Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Yunanistan Bizim Yazdigimiz Mektuplara Adam Gibi Cevap Versin'

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Yunanistan Bizim Yazdigimiz Mektuplara Adam Gibi Cevap Versin'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Yunanistan bizim yazdigimiz mektuplara adam gibi cevap versin. Silahsizlandirilmis adalarin statüsünü ihlal etmedigini söylesin, elimde belgeler var. Ihlal gerekçelerinin hiçbirisi geçerli degil. Bu ihlalleri sonlandirmazsa adalarin egemenligi tartisilir” dedi.

Bakan Çavusoglu, Kuzey Makedonya Disisleri Bakani Bujar Osmani ile ikili görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Kuzey Makedonya ile ekonomik iliskilerin memnuniyet verici oldugunu kaydeden Çavusoglu, “Geçen sene ikili ticaret hacmimiz yaklasik yüzde 42 artis gösterdi. 772 milyon dolara çikti. Bu seneki rakamlara bakiyoruz 900 milyon dolar civarinda olacak. En geç gelecek sene 1 milyar dolara çikarma konusunda mutabigiz. Önümüzdeki 5 yil içerisinde 2 milyar dolar ticaret hacmine çikabilecegimize inaniyoruz” diye konustuk.

Balkanlardaki gelismelerin endise verici oldugunu bildiren Bakan Çavusoglu, Sirbistan, Hirvatistan, Bosna Herkes ve Kosova’ya ziyaretlerde bulunacagini ve tansiyonu düsürmek için hep birlikte hareket edilecegini söyledi.



Bakan Osmani ise Türkiye’nin Kuzey Makedonya’ya büyük destek sagladigina dikkati çekerek, “Bizim NATO’ya entegrasyonumuz için tesekkür ediyoruz. Bu bizim devletimiz için çok önemli. Bu konu hakkinda desteginizden dolayi tesekkür ediyoruz. Iki müttefik olarak ittifakta birlikte yer aliyoruz ve sinamalara birlikte cevap veriyoruz” dedi.

Basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Bakan Çavusoglu, Yunanistan Basbakani Kiriakos Miçotakis’in yaptigi açiklamalara iliskin, “Hem Türkiye’de Cumhurbaskanimiza iliskilerimizi gelistirelim, sorunlarimizi çözelim, üçüncü ülkeleri ve taraflari bu sürece dahil etmeyelim diye teklifte bulunacaksin hem de gidip her platformda Türkiye karsitligi yapacaksiniz. Özellikle de Türkiye’nin ABD’den almak istedigi F-16’li ‘Türkiye’ye vermeyin’ diye lobi yapacaksiniz. Bu NATO müttefikligine de sigmayan bir hareket” degerlendirmesinde bulundu.

“Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse bu adalarin egemenligi tartisilacaktir”

Yunanistan’in agresif olmasinin sebebinin 1923 Lozan ve 1947 Paris Anlasmalari ile silahlandirmama kosuluyla kendisine verilen adalarin statüsünü ihlal etmesi ve Türkiye’nin de bu ihlali uluslararasi hukuk çerçevesinde gündeme getirmesi oldugunu vurgulayan Bakan Çavusoglu, “Birlesmis Milletler’e iki mektup yazdik. Bu adalar Yunanistan’a bu sartlarla verildi.

Anlasmalar ortada ama Yunanistan bunlari ihlal ediyor, silahlandiriyor. Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse bu adalarin egemenligi tartisilacaktir. Bu kadar açik ve net. Anlasmalara uyacaksin” dedi.



“Yunanistan bizim yazdigimiz mektuplara adam gibi cevap versin”

“Maalesef Yunanistan’in içine düstügü durum içler acisi” diyen Çavusoglu söyle devam etti:

“Bir seyi çok iyi basariyorlar. En haksiz durumda bile ne kadar hakli oldugunu anlatmada ve aglamada çok basarililar. Bu takdir mi edilir baska türlü mü degerlendirilir bilemem. Elbette her ülke kendi çikarini, dogrularini savunmak zorundadir. Bir de gelirler yüzünüze sarilirlar, gülerler arkasini döndügü zaman nefret, kin, yalan, iftira. Bunlar siyasetçilere yakisan tavirlar degil. Daha dikkatli hukuk çerçevesinde ve belirli bir anlayis içerisinde hareket etmek lazim. Insallah Yunanistan da bu çizgiye gelir. Yunanistan bizim yazdigimiz mektuplara adam gibi cevap versin. Silahsizlandirilmis adalarin statüsünü ihlal etmedigini söylesin, elimde belgeler var. Ihlal gerekçelerinin hiçbirisi geçerli degil. Bu ihlalleri sonlandirmazsa adalarin egemenlik tartismasini baslattik zaten, egemenligi tartisilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile