Arabuluculuga Basvurulmasini Gerektiren 8 Uyusmazlik Konusu

Arabuluculuga Basvurulmasini Gerektiren 8 Uyusmazlik Konusu

Genisletilen arabuluculuk uygulamalarini degerlendiren Tüketiciyi Destekleme Dernegi Genel Merkez Çözüm Merkezi Baskani Arabulucu Avukat Pinar Turhanoglu Gücüyener, arabuluculugun alternatif bir uyusmazlik çözüm yöntemi oldugunu söyledi.

Gücüyener, konuyla ilgili açiklamasinda konuyla ilgili 1 Eylül 2023 tarihinde yeni bir uygulamanin yürürlüge girdigini hatirlatti. Bu uygulama ile belirli anlasmazliklarda dava yoluna basvurmadan önce arabuluculuk mekanizmasina basvurulmasi zorunlu hale getirildigini anlatan Avukat Pinar Turhanoglu Gücüyener, "Arabuluculuk, alternatif bir uyusmazlik çözüm yöntemidir. Taraflarin bir uyusmazligi, tarafsiz bir üçüncü kisi araciligiyla mahkemeye gitmeden çözmelerini saglamaktadir" dedi.



Arabuluculuga basvurmak zorunlu

Gücüyener, uyusmazliklar belirlenen ve arabuluculuga basvurulmasinin gerektiren 8 maddeyi ise söyle siraladi:

"Tüketici mahkemelerinde görülen ve parasal sinir olarak 66 bin TL ve üzerindeki uyusmazliklar, konusu para ile belirlenemeyen tüketici mahkemeleri uyusmazliklari, 6102 sayili Türk Ticaret Kanunun 4’üncü maddesinde ve diger kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazin iptali, menfi tespit ve istirdat davalari, 6325 sayili Kanuna eklenen 18/B maddesi geregi: Kiralanan tasinmazlarin 2004 sayili Icra ve Iflas Kanununa göre ilamsiz icra yoluyla tahliyesine iliskin hükümler hariç, kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar, tasinir ve tasinmazlarin paylastirilmasina ve ortakligin giderilmesine iliskin uyusmazliklar, 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyusmazliklar, komsu hakkindan kaynaklanan uyusmazliklar, 7036 sayili Is Mahkemeleri Kanununun 3’üncü maddesinin 1’inci fikrasina eklenen cümleye göre; kanuna, bireysel veya toplu is sözlesmesine dayanan isçi ya da isveren alacagi ve tazminati ile ilgili itirazin iptali, menfi tespit ve istirdat davalarinda dava sartidir."

Tüketici Hakem Heyeti 2023 parasal siniri 66 bin TL’yi asan uyusmazliklarda da arabuluculuk zorunlu

Zorunlu arabuluculuk sürecini baslatmak isteyen vatandaslarin adliyelerdeki Arabuluculuk Bürosu’na basvurmalari gerekiyor. Arabuluculuk, taraflarin daha hizli, etkili ve masrafsiz bir çözüme ulasmalarini saglamak amaciyla hayata geçirildi. Tüketicilerin magdur olmamalari için 2023 yilinda Tüketici Hakem Heyeti parasal siniri 66 bin TL’yi asan uyusmazliklarda dava sarti olarak arabulucuya basvurulmasi önemle hatirlatildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile