Antalya'da Kantinci Esnafin Sorunlari Konusuldu

Antalya'da Kantinci Esnafin Sorunlari Konusuldu

Antalya’da kantinci esnafinin sorunlari ve çözüm önerileri baslikli toplanti düzenlendi. Toplantida, kantinci esnafinin yasami oldugu sorunlar dile getirilerek çözüm önerileri ele alindi.

Antalya Gazete Bayii, Büfeciler, Kantinciler, Kuruyemis Imalati ve Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar Odasi tarafindan düzenlenen sorunlar ve çözüm önerileri toplantisi Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi isbirliginde Il Milli Egitim Müdürü Hüseyin Er, Muratpasa Ilçe Milli Egitim Müdürü Kenan Yavuz, Kepez Ilçe Milli Egitim Müdürü Hüdai Varol, Konyaalti Ilçe Milli Egitim Müdürü Halil Ünal, Dösemealti Ilçe Milli Egitim Müdürü Süleyman Gökçen, Aksu Ilçe Milli Egitim Müdürü Yakup Hoplar, Kantinlerden Sorumlu Sube Müdürü Sevim Baysal Ve Kantin isletmecisi esnaflarin katilimlariyla gerçeklestirildi.



AESOB ve Antalya Gazete Bayii, Büfeciler, Kantinciler, Kuruyemis Imalati ve Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Adlihan Dere, Il ve Ilçe Milli Egitim Müdürlerinin her daim çözüm odakli yaklasip esnaf ve sanatkarlara destek oldugunu belirterek “Malumunuz 11 Mart 2020 Tarihinden itibaren tüm dünyayi etkileyen Korona virüs ülkemizde de görülmeye baslandi. Giderek artan vaka sayilarina istinaden Içisleri Bakanligi toplum sagligini göz önünde bulundurarak genelge yayinladi. Alinan önlem ve tedbirler dogrultusunda Il Umumi Hifzissihha Kurul Karari ile kantincilerimiz isyerlerini kapatti. Pandemi sebebiyle 2 yildir okullarin kapali kalmasiyla birlikte kantinci esnafimiz zor günlerden geçti. 18 Ay boyunca hiç is yapamadilar ve evlerine ekmek götüremediler. Maddi gelir kaybi yasayarak ekonomik sikinti çeken kantinci esnaflarimiz çalisanlarini magdur etmemek amaciyla isten çikarmadilar. Bu süre zarfinda kendilerinin ve çalisanlarinin SGK ve BAG-KUR primlerini ödemeye devam ettiler. Kredi kartlari, krediler ve borçlarla gün geçtikçe boynu bükülen kantincilerimiz kendileri magduriyet yasadi. Kimi evini, arabasini, altinini satti; kimi disinden tirnagindan arttirarak yaptigi birikimini tüketti, kimi ise borca girerek günü kurtarmaya çalisti. Gideri çok, kazanci yok esnafimiz kredilerini ödeyemeyince kredi kartlari patladi ve kredi notlari düstü. Bu sebeple bankalar kantinci esnafimiza kredi vermemeye basladi” dedi.



“Çözüm odakli oldular”

Esnafin çözüm odakli oldugunu belirten Dere, “ Ben Antalya Gazete Bayii, Büfeciler, Kantinciler, Kuruyemis Imalati ve Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani olarak elimizden geldigince kantinci esnafimiza yardimci olmaya çalistik. Ben ayrica S.S. Kepez Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Baskaniyim. Imkanlarimiz dahilinde mümkün oldugunca buradaki kantinci esnaflarimiza krediler ile destek verdik. Bu konuda devletimizde esnaf ve sanatkarlarimizin yaninda oldu. Pandemi döneminde hükümetimizde 25 bin TL esnafimiza can suyu kredisi ve birçok hibeler verdi. Tüm esnaf ve sanatkarlarimiz yüz yüze egitimin baslamasini umut ve heyecanla bekliyordu. Okullarimiz 6 Eylül 2021 Tarihinde açildi. Esnafimizin bir nebze de olsa yüzü gülmeye basladi.

Okullarimizin açildigi günden bugüne dek Il Milli Egitim Müdürü Hüseyin Er ve Ilçe Milli Egitim Müdürleri ile devamli bir araya geldik. Esnafimizin talep ve isteklerini aktardigimizda kendileri her zaman anlayisla yaklasip çözüm odakli oldular” diye konustu.



“Kiralar ile ilgili sorun oldu”

Baskan Adlihan Dere konusmasinin devaminda, “Kantin kiralari ile ilgili sikintilarimiz oldu. Bakanligimizin yayinlamis oldugu genelge dogrultusunda kira sözlesmesindeki bedelin yüzde 50’sinin alinacagi belirtilmisti. Fakat bu durum ile ilgili bazi ilçelerde farkli uygulamalar yasandigi görüldü.

Bu hususta çözüm üretmek ve kantinci esnafimizin magduriyetini gidermek amaciyla Il ve Ilçe Milli Egitim Müdürlerimiz ile bir araya gelerek görüsmeler gerçeklestirdik. Bugün burada siz degerli esnaflarimizi ve müdürlerimizi karsilikli görüstürerek çözüm önerileri bulabilmek adina toplanmis bulunmaktayiz. Bu sorunlarinizi çözmek amaciyla soru cevap seklinde toplantimiza devam edecegiz” ifadelerini kullandi. Dere, ayrica, Il Milli Egitim Müdürlügü ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi isbirliginde "Ahilik Cömertlik ve Dürüstlük" konulu Ulusal Liselerarasi Resim Yarismasi düzenlenecegini belirtti.



“Çözüm odakli olmaliyiz”

Toplantida konusmasini yapmak üzere kürsüye çikan Il Milli Egitim Müdürü Hüseyin Er ise, “Hepimiz büyük bir ailenin parçalariyiz. Olumlu yaklasip, çözüm odakli olmaliyiz. Konusarak karsilikli uzlasarak her türlü sorunu çözecegiz. Kantin isletmecisi esnaflarimizin ekonomik sikinti yasamamasini bizlerde isteriz. Bir yandan istihdam saglarken biryandan kendi ailenizi geçindirmeye çalisiyorsunuz. Biz bu çarkin sorunsuz çalismasini, sistemin iyi islemesini, ülkemizin her zamankinden çok daha güçlü olmasini cani gönülden isteriz. Bizim üstümüzdeki sorumluluk çok büyük. Her gün 475 bin çocugu ailesi bizlere emanet ediyor. Baslarina hiçbir sey gelmeden sag salim ailelerine teslim etmek bizim görevimiz. Bu sebeple her çocugu kendi evlatlarimiz gibi görüp, onlar için en iyisini yapmaya çalisiyoruz. Inaniyorum ve güveniyorum ki siz degerli esnaflarimizda ayni özveriyle yaklasip kendi çocuklariniza gösterdiginiz hassasiyeti diger ögrencilere de gösteriyorsunuz” diyerek kantinci esnafin taleplerinin degerlendirilecegini ve bu konular ile ilgili kanun, yönetmelik ve genelgeler dogrultusunda çözüm bulacaklarini beyan etti.

Il Milli Egitim Müdürlügü’nün Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi ile birlikte daha birçok yeni projeler gerçeklestireceklerini ne sözlerine ekleyen Er, yapilan çalismalara göre daha iyi hizmet için düzenli olarak ayin ve yilin kantincisi seçimi gibi projelerin olacaginin da müjdesini verdi.

Kantincilerin yasamis oldugu sikintilari, talepleri ve çözüm önerileri üzerinde degerlendirmelerin bulundugu toplanti soru - cevap seklinde devam etti. Toplantinin sonunda AESOB Baskani Adlihan Dere, Il Milli Egitim Müdürü Hüseyin Er’e plaket takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile