Başsavcı Cihaner'in Tutuklanması

Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel, Anayasa ile Hakimler ve Savcılar Yasası hükümlerine göre yargıç ve savcıları görevleriyle ilgili veya görevleri sırasında işledikleri suçtan dolayı sadece Yargıtay'ın yargılayabileceğini söyledi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından açılan soruşturma ve sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Hulki Özel, ev ve iş yeri aranarak gözaltına alınan Cihaner'in sonrasında çıkartıldığı mahkemece tutuklanmasına karar verildiğini hatırlattı. Anayasa'nın 138. maddesinde yer alan "Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar. Anayasa, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler" ifadesine dikkat çeken Özel, yine Anayasa'nın 140/2. maddesindeki; "Hakimler, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev ifa ederler" hükmünün altını çizdi.

Özel, "Anayasamızın bu maddeleri hükümleri gereğince, yargıçlar ve savcılar anayasal güvence altındadır. Bu güvence, yargıç ve savcılara tanınmış bir ayrıcalık olmayıp, hukuk devleti olmanın, hukukun üstünlüğü ilkesinin gereğidir. Durum böyleyken, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında yapılan bu işlemlerin tümü yasaya ve hukuka aykırı olduğu gibi çok açık bir yetki gaspı da söz konusudur. Anayasamız ile Hakim ve Savcılar Yasası hükümlerine göre; yargıç ve savcıları görevleriyle ilgili veya görevleri sırasında işledikleri suçtan dolayı yargılama görevi doğrudan Yargıtay'a aittir" dedi.

Hulki Özel, gerek Anayasa'da konuyla ilgili olarak yer alan hükümler, gerekse de Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250/3. maddesi hükmüne göre yargıç ve savcılar hakkında yine Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250/1. maddesinde sayılan suçlardan dolayı herhangi bir savcının soruşturma yürütmesi veya özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılama yapmasının yasal olmadığı gibi hukuki de olmadığını ileri sürdü. Mersin Barosu olarak yaşanan gelişmelerin başta yargı bağımsızlığı olmak üzere anayasa ve hukuka aykırı olduğunu düşündüklerini kaydeden Özel, bu durumun karşısında olacaklarını belirterek, herkesin ortak güvencesi olarak öne çıkan yargıç ve savcıları da hukuka ve yasaya uygun davranmaya çağırdı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile