Baskan Güngör Açiklamasi 'Ara Eleman Yetistirilmesinde Sektör Ve Okul Isbirligi Son Derece Önemli'

Baskan Güngör Açiklamasi 'Ara Eleman Yetistirilmesinde Sektör Ve Okul Isbirligi Son Derece Önemli'

Manavgat Sule-Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Mesleki Egitim Programi kapsaminda okul-sektör is birligine yönelik düzenlenen seminere konusmaci olarak katilan MATSO Baskani Seydi Tahsin Güngör, Mesleki ve Teknik Liselerin önemine vurgu yaparak, sektör ve okul is birliginin ara eleman yetistirilmesinde son derece önemli oldugunu söyledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasi (MATSO) Baskani Seydi Tahsin Güngör, Manavgat Sule - Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okul-sektör is birliginin gelistirilmesine yönelik düzenlenen seminere konusmaci olarak katildi.

Baskan Güngör, yaptigi konusmada Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasi’nin 17 meslek komitesi ve yaklasik 8 binden fazla üyesi ile Manavgat is dünyasi ve ekonomisine deger katan en önemli kurumlarindan birisi oldugunu söyledi.

MATSO’nun kuruldugu günden bugüne egitim ve ögretime katki sagladigini ve saglamaya devam edeceginin altini çizen Baskan Güngör, “MATSO olarak sehrimize anaokulu, MATSO Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ve Manavgat Üniversitesinin temel tasi MATSO Turizm Fakültesini kazandirdik. Saymis oldugum bu okullarin binalarini tamamlayarak bagisladik” dedi.



Mesleki ve teknik liseler özendirilmeli

Manavgat’a yeni bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kazandirmak için mücadele verdiklerini kaydeden Baskan Güngör, “Tüm bu mücadelemizin sebebi sektörlerin ara eleman konusunda yasadigi sikintiya çözüm olmasina katki saglamaktadir. Türkiye genelinde oldugu gibi Manavgat’imizda da ciddi anlamda bir ara eleman sikintisi yasaniyor. Özellikle sanayi sektöründe bu ihtiyaç diger sektörlere göre daha öncelikli bir duruma geldi. Artik bazi sektörlerde ara eleman sikintisi yasandigi için yurtdisindan gelen yabanci uyruklu elemanlar çalistirilmaya baslandi. Bu durum bölgemizde tarimda ve turizmde de görülmeye baslandi.

Mesleki Liseler memleket meselesi olmustur. Türkiye egitim yatirimlarinda Mesleki ve Teknik liselere öncelik taniyarak hem ülkenin nitelikli is gücü sikintisina çözüm bulunmali hem de egitim alan çocuklarimizin belli bir is kolunda liseden itibaren aldigi egitim sayesinde issiz kalmasinin önüne geçilmelidir. Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri özendirilmeli ve avantajlari ögrenci velilerine iyi anlatilarak talep artisi saglanmalidir” diye konustu.



Gelismis ülkelerdeki uygulama

Dünyanin gelismis ülkelerinde Mesleki ve Teknik Liselere daha çok yatirim yapildigini ifade eden Baskan Güngör, ögrenciler lise çaglarinda hangi meslege yetenekli ise o meslekle ilgili egitim alarak hayata hazirlandiklarini söyledi.

Mesleki egitimin en üst seviyede yapildigi yerin Almanya oldugunu kaydeden Baskan Güngör, otomobil sirketlerinde çalisan teknik personelin bir mühendis seviyesinde maas aldigini ve bununda mesleki ve teknik personele verilen önemin göstergesi oldugunu belirtti.



Manavgat’ta ara eleman sikintisi

Manavgat Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili de bilgiler veren Baskan Güngör, “Manavgat OSB’yi aktif olarak faaliyet geçirmek için sona yaklasmis durumdayiz. Planlamanin tamamlanmasinin ardindan yakin bir zamanda temeli atarak kisa bir sürede Manavgat OSB’de temeli atip en kisa sürede hayata geçirecegiz. OSB’nin tam olarak faaliyete geçmesi ile son dönemde tarimda ve sanayide ciddi bir atilim hazirligi içinde olan Manavgat’ta ara eleman ve teknisyen sikintisi daha da belirgin yasanacaktir. OSB ye yapilacak devasa tesislerde ve isletmelerde çalisacak ara ve aranan elemanlarin alt yapisini simdiden hazirlamaliyiz. Ekonomide isleyen bir kural vardir. Bir fabrikanin ya da isletmenin nitelikli is gücü ihtiyacini karsilayamaz saniz büyüyemezsiniz. Ekonomide büyümek istiyorsaniz nitelikli is gücü olusturmak zorundasiniz. Bunun yolu da Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri artirmaktan geçer. Tabi Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin artirirken ayni zamanda bu yetisecek ögrencilerimize sektörler isbirligi yaparak her birisini is sahalarina yerlestirmeliyiz. Bunun içinde okul ve sektör is birligi son derece önemlidir” dedi.

Önümüzdeki yillarda bazi mesleklerin daha da önem kazanacagini anlatan Baskan Güngör, “Yenilenebilir enerji, yapay zeka uzmanligi, veri analistligi, siber güvenlik ve robotik uzmanligi ile bulut bilisimi gibi bir çok sektör önem kazandi ve gelecekte daha önem kazanacak. Mesleki ve Teknik Liselerde artik bu tarz bölümlerin açilmasi gerekmektedir. Verilen egitimleri gelecege göre uyarlamaliyiz” dedi.

Konusmasinin ardindan ögretmenlerin sorularini da cevaplandiran Baskan Güngör’e Müdür Bora Abaoglu tarafindan plaket takdim edildi. Davetleri için okul yönetimine tesekkür eden Baskan Güngör, "Birbirinden degerli ögretmenlerimizle gerçeklestirdigimiz söylesiden büyük keyif aldim. Misafirperverlikleri için Okul Müdürü Bora Abaoglu, Müdür Basyardimcisi Onur Arslan ve tüm ögretmenlerimize tesekkür ediyorum" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile