Balikçilardan Baskan Soyer'e Körfez Temizligi Tesekkürü

Balikçilardan Baskan Soyer'e Körfez Temizligi Tesekkürü

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, geçen ay yasanan deniz tasmasindan etkilenen Karsiyakali balikçilari ziyaret etti. Balikçilar, Körfez temizligi sayesinde yeni türlerin ve tonajlarin arttigini söyleyerek Baskan Soyer’e tesekkür etti. Körfez temizliginin en büyük sahidinin balikçilar oldugunu söyleyen Baskan Soyer ise, “Bununla gurur duyuyoruz. Buradan cesaretle ve el birligiyle daha fazlasini yapacagiz” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda kentte küçük ölçekli balikçilara verilen destekler tüm hiziyla devam ediyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan yürütülen çalismalar kapsaminda, küçük ölçekli balikçilara sezon öncesi boya ve macun dagitilirken, balikçi kooperatiflerine yaprak buz makineleri verilerek girdi maliyetleri azaltildi. Geçen ay Izmir Körfezi’nde yasanan deniz tasmasi nedeniyle teknelerin battigi, balik aglarinin, iskelelerin ve balikçi barinaklari ile idari binalarin hasar gördügü tespit edilen kooperatiflere ise 100’er bin TL destek verildi.

Destekler sonrasi Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, kentteki balikçilarin son durumu hakkinda bilgi almak için Mavisehir’deki S.S. Semikler Yali, Örnekköy, Demirköprü, Emek, Imbatli ve Bahariye Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifi’ni ziyaret etti.

“Küçük balikçilara sahip çikma konusunda kararliligimiz var”

Ziyaretin ardindan konusan Baskan Tunç Soyer, “Kiyi balikçiligi ve küçük balikçilik, Izmir’in en önemli sektörlerinden aslinda. Ama hak ettigi degeri görmüyor. O nedenle bizim bu küçük balikçilarimiza sahip çikma gibi bir irademiz var. En basindan beri de bu iradeyle hareket etmeye gayret ettik. Bundan sonrasiyla ilgili daha büyük heyecanlarimiz var. Bu balikçi barinaginin hukuki bir statüye kavusmasi için hem Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ndan hem de Izmir Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’nden taleplerimiz var. Bunlar son noktaya geldi. Onu gerçeklestirdikten sonra öncelikle kooperatifimiz nefes alacak. Ardindan bu mekanin fiziki iyilestirilmesiyle ilgili bir çalismamiz olacak. Altyapi ve zeminin düzeltilmesi, tentenin yapilmasi gibi daha önce basladigimiz birtakim adimlar vardi. Onlarin sonuçlanmasini saglayacagiz” diye konustu.



“Izmirliye ucuz balik yedirecek bir projemiz var”

Baskan Tunç Soyer, tarim, ulasim, kentsel dönüsüm gibi birçok alanda Izmirlinin yüzünü güldüren yerel yönetim ve kooperatif is birligini gelistirdiklerini, balikçilikta da benzer bir projeyi uygulayacaklarinin müjdesini verdi. Vatandaslarin uygun fiyatli balik tüketebilmesi için planlanan Halk Balik projesi hakkinda konusan Baskan Soyer, “Izmirliyi ‘Halk Balik’ ile bulusturacagiz. Izmirlinin ucuz balik yemesini saglayacagiz. Ilk tedarikçimiz de kooperatifimiz olacak. Kooperatifimiz ve üyeleriyle iftihar ediyoruz. Zor kosullar altinda ekmeklerini çikaracak bir mücadele içindeler. Hayat pahaliligi arttikça sikintilari da artiyor. Ama Izmir Büyüksehir Belediyesi olarak sonuna kadar yanlarinda olmaya devam edecegiz. Yüklerini hafifletmek için ekmeklerini büyütmek için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edecegiz” dedi.



“Körfez temizliginin en büyük kaniti balikçilar”

Kooperatif üyesi balikçilar, Baskan Soyer’e Körfez’i temizlemek için yürüttügü çalismalar için tesekkür etti. Balikçilar, Körfez’de artik mercan baligi, istakoz gibi canlilarin tutulabildigini söylerken, tonajlarda artis oldugunu ifade etti.

Baskan Soyer ise “Biz Körfez’i temizledikçe hem türlerin çogaldigini, hem popülasyonun arttigini, hem tonajlarin yükseldigini biliyoruz. Bununla gurur duyuyoruz. En büyük kaniti da kooperatifimizin çikardigi balik miktarinin artiyor olmasi. Buradan da cesaretle ve el birligiyle daha fazlasini yapacagiz. Göreceksiniz Çigli Aritma Tesisi’nde 4’üncü fazi devreye aldigimizda çok daha olumlu sonuçlarla karsilasacagiz” ifadelerini kullandi.

“Körfez temizlendikçe hem yeni türler hem de tonaj artti”

S.S. Semikler Yali, Örnekköy, Demirköprü, Emek, Imbatli ve Bahariye Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Olcay Bülbül, “Basimiza deniz tasmasi gibi bir felaket geldi. Baskanimiz ve ekibi bize 100 bin TL gibi bir destekte bulundular. Bizi çok mutlu ettiler. Her zaman yanimizda olduklarini bir kere daha gösterdiler. Ben baskanimiza da müjdeyi verdim. Baskanimizin ve ekiplerinin körfez temizligi çalismasi sonrasi denizdeki popülasyon artti, tonajlar fazlalasti. Baskanimizin Halk Balik projesini de destekliyoruz. Biz her gece saat 4’te buradan Buca Balik Hali’ne 150-200 kasa balik gönderiyoruz. Çok mutluyuz. Bu, git gide artacaktir” seklinde konustu.



“Desteklerimiz artarak devam edecek”

Balikçilara verilen destekleri aktaran Izmir Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Sevket Meriç ise, “Simdiye kadar 12 kooperatifimize yaprak buz makinesi verdik. Girdi maliyetlerini düsürme konusunda çok faydali oldu. Küçük ölçekli üretici diye tabir ettigimiz 12 metrenin altinda teknesi olan 560 balikçilarimiza da boya ve macun destegimizi sürdürdük. Bu desteklerimiz artarak devam edecek” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile