mimarinin durumuna bagli. Bir Hitit mahallesini bütün olarak kazdigimiz için ayni sekilde korumak istiyoruz. Koruyacagiz, restorasyon yapacagiz. Dolayisiyla onun altindakine ulasamayabiliriz. Ulasmamiz için Hitit yapilarini sökmemiz gerekir, o da olmaz."

Kazida bu yil 98 isçi ile arkeolog, tarihçi gibi 18 uzmanin yer aldigi 116 kisilik ekibin görev aldigini bildiren Schachner, "Ekibimiz sezon içinde biraz daha çogalacak. Burada bilimsel çalismanin yani sira çok sayida kisiye de is imkani sunuyoruz." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile