Bakan Varank, Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi'ni Izledi

Bakan Varank, Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi'ni Izledi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Istanbul Teknik Üniversitesinde düzenlenen, gençlerin ürettigi su alti robotlarinin yarisini izledi. Yarismada konusan Bakan Varank, ”Mavi Vatanimizi gençlerimize emanet edecegiz” dedi.

Gençlerin tasarladigi uzaktan kumandali ve otonom görev icra eden su alti araçlarinin yaristigi Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi, Istanbul Teknik Üniversitesi Ayazaga Kampüsü’nde basladi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, olimpik havuzda yarisan, yapay zekayla çok fonksiyonlu çesitli görevleri otonom olarak yerine getirebilen su alti robotlarinin mücadelesini izledi. Bakan Varank ardindan yarismacilari ziyaret ederek robotlari inceledi. Ögrencilerle sohbet eden Bakan Varank, “Teknofest devam ediyor. Teknoloji yarismalariyla devam ediyor. Eylül ayi teknoloji ayi. Teknofest’te hem teknoloji yarismalariyla hem de 21-26 Eylül tarihleri arasinda Istanbul Atatürk Havalimani’nda yapilacak sovlarla birlikte tanitilacak yerli ve milli ürettigimiz ürünler sergilenecek. Su anda da bu kapsamda yapilan Liseler Arasi Su Ati Sistemleri yarismasindayiz. Burada Türkiye’nin her tarafindan yarismaya katilan gençlerimiz kendi tasarladiklari su alti araçlariyla yarisiyorlar. Oldukça zor görevleri var. Mekanik ve manuel görevlerden sonra otonom bir sekilde su alti araçlarini suyun içerisine birakip içeride bulunan kalenin içerisinden geçirip görevi tamamlamalari gerekiyor. Lise seviyesindeki ögrenciler için gerçekten dedigim gibi zorlu ve ileri teknoloji gerektiren bir alandan bahsediyoruz. Zaten bizim bu yarismalari düzenlememizin amaci gelecegimizin temellerini olusturan projelerimizi çocuklarimizin ve gençlerimizi hazirlayabilmek. Biz sunu görüyoruz ki gençlerimiz zaten hazirlar. Biliyorsunuz su alti sistemleri mavi vatan açisindan çok önemli. Su anda gerek petrol ve gaz arama gemilerimiz aslinda su alti sistemleri kullaniyorlar. Buradaki gençlerimizin kabiliyetleriyle beraber su altinda sondaj gemilerimizin kullandigi robotik sistemlerin tamamini biz bundan sonra tamamen yerli ve milli olarak gelistirebiliriz diyoruz. Çünkü gençlerimizde bu kabiliyet var. Biz de Mavi Vatanimizi onlara teslim edecegiz. Onlar da bu ülkeye en güzel sekilde hizmet edecekler” dedi.

Öte yandan yarisma 19 Eylül’e kadar devam edecek. Dereceye giren takimlar ise ödüllerini 21-26 Eylül tarihleri arasinda gerçeklesecek olan TEKNOFEST’te alacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile