Bayraktar: Depreme Dayanıksız Mezar Evleri 'yıkma Görevi' Valilere Verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde işin esas sahibi ve sorumlusu olarak valileri tayin ettiklerini açıkladı.

Bayraktar, " Bundan sonra afet riski bulunan veya deprem karşısında ayakta kalma mecali olmayan evin veya binanın sorumlusu vali olacak. Vali, bu binayı ya belediyeye veya özel sektöre yıktıracak." dedi.

Bayraktar konuyla ilgili yazıyı 81 ilin valisine gönderdiklerini de açıkladıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası (YERELSEN) ile Van Valiliği'nce ''Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor'' toplantısı Elite World Otel'de başladı.

Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2 ay önce 6306 sayılı 'Afet risk altındaki alanların dönüştürülmesi' yasasını çıkardıklarını, yasanın ikincil mevzuatlarını da düzenlediklerini söyledi.

Uygulanma noktasına gelen yasayı 81 ilin valisine göndererek gerekli çalışma yapmalarını istediklerini anlatan Bakan Bayraktar, şunları söyledi: "Ama istenilen tepki gelmedi. Yine her şeyi bizden ve devletten bekleniyor. Ama bunu da adım adım yapacağız. Önemli deprem kuşağı üzerinde bulunan Hakkari, Van, Bingöl, Erzincan, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Afyon gibi illeri artık kendimizi tetiklemek zorundayız. Bunların hem yakasına yapışacağız hem de elinden tutacağız. Hangi belediye başarılı ve bu işi kafasına çok yoruyorsa, hangi belediye insanlarla rıza noktasına geliyorsa onlarla bu işi yapmak zorundayız.

''İSTANBUL'DA YENİ EVE TAŞINANIN YERİNE KIRSALDAN GELENLER YERLEŞİYOR

Bakanlık olarak evini yıkmak ve yıktırmak isteyen yoksullara kiracı da olsa, kira yardımı yapacaklarına dikkati çeken Bayraktar, şunları belirtti: ''Riskli evini yıkan ve boşaltanlar, TOKİ ve belediyelerin yaptığı konutlardan ev almak isterlerse, bankalardan aldıkları kredileri sübvanse edeceğiz. Kentsel dönüşümde illerde işin esas sahibi ve sorumlusu valileri tayin ettik. 'Afet riskinde bulunan veya deprem karşısında ayakta kalma mecali olmayan evin veya binanın sorumlusu vali olacak.' Vali, bu binayı ya belediyeye veya özel sektöre yıktıracak. Bu sebeple bir afet karşısında bir risk taşıyan binaların sahipleriyle konuşarak önce elektrik, doğal gaz ve suyu keseceğiz. Belli bir süre sonra da yıkımını yapacağız. İstanbul'da yaşayanlar yeni binalara geçiyor. Fakat eski binalara kırsaldan gelenler taşınıyor. Bunu engellememiz lazım. Onların da mutlaka elektrik ve suyunu kesmemiz lazım. Afet riski taşıyan binayı yıkamayınca, elektrik ve suyun kesmeyince birileri gelip oturuyor."

Son 10 yılda Türkiye devlet eliyle 500 bin konut yapıldığını anlatan Bakan Bayraktar, 145 noktada belediyelerle işbirliği halinde kentsel dönüşüm yapıldığını ifade ederek, "Devlet ciddi bir tecrübe kazandı ve devam ediyor. Kentsel dönüşüm kapsamında şimdiye kadar 37 bin konut teslim edildi, 67 bin konutun yapımı ise sürüyor. Geçen 10 yıllık süreçte özel sektör 4 milyon 500 bin konut yaptı. Ülkedeki konut stoku 20 milyona ulaştı. Bu konut stokunun 5 milyonu yenilendi. Deprem fayı üzerinde bulunan illerde, 6,5 milyon konutun elden geçmesi gerekiyor." diye konuştu.

Vali Münir Karaloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Van Belediye Başkan Vekili Abdurahman Doğar, AK Parti Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, çevre illerin belediye başkanları ile bakanlık bürokratları katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile