Bakan Kirisci Açiklamasi 'Desteklerinin Öne Çekilmesiyle Çiftçilerimiz Ekim Döneminde Üretim Yapabilecek'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, mazot ve gübre desteklerini öne çektiklerini belirterek, çiftçilerin ekim döneminde girdi maliyetlerini düsünmeden üretim yapabilecegini ifade etti.

Resmi Gazete’de yayimlanan ‘2022 Yilinda Yapilacak Tarimsal Desteklemelere ve 2023 Yilinda Uygulanacak Sertifikali Tohum Kullanim Destegine Iliskin Karar’ ile çiftçilere yapilan temel girdi destek ödemeleri öne çekildi. Söz konusu karar ile Çiftçi Kayit Sistemi’ne kayitli olarak hububat üreten çiftçilere 2022 yili üretim dönemine ait mazot ve gübre destekleri, 2023’ün mart ayi yerine bu yil içinde baslanmak üzere ödenecek.

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, karara iliskin yaptigi yazili açiklamada, “Mazot ve gübre desteklerinin öne çekilmesiyle çiftçilerimiz, ekim döneminde girdi maliyetlerini düsünmeden üretim yapabilecek. Söz konusu destekler, çiftçilerimize nakit olarak verilmeyecek, Ziraat Bankasi banka kartlarina yüklenecek. Çiftçilerimiz, kartlarina tanimlanan destekleme ödemelerini sadece mazot ve gübre aliminda kullanabilecek” dedi.



Karar ile girdi desteklerinde büyük oranda artis saglandi

Mazot destegi ödemelerinin ürün bazinda yüzde 203 ile 395 arasinda degisen oranlarda artirildigini aktaran Kirisci, gübre destegi ödemelerindeki artisin ise ürün bazinda yüzde 130 ile 163 arasinda degisen oranlarda gerçeklestigini, sertifikali tohum kullanim destegi ödemelerinin yüzde 50 ile 150 oranlarinda yükseltildigini dile getirdi. Söz konusu karar ile hayvansal üretimdeki sagladiklari destekleri önemli oranda artirdiklarini ifade eden Kirisci, bu desteklere iliskin sunlari kaydetti:

“Buzagi basina verilen temel destegimizi 370 TL’den 500 TL’ye yükselttik. Suni tohumlamadan dogan buzagilara hayvan basina ilave 200 TL ödeyecegiz. Yetistirici bölgelerinde üreticilerimize verdigimiz ilave desteklerle birlikte toplam buzagi destegimizi hayvan basina bin TL’ye kadar yükseltmis olduk. Besi destegimizi de hayvan basina 250 TL’den 500 TL’ye yükselttik. Disi manda/malak destegini hayvan basina 250 TL’den 500 TL’ye çikardik. Anaç koyunda 30 TL, keçide 35 TL olan destegi, hayvan basina 50 TL’ye yükselttik. Yine küçükbasta sürü büyütme ve yenileme destegimizi ise hayvan basina 125 TL’den 200 TL’ye çikardik. Sürü yöneticisi istihdam destegini ise 6 bin TL’den 12 bin TL’ye yükselttik. Tiftik üretim destegini kilogram basina 35 TL’den 70 TL’ye çikardik. Ipek böceginde destegimiz kutu basina 120 TL’den 240 TL’ye, yas kozada kilogram basina 80 TL’den 160 TL’ye yükseltildi.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile