Balikesir'de Yasli Bireyler Saglikli Yas Aliyor

Balikesir'de Yasli Bireyler Saglikli Yas Aliyor

Saglik Bakanliginin baslatmis oldugu 80 yas üzeri yasli bireyler için Saglikli Yas Alma (YASAM) birimi tüm Türkiye’de ilk kez Balikesir il genelinde Balikesir Il Saglik Müdürlügü ve Balikesir Atatürk Sehir Hastanesi Geriatri bilim dali koordinatörlügünde es zamanli olarak faaliyete geçti.



Balikesir genelinde Saglikli Yas Alma Merkezleri (YASAM) açildigi günden bu yana toplam 4 bin 500 üzerinde yasli bireye sosyal hizmetler, psikoterapi, nutrisyon ve mama destegi, yara bakim ve hastaneye transfer gibi birçok hizmet verildi.

Il genelinde kurulan YASAM merkezleri ile 80 yas ve üzerinde bulunan yaklasik 10 bin yasli bireye telefonla ulasildi. Il genelinde YASAM merkezlerinde artacak ekip sayilari ile birlikte 80 yas ve üzeri yaklasik 40 bin olan nüfusa ulasilmasi hedefleniyor.

Balikesir Atatürk Sehir Hastanesi’nde YASAM birimi ve 65 yas üzeri yasli bireyler için Geriatri (Yasli sagligi) merkezi de tüm Türkiye’de ilk kez kordineli bir sekilde hizmet sunmaya basladi.

YASAM biriminde 80 yas ve üzeri bireylerin saglik hizmetlerine erisiminin kolaylastirilmasi, evinde ve yerinde tibbi bakim ihtiyaçlarinin belirlenmesi, desteklenmesi, tibbi izlem yapilmasi, gerektiginde uzaktan saglik hizmeti ile muayene ve danismanlik hizmeti verilmesi hedefleniyor. Ayrica hastalarin hastaneden eve, evden hastaneye nakli organize edilerek tibbi bakimi için gerekli hizmet koordinasyonu saglaniyor. YASAM biriminde uzman hekim, iki hemsire, yasli saglik bakim personeli, tibbi sekreter, ve gerektigi durumlarda diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmani görev yapiyor. Sosyal bakim problemleri tespit edildiginde belediye ile is birliginde bulunularak yemek ve temizlik gibi hizmetlerden de yasli bireylerin yararlanmasi saglaniyor. Yasli Sagligi merkezinde tüm 65 yas ve üzeri bireylerin; Dahili hastaliklari (seker, tansiyon, kalp - damar hastaliklari, kolesterol yüksekligi, guatr, böbrek hastaligi, mide- barsak hastaliklari, kan hastaliklari, kemik erimesi gibi hastaliklar),Yaslilarda sik görülen geriatrik sendromlarla (depresyon, bunama, düsme, kirilganlik, çoklu ilaç kullanimi, idrar kaçirma (inkontinans), uyku bozukluklari, beslenme bozuklugu, kas erimesi (sarkopeni)) ilgili yasli bireylerin genisçe degerlendirilmesi yapilmaktadir. Ayrica koruyucu saglik hizmetleri (kanser taramalari, koruyucu asilar, yasam tarzi degisiklikleri) veriliyor. Yasli bireylerin yaslanmanin fizyolojik etkisi ile ortaya çikan birden fazla saglik sorunun tek merkezden çözülmesi ve yasla birlikte artan kronik hastaliklarin takibinin yapilmasi ve koruyucu hekimlik hizmetlerinden faydalanilmasi için YASAM ve Geriatri (Yasli Sagligi) merkezlerine basvurmasi gerekiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile