Bayram Ziyaretleri Agzinizin Tadini Bozmasin

Bayram Ziyaretleri Agzinizin Tadini Bozmasin

KOCAELI – Ramazan bayrami yaklasirken, Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Filiz Çaliskan, bayram ziyaretlerinde bulunacaklari asiri tatli tüketimi konusunda uyardi. Serbetli tatli yerine kuru meyve, kuruyemis ,sütlü tatlilarin tüketilmesini öneren Çaliskan karbonhidratli yiyeceklerden de uzak durulmasi gerektigini söyledi.

Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Filiz Çaliskan bayram ziyaretlerinde bulunacaklari asiri tatli tüketimi konusunda uyardi. Serbetli tatli yerine kuru meyve, kuruyemis, sütlü tatli tüketilmesini öneren Çaliskan, “Ramazan ayindaki oruç süresince yeme düzeni degisenler, bayramla beraber yüksek kalorili yemekler ve tatlilarla bayram ziyaretlerinde agirlanmamali. Öncelikle vücudumuz için gerekli olan besin dengesini bozmadan bayrami geçirmeye çalismali, tamamen karbonhidratli beslenmek yerine; et, bakliyat, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve, kuruyemislerden olusan beslenme düzenimizi her zaman korumaya çalismaliyiz” dedi.

Dr. Filiz Çaliskan havalarin da isinmasiyla beraber bol su tüketimine özen gösterilmesi gerektigini de hatirlatarak, “Gazli içeceklerden kaçinmali onun yerine, bitki çaylari, ayran, az sekerli komposto ya da ev yapimi az sekerli limonatayi misafirlerimize ikram etmek çok daha saglikli olacaktir. Kafeinli içecekleri de çok fazla almamaya özen göstermeliyiz. Bayram ziyaretlerine mümkünse yürüyerek gitmek, hem kalori yakimini hem de hazmi kolaylastiracagi için, bu güzel havalarda ilk tercihimiz olmali. Adi üstünde seker bayrami fakat misafirlerimize serbetli tatli, çikolata, seker, hamur isi gibi hizli kan sekerini yükselten gidalari daha küçük porsiyonlar halinde ikram edelim. Onun yerine sütlü tatlilar, yas veya kuru meyveler, kuruyemisler ikram edebilirsek çok daha saglikli olacaktir. Ayrica tatliyi geri çevirenlere israr edilmemelidir, özellikle diyabetli hastalarimiz her zaman oldugu gibi bayramda da sekerli gidalarin tümünden uzak durmali, beslenme düzeninden ayrilmamalidir” diye konustu.



"Diyabet ve kalp hastalari daha dikkatli olmali"

Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalarinin bayram ziyaretlerinde daha da dikkatli olmalari gerektigini belirten Çaliskan “Saglikli beslenmeye bayramda da devam etmeli, yeme düzenlerini degistirmemeliler. Saglikli olanlar da ilerde bu hastaliklara yakalanmamak adina, saglikli beslenmeyi ve egzersizi, yasam biçimi haline getirebilmeli. Çagimizin pandemisi obeziteden ve getirdigi hastaliklardan ancak bu sekilde kurtulabiliriz" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile