Avrupa'dan Bu Yaz Kara Yoluyla Yurda Gelen Gurbetçi Sayisi Yaklasik 3 Kat Artti

Geçen yil 1 Haziran1 Eylül döneminde Avrupa'ya açilan sinir kapilarindan Türkiye'ye 667 bin, bu sene ise 1 milyon 815 bin gurbetçi giris yapti.

HAKAN SAHIN - Geçen yil yeni tip koronavirüs salgini nedeniyle Avrupa ülkelerinden memleketlerine gelemeyen gurbetçiler, bu sene Türkiye'ye adeta akin etti. Avrupa'dan geçen yil 1 Haziran-1 Eylül döneminde kara yoluyla Türkiye'ye 667 bin, bu sene ise 1 milyon 815 bin gurbetçi geldi.

Yillik izinlerini Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçilerin sinir kapilarindan haziranda baslayan gelislerinin yerini dönüsler aldi. Bir anlamda eylül itibariyla "gurbetçi sezonu" tamamlanmaya basladi.

Geçen yil salginin boyutu pek çok seyahati ertelemisti. Bu ertelemelerden Avrupa'da yasayan Türkler de etkilendi.

Her yil ortalama 2 milyon gurbetçinin geldigi Türkiye'ye geçen sene 1 Haziran-1 Eylül döneminde, Avrupa'ya açilan sinir kapilarindan 667 bin gurbetçi giris yapmisti.

Bu yil ise ayni dönemde yurda giris yapan gurbetçilerin sayisi geçen seneye oranla yaklasik 3 kat artti. Kapikule, Hamzabeyli, Ipsala, Dereköy ve Pazarkule sinir kapilarini kullanarak bu yil 1 milyon 815 bin gurbetçi ülkeye geldi.

- Gurbetçinin ilk tercihi Kapikule

Türkiye'ye Yunanistan üzerinden gelenler Ipsala, Pazarkule, Bulgaristan rotasindan gelenler ise Kapikule, Hamzabeyli ve Dereköy sinir kapilarindan giris yapiyor. Ancak Avrupa'da yasayan Türkler baba ocagina gelis yolunda en çok Kapikule'yi tercih ediyor.

Gurbetçiler bu yil da en çok Kapikule Sinir Kapisi'ni kullandi. Yolculardan 1 milyon 345 bini Kapikule'yi kullanarak Türkiye'ye ulasti.

Yurttan çikista da yine en çok Kapikule Sinir Kapisi kullanildi.

- "Vatanimizi çok özlüyoruz"

Izinlerini tamamlayip yasadiklari ülkelere hareket eden gurbetçiler, dönüs hüznü yasiyor.

Almanya'ya giden Emrah Altinsoy, AA muhabirine, tatilinin çok güzel geçtigini, akrabalar ve arkadaslariyla zaman geçirdigini belirtti.

Türkiye'ye giriste sevinç, giderken ise hüzün yasadiklarini ifade eden Altinsoy, "Giderken gerçekten kendimizi kötü hissediyoruz. Vatanimizi, milletimizi çok özlüyoruz. Daha gitmeden gelecek yil Türkiye'ye gelis planlarini yapmaya basladik." dedi.

Fransa'ya giden Ahmet Eren ise yillik iznini İçel ve Ankara'da tamamladiktan sonra dönüse geçtiklerini söyledi.

Türkiye'den çikarken üzüntü duyduklarini anlatan Eren, "Üzülerek gidiyoruz. Her güzel sey bir gün bitiyor. Vatanimizi özlüyoruz." diye konustu.

Eren, hasretle yeniden Türkiye'ye gelecekleri günü bekleyeceklerini dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile