Bakan Soylu Açiklamasi Türkiye Özellikle Afet Yönetiminde Afet Baskanligi Eliyle  Çag Atlamistir

Bakan Soylu Açiklamasi Türkiye Özellikle Afet Yönetiminde Afet Baskanligi Eliyle Çag Atlamistir

Türkiye’nin afetlerle mücadelesinin basarili bir sekilde ilerledigini belirten Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Türkiye özellikle afet yönetiminde, afet baskanligi eliyle ortaya koydugu yeni yapilanmayla açik sekilde ifade etmem gerekir ki çag atlamistir” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) binasinda gerçeklestirilen AFAD, Il Özel Idare ve Il Özel Idare Sirketleri Toplu Is Sözlesmesi Imza Törenine katildi.

Törende, Bakan Soylu’nun yani sira Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin de yer aldi. Törende, Il Özel Idare ve AFAD çalisanlarinin ortaya koydugu emegin büyüklügünden bahseden Bakan Soylu, “Hem Il Özel Idarelerine, hem AFAD çalisanlarimiza hem de Il Özel Idare Sirketleri, karda varlar, yagmurda varlar, çamurda varlar, yolda varlar, suda varlar. Her meselede; afette, selde, çigda, her noktada bu arkadaslarimiz var. Bazilarinda hep birlikte varlar. Birbirlerine omuz vererek varlar. Vardiya degiserek varlar. Birbirlerine moral vererek varlar. Öf demeden hem devletimizin yüzünü ak eden, hem kurumlarin yüzünü ak eden, hem de milletimizin büyük merhamet ve iyilik medeniyetinin bütün anlayisini ortaya koyan bir çabanin içerisindeler” ifadelerini kullandi.

“DEVLETIMIZ VE MILLETIMIZ ZENGINLESIYOR”

Türkiye’nin hedeflerine emin adimlarla ilerledigini kaydeden Bakan Soylu, “Çalisanlarimizin huzurlu olmasi, isten çikarken o anlayisla çikmalari bizim açimizdan fevkalade önemlidir. Hem isi yapacaklar, hem güler yüzlü olacaklar, hem de isin hakkini verecekler. Bunun için çok tesekkür de ediyoruz. Inaniyorum ki bundan sonra çok daha iyi olacaktir. Ülkemiz büyüyor. Devletimiz ve milletimiz zenginlesiyor. Daha da zenginlesecek. Daha güçlü bir noktaya ulasacagiz ve insallah 2023’de, 2053’de, 2071’de gerek kendi cografyasinda, gerek dünyada bir parlayan yildiz Türkiye olarak yarinlara tasiyacagiz” seklinde konustu.



“MESELE SADECE PARANIZIN VE IS MAKINELERINIZIN OLMASI DA DEGILDIR”

Afetle mücadele konusunda Türkiye’nin çag atladigina deginen Bakan Soylu, “Afet olmadan geçen her gün bizim için hazirlik firsatidir. Bu firsatin yarin elimizde olamayabilecegi de asikardir. Türkiye özellikle afet yönetiminde, afet baskanligi eliyle ortaya koydugu yeni yapilanmayla açik sekilde ifade etmem gerekir ki çag atlamistir. Yapilan sadece bir kurum olusturmak, depolara malzeme yigip afet bölgesine yollamak degildir. Mesele sadece paranizin ve is makinelerinizin olmasi da degildir. Özellikle 1999’dan sonra basarilan afet konusunu modern bir yönetim anlayisiyla, modern bir kurumla devletin tüm imkanlarini etkili sekilde koordine ederek, bilimsel gerçeklere ve gelismis dünyanin ulastigi bir kapasiteyle öncesi ve sonrasi ile yönetebilmektir” degerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKIYE’NIN AFET OLARAK ÜÇ ASAMADA ELE ALINMAKTADIR”

Türkiye’nin afetle mücadelesinin 3 asamadan olustugunu aktaran Soylu, “Türkiye’nin gücü, koordinasyon kabiliyeti çok üst bir noktaya gelmistir. AFAD’in da burada koydugu basarili koordinasyon, ortaya koydugu süreç hepimizin gögsünü kabartmaktadir. Dünyanin bu konudaki en iyi isini yapan kurumu olana kadar, herkes tarafindan da bu kabul edilene kadar hep birlikte hem AFAD’imiz, hem Il Özel Idaremiz, hem diger birimlerimizin tamami buna devam edecektir. Bugün Türkiye’nin afet yönetimi; afet öncesi hazirlik, afet ani müdahale ve afet sonrasi iyilestirme olarak üç asamada ele alinmaktadir. Her bir asama için ayri planlar, stratejiler, ayri stratejik ortaklar kullanilan bütüncül bir süreç yönetilmektedir. Afet öncesi için ‘Türkiye Afet Risk Azaltma Plani’, afet ani müdahale için ‘Türkiye Afet Müdahale Plani’, afet sonrasi için de ‘Türkiye Afet Sonrasi Iyilestirme Plani.’ Bunun da hazirlik sürecini devam ettiriyoruz. Pratik olarak da zaten sahada uygulamalari mevcuttur” diye konustu.



“HER ILIN KENDINE AIT ÇESITLI RISKLERI VAR”

Sehirlerin kendilerine özel afet planlarini hazirladiklarini ifade eden Soylu, “Her ilin kendine ait çesitli riskleri var. Bütün bunlarla ilgili geçen yil bir milat yaptik ve biz bu isi iki yilda bitirecegiz dedik. Ilk önce pilot 6 il seçtik. Üniversitelerimizden sehrin tüm paydaslarina kadar bir araya gelindi. Valiligin koordinasyonunda, üniversitelerin moderatörlügünde tüm illerde ‘Il Risk Azaltma Plani’ yapiliyor. Bu yil su an için toplam biten sayisi 18. Bu yilin içerisinde 81 ilimizi de tamamlamis olacagiz” dedi.

(Ali Nargüner - Sadettin Aliusta/IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile