Asırlık Tezgahlarda Dokunan Ürünleri Dünyaya Tanıtıyorlar

Muğla'da bir evin bahçesine kurulan asırlık tezgahlarda, yurt dışından gelen yabancılara el dokuması eğitimi veriliyor.

Yeşilyurt Mahallesi'nde yaşayan dokuma ustası Zeynep Karacan, evinin avlusuna asırlık tezgahlar kurarak kaybolmaya yüz tutmuş ipek el dokumaları üretiyor.
Karacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300 yıllık geçmişe sahip Yeşilyurt el dokuması ürünlerine son yıllarda özellikle yurt dışından gelen yabancıların ilgi gösterdiğini söyledi.

Geçen hafta ABD ve Kanada'dan gelen konukların dokuma ürünler hakkında bilgi aldığını ve tezgahta çalıştığını anlatan Karacan, "Bu da bizi çok mutlu etti. Çünkü kültürümüzü, yaşatmak amacıyla gençlere ve beldemizdeki hanımlara öğretmek için uğraşırken ABD ve Kanada'dan 4 kadının gelip 'biz de bunu öğrenmek istiyoruz" demesi bize farklı bir duygu hissettirdi. Siz birşeyleri yaşatmak isterken dünyadan bir talep geliyor. Bu farklı ve çok hoş bir durumdu" diye konuştu.

- "Harry Potter" ve "Truva" filmlerinde kullanıldı
Son yıllarda pek çok farklı tasarımlar yaparak ciddi anlamda üretim ve tanıtım gerçekleştirdiklerini, Kanada, Fransa ve Hollanda'da festivallere katılarak Yeşilyurt dokumalarını tüm dünyaya gösterdiklerini vurgulayan Karacan, dokumaların yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi.
Geçen yıllarda dokudukları kumaşların "Savaşçı", "Harry Potter" ve "Truva" filmlerinde kullanıldığını anlatan Karacan, "Hollywood setlerinde kullanılan ipek kumaşlarla Muğla'yı dünyaya tanıttık. Kültürümüzü daha önce de bazı yabancı filmlerde sanatçıların giydiği kıyafetlerle tanıtmıştık" dedi.

Karacan, geçen hafta Alman TV kanalı ART'nin yetkililerinin kendisini arayarak "Türkiye belgeseli çekmek istiyoruz. Bu kapsamda asırlık tezgahları da görüntülemek istiyoruz" dediklerini anlattı.
Konuyla ilgili çekimlerin önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade eden Karacan, "Türkiye'nin tanıtımı olan bir belgeselde yer almak çok hoşumuza gitti. Hoşumuza gitmekten ziyade çok mutlu etti. Bu belgeselde hem dokumalarımızı hem de kültürümüzü tanıtacağız. Demek ki bugüne kadar bir şeyler yapmışız. Bunca çabamız boşa gitmemiş" diye konuştu.

Karacan, ayrıca hedeflerinin kültürel bir miras olan el dokumacılığını "ayakta tutmak" olduğunu bildirdi.
İnsanların kendi kültürlerini öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Karacan, şöyle konuştu:
"Biz bunu ABD'den geldiklerinde daha net anladık. Onlar kendilerine ait olanı öğrenmişler ve başkalarına ait olanı da araştırıp yaşatmaya çalışıyorlar. Kendimizi bu konuda sorumlu hissettik. Durumu biraz daha geniş ele almaya başladık. Biz gerçekten çok sağlıklı ve güzel bir ürün üretiyoruz. Bunu bilecekler gelip alacaklar ki ticari olarak da devam edebilsin."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile