Bakan Varank, 'Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi'ni Ziyaret Etti

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: 'Türkiye'nin her tarafindan yarismaya katilan gençlerimiz kendi tasarladiklari su alti araçlariyla yarisiyorlar. Gençlerimizin, hele ki lise ögrencilerimizin, bu islerle ilgileniyor olmasi gelecegimiz adina umut verici' 'Su alti sistemleri 'Mavi Vatan' açisindan çok önemli. Buradaki gençlerimizin kabiliyetleriyle beraber su altinda sondaj gemilerimizin kullandigi robotik sistemlerin tamamini biz bundan sonra yerli ve milli olarak gelistirebiliriz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji festivali kapsaminda, ASELSAN yürütücülügünde düzenlenen Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi'ni ziyaret etti.

Bakan Varank'a ziyaretine; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir ve Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu da eslik etti.

ITÜ Olimpik Yüzme Havuzu'nda gerçeklestirilen yarismada yer alan takimlari tek tek ziyaret edip, yarismacilardan bilgi alan Bakan Varank, gelistirilen bazi su alti araçlarini kullandi.

Bakan Varank, ziyaretinde yaptigi açiklamada, TEKNOFEST'in teknoloji yarismalariyla devam ettigini belirterek, "Biz diyoruz ki eylül ayi teknoloji ayi. TEKNOFEST'in hem teknoloji yarismalariyla hem de 21-26 Eylül tarihlerinde Istanbul Atatürk Havalimani'nda yapilacak havacilik gösterileriyle, teknoloji sovlariyla, yerli ve milli ürettigimiz ürünlerin sergilemesiyle biz gerçekten TEKNOFEST'i eylül ayi boyunca Türkiye'ye kazandirmis olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz." diye konustu.

Varank, sunlari kaydetti:

"Su anda TEKNOFEST kapsaminda yapilan liseler arasi Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi'ndayiz. Istanbul Teknik Üniversitesi Olimpik Havuzlari'ndayiz. Burada Türkiye'nin her tarafindan yarismaya katilan gençlerimiz kendi tasarladiklari su alti araçlariyla yarisiyorlar. Oldukça zor görevleri var. Manuel görevlerden sonra otonom bir sekilde su alti araçlarini suyun içerisine birakip suya yerlestirilmis kalenin içerisinden bu araçlarin kendi kendine geçmesi gerekiyor. Lise seviyesindeki ögrenciler için gerçekten zorlu ve ileri teknoloji gelistiren bir alandan bahsediyoruz.

TEKNOFEST'teki teknoloji yarismalarini düzenlememizin aslinda sebebi gelecegin teknolojilerine çocuklarimizi, gençlerimizi hazirlayabilmek. Gelecekte trend olacak, gelecekte dünyada etki olusturacak teknoloji alanlarina simdiden onlari hazirlamak. Biz sunu görüyoruz ki gençlerimiz zaten bu islere hazir. Biraz önce Cagaloglu Anadolu Lisesi'nin takimi bu sene ilk defa yarismaya katilmasina ragmen çok basarili bir sekilde otonom görevi gerçeklestirdi. Yetmedi ben oyunun kuralini degistirdim. Kalenin yerini havuzun içerisinde degistirdik. Araçlari onu da basariyla geçti. Gençlerimizin, hele ki lise ögrencilerimizin, bu islerle ilgileniyor olmasi gelecegimiz adina umut verici."

- "Su alti sistemleri 'Mavi Vatan' açisindan çok önemli"

Her sene yarismaya katilan takimlarin sayisinin arttigina dikkati çeken Bakan Varank, "Birkaç yildir yarismaya gelen takimlarin kendilerini gelistirdiklerini de görebiliyoruz. Gelecegin teknolojileri diyoruz. Su alti sistemleri 'Mavi Vatan' açisindan çok önemli. Su anda gerek petrol ve gaz arama gemilerimiz gerekse sondaj gemilerimiz aslinda su alti sistemlerini kullaniyorlar. Su altinda sistemlerle eger siz gazi çikarmak istiyorsaniz bu tip otonom araçlara da ihtiyaciniz var. Bu tip insansiz su alti sistemlerine, robot sistemlere ihtiyaciniz var." ifadelerini kullandi.

Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"Gelecekte bu isleri bu gençler yapacaklar. Halihazirda sondaj gemilerimiz yerli firmalarimizin gelistirdigi su alti sistemlerini kullaniyor. Bunun yaninda yurt disindan ithal edilen sistemler de kullaniyorlar. Buradaki gençlerimizin kabiliyetleriyle beraber su altinda sondaj gemilerimizin kullandigi robotik sistemlerin tamamini biz bundan sonra yerli ve milli olarak gelistirebiliriz. Gençlerimizde, mühendislerimizde, firmalarimizda bu kabiliyetler var. Biz de Mavi Vatanimizi insallah onlara teslim edecegiz. Onlar da bu ülkeye en güzel sekilde hizmet edecekler."

- 56 takim sampiyonluk için mücadele ediyor

Insansiz Su Alti Sistemleri Yarismasi, gençlerin tasarladiklari uzaktan kumandali veya otonom görev icra edebilen su alti araçlarinin üretilmesini ve gelistirilmesini amaçliyor. Basvuruda bulunan 371 takim arasindan yarisma alanina katilmaya hak kazanan 56 takim sampiyonluk için mücadele ediyor.

Puanlama ve degerlendirmenin her bir kategoride farkli sekilde gerçeklestirildigi yarismada "Temel Kategori"de dereceye giren takimlar için birincilik ödülü 35 bin TL, ikincilik ödülü 25 bin TL, üçüncülük ödülü ise 15 bin TL degerinde olacak. "Ileri Kategoride" ise birincilik ödülü 50 bin TL, ikincilik ödülü 40 bin TL, üçüncülük ödülü 30 bin TL olacak.

Yarisma alaninda üstlenilen görevlerini ve alandaki is planlarini en iyi sekilde sonuçlandirmayi hedefleyen takimlar "En Iyi Takim Ödülü"nün sahibi olacak.

Su alti ve tüm alt sistemlerine göre tasarim kosullarina uygunluk, özgünlük ve degerlendirme ölçütleri gözetilerek takimlara "En Özgün Tasarim Ödülü" verilecek. Güncel yüksek teknolojiyle uyumlu yerli ve özgün ürünler ise "En Özgün Yazilim Ödülü"nü kazanacak.

Yapay zekayla çok fonksiyonlu çesitli görevleri otonom olarak yerine getirebilen su alti robotlarinin mücadelesi 19 Eylül'e kadar devam edecek. Dereceye giren takimlar ödüllerini 21-26 Eylül tarihleri arasinda Istanbul Atatürk Havalimaninda düzenlenecek TEKNOFEST'te alacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile