Bakan Fidan Açiklamasi 'Avrupa Birligi, Türkiye'siz Gerçek Manada Bir Küresel Aktör Olamaz'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, “Avrupa Birligi, Türkiye’siz gerçek manada bir küresel aktör olamaz. Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne üyelik sürecinin önünün açilmasi, iliskilerimizin üyelik perspektifi temelini yeniden canlandirmasi elzemdir” dedi.

Bakan Fidan, Komsuluk ve Genislemeden Sorumlu Avrupa Birligi (AB) Komiseri Oliver Varhelyi ile görüstü. Gerçeklestirilen görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenlendi.

Bakan Fidan, “Avrupa ve tüm dünyanin çesitli sinamalarla karsi karsiya oldugu bir dönemden geçmekteyiz. Böyle bir dönemde Türkiye- Avrupa Birligi iliskilerinin saglikli ilerletilmesi her zamankinden daha da önemli hale gelmistir. Türkiye-Avrupa Birligi iliskilerinin bazi üye ülkelerin siyasi çikarlarina rehin edilmemesi gerektigi açiktir. Avrupa Birligi, Türkiye’siz gerçek manada bir küresel aktör olamaz. Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne üyelik sürecinin önünün açilmasi, iliskilerimizin üyelik perspektifi temelini yeniden canlandirmasi elzemdir. Genisleme politikasinin jeopolitik kaygilarla Avrupa Birligi gündemine yerlestigi bir dönemde Türkiye’yi bu sürecin disinda tutmak büyük bir stratejik hata olacaktir. Avrupa Birligi, Türkiye’yi müzakere eden bir aday ülke olarak görmeli ve ahde vefa ilkesinin gereklerini yerine getirmelidir. Birligin menfaatlerini korumakla yükümlü Avrupa Birligi Komisyonu bu konuda üzerine düseni yapmalidir” diye konustu.



Bakan Fidan’dan "vize serbestisi" vurgusu

Gümrük Birligi’nin güncellenmesine öncelik verdiklerinin altini çizen Fidan, “Gümrük Birligi’nin günün ihtiyaçlarina ve yarinin gereksinimlerine uygun sekilde yenilenmesi her iki tarafin da çikarina olacaktir. Vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi de Avrupa Birligi’nden beklentilerimiz arasindadir. Vize serbestisi insandan insana diyalogu artiracak, Türkiye’nin Avrupa Birligi üyeligi yönündeki sorunlarin ve ön yargilarin kaldirilmasina süphesiz katki saglayacaktir. Varhelyi ile son dönemde vatandaslarimizin vize basvurularinda yasadigi magduriyetlerin giderilmesi beklentimizi de vurguladim. Ayrica düzensiz göçle mücadelede adil bir paylasim temelinde is birligimizin arttirilmasina ihtiyaç duydugumuzu yineledim. Düzensiz göç sorununu çözmek için öncelikle kaynak ülkelerde istikrarin saglanmasi gerektigini bir kez daha hatirlattik. Bugünkü görüsmemizde Sayin Varhelyi ile yeniden söyledigim gibi Avrupa Birligi’nden siyasi engellemelere müsamaha göstermemesini bekliyoruz. Iliskilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

"1 milyar euroluk bir yardimda bulunuldu"

Türkiye’nin mülteciler konusunda yaptigi çalismalar için mütesekkir olduklarini belirten Varhelyi ise, “4 milyon mülteciye ev sahipligi yapmakta Türkiye. Uzun yillardir bu kisilere ev sahipligi yapmakta. Su anda 1 milyar euroluk bir yardimda bulunuldu. Elbette bu Türkiye’nin tüm çabalarini karsilamiyor. Biz bunun farkindayiz. Bugün son sözlesmeyi imzaliyoruz. Bu da 781 milyon euroluk bir sözlesme. Bu da göç ve mültecilerle ilgili Avrupa Birligi’nin imzaladigi en büyük sözlesme. Bu da dogrudan Türkiye’deki mültecilere yönelik olarak kullanilacak” dedi.



"YPG terörünün bölgede mesru bir güçmüs gibi gösterilmesi ve baski aracina dönüstürülmesi son bulmali"

Açiklamalarin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevaplayan Bakan Fidan, Suriye’de yasanan son gelismelere iliskin, “Suriye’de Arap asiretlerinin YPG

isgaline karsi baskaldirida bulunmasi öngördügümüz bir husustu. Bunun aksinin olmasi mümkün degildi. Biliyorsunuz Suriye politikamizin önemli ayagi Suriye’deki halklarin herkesin bulundugu yerde yasamasi, kimsenin topragindan sürülmemesi ve bir baskasinin boyunduruguna girmemesi. Araplarin, Türkmenlerin, Kürtlerin, herkesin bulundugu yerde yasamasi önemli. Fakat Amerika Birlesik Devletleri destekli YPG’nin Arap topraklarini isgal ederek, onlari boyunduruk altina almasi neticesinde uzun zaman önce biz bu türden girisimlerin baslayacagini öngörüyorduk. Bunlar uzun süreli iki toplum arasinda kan davasina dönüsecek sonuçlari beraberinde getirmekte. YPG terörü, PKK terörü bir gün ortadan kalkacak ama hem Amerika’nin hem YPG’nin hep beraber Kürtlerle Araplar arasina ektikleri fitne tohumlarinin tedavisi zaman alacak. Sesleniyoruz ABD’ye ve ilgili devletlere. Bölgede Araplarin baski altina alinmasi politikasina son verin. YPG terörünün bölgede mesru bir güçmüs gibi gösterilmesi ve baski aracina dönüstürülmesi son bulmali. Bu son bulma eger olmazsa bu çatismalar sadece bir baslangiç. Biz hem sinir güvenligimizle ilgi hem dost unsurlarimizin güvenligi ile ilgi her türlü tedbiri aliyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Yeni üyelere kapilarimizi açabiliriz"

Türkiye’nin AB üyelik sürecine iliskin soruyu yanitlayan Varhelyi, 2030’da yeni üyeler olacagini belirterek, “Yeni üyelere kapilarimizi açabiliriz. Biz kendi tarafimizda durmadan çalisiyoruz En nihayetinde üye devletlerin de yavas yavas siyasi olarak harekete geçtiklerini, yatirimda bulunduklarini görüyoruz. 2030 yili itibariyla yeni üyeler olacaktir. Olmasi için her iki tarafin da çalistigini söyleyebilirim. Türkiye’nin aday ülke olarak konumuna bakarsak su anda bulundugumuz konum son derece nettir. AB Konseyi tarafindan 2018 yilinda bu karara varilmistir. Müzakereler su anda donmus durumdadir. Yeniden baslamasi için AB Konseyi tarafindan bazi kriterler öne sürülmüstür. Bu kriterler demokrasi ve hukukun üstünlügüyle ilgilidir. Mesela bu alanlarda reformlarda ileriye yönelik inandirici bir yol haritasinin hazirlanmasi yeni tartismalari tetikleyebilir liderler arasinda” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile