Araban Sarimsagi Gaziantep Büyüksehir'In Girisimiyle AB Cografi Isaret Tescilini Aldi

Araban Sarimsagi Gaziantep Büyüksehir'In Girisimiyle AB Cografi Isaret Tescilini Aldi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi (GBB) ve Araban Ziraat Odasi is birliginde Araban Sarimsagi, Avrupa Birligi cografi isaret tescilini aldi.

GBB Tarimsal Hizmetler ve Gida Daire Baskanligina bagli Cografi Isaret ve Markalasma Sube Müdürlügü ve Araban Ziraat Odasinin ortak çalismalari sonucunda Araban Sarimsagi, 21 Mart 2024 tarihinde Araban Ziraat Odasi adina Avrupa Birligi’nde tescillendi. 2013 yilinda Avrupa Birligi tarafindan tescillenen Antep Baklavasi’nin ardindan Araban Sarimsagi Gaziantep’te tescil alan ikinci ürün oldu.

Türkiye’de toplam üretiminin yüzde 35’i Gaziantep’te olan ve özel lezzet kaynaklarindan biri sayilan Araban Sarimsagi, diger sarimsaklara kiyasla daha fazla aromatik bilesenlere sahip olmasinin yani sira dis ve kabuk yapisiyla farkliligini belirginlestiriyor.

Türkiye’nin Avrupa Birligi’nde basvuruda bekleyen ürün sayisi 44, cografi isaretli ürün sayisi ise Araban Sarimsagi ile 21’e ulasti.

“Sarimsak hem ekonomi hem de sifa”

Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin konuyla ilgili yaptigi açiklamada tescilin alinmasiyla büyük bir mutluluk ve heyecan yasadigini dile getirerek, “Bu bir takim is ama sunu görüyoruz ki çalisinca oluyor, gayret edince basari geliyor. ‘Yüzüncü yil, yüz cografi isaret’ dedik 105 cografi isaret aldik. Gaziantep Büyüksehir Belediyesi olarak yalnizca bu islere bakan bir sube müdürlügümüz var. Benim inandigim seylerden birisi de önem verdigini bir alani belediye olarak ve kurumsal olarak birinci is olarak yapmazsaniz bunlar dilek ve temenni olur. Gaziantep Büyüksehir Belediyesi olarak ilk basta bu isi bir sube müdürlügüne dönüstürdük, bütçe ayirdik. Sarimsak denilen sey hem ekonomi hem de sifa. Sarimsak dogal antibiyotik ve dünyanin dogal antibiyotige ihtiyaci var. Bu yüzden Araban bizim için çok özel ve güzide bir ilçemiz. Bir taraftan sarimsak var diger taraftan Habes Kanyonu’na sahip ve bunun için yatirimlarimiz sürüyor. Sarimsak içinde ne kadar çok üretmemiz, tanitmamiz, tüketim ve katma degerinin arttirilmasina baktik” dedi.

“100 Avrupa cografi isareti alana kadar durmak yok yola devam diyoruz”

Konusmasinin devaminda Gaziantep’in baklavanin Avrupa Birligi Cografi Isaret Tecili çalismasina deginerek, “Türkiye’de kendi cografi isaretimizi aldik ama artik biz biliyoruz ki ürünlerimiz için Avrupa Birligi Cografi Isareti’ni almazsak bize dair ürünlere baska ülkeler sahip çikiyor. Gaziantep bu bilinçle ilk Avrupa Birligi Cografi Isareti’ni sanayi odasinin basvurusuyla baklavada aldik. Bugünde Araban Sarimsagi bu sisteme girdi. Bundan sonra soguk hava deposuyla, sarimsak üreticisinin katma deger elde edecegi, sarimsak tozu ve siyah sarimsak çalismalarini yapmamiz gerek. Siyah sarimsagi çalisarak özellikle hem faydalarini koruyarak kokudan rahatsiz olanlar için alternatif bir üretim yapmis olacagiz. Bu döngüsel sistemi kurdugumuz ve yaptigimiz zaman kazancin sahibi Araban çiftçisi, Araban ekonomisi, Gaziantep’in yesil ekonomisi olacak. Artik dünya yesil ve akilli ekonomiye gidiyor ve bunu insa etmemiz gerekiyor. Bu sarimsak bize dogru yolda oldugumuzu ve çalisinca bunu nasil basaracagimizin özgüvenini verdi. 100 Avrupa Cografi Isareti alana kadar durmak yok yola devam diyoruz” ifadelerini kullandi.

Araban Ziraat Odasi Baskani Hasan Altun, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’ne verdigi desteklerden dolayi tesekkür ederek, “Bu patente basvuru için ilk onlar basladi ve devamini getirdi. Buna ne kadar minnet, tesekkür etsek azdir, bu yasadigimiz sevinci kelimelere sigdiramiyoruz. Baskanimiz Fatma Sahin hep ilçemizin sikintilarinin giderilmesi için yanimiza geliyor, hasatlarda hep bizimle birlikte yan yana oluyor” diye konustu.

Gaziantep, Türkiye’de en fazla cografi isarete sahip olan il konumunda yer aliyor. Su anda 105 Cografi cografi isaretli ürün ve 1 adet geleneksel ürün ile en üst sirada yer alan Gaziantep’in mutfagina ait Antep Menengiç Kahvesi, Antep Lahmacunu, Antep Fistigi, Antep Fistik Ezmesi, Oguzeli Nar Eksisi ve Antep Muskasi cografi isaret tescili için sira bekliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile