Bilim Tarlasinda Bin 500 Farkli Bugday Genotipi Tohumu Toprakla Bulustu

Bilim Tarlasinda Bin 500 Farkli Bugday Genotipi Tohumu Toprakla Bulustu

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafindan olusturulan Ar-Ge Merkezinde yapilan islah çalismalari Türkiye’nin tahil üretiminde devrim olusturacak.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinde Türk tarimina büyük katkilar saglamasi hedeflenen, bin 500 bugday çesit adayi üzerinde islah çalismalari sürüyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardimcisi, Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tolga Karaköy baskanliginda sürdürülen çalismalarda soguga, kurakliga ve degisen iklim kosullarina toleransli çesitlerin gelistirilmesi amaçlaniyor. 2023 yilinda hasadi planlanan bugday çesit adaylari yaklasan kis öncesi toprakla bulusturuldu. Üzerinde çalisilan yaklasik bin 500 türün ekimi, bilim tarlasi adi verilen tarlada gerçeklestirildi.

Türkiye’nin makarnalik bugday çesit sayisinin az oldugunu söyleyen Tolga Karaköy, “Makarnalik bugday konusunda bizim çesit sikintimiz var. Türkiye genelinde makarnalik bugdaylarda çesitler az sayida bunun için özellikle bu bölgede makarnalik bugdaylar üzerinde yogun bir çalisma yapiyoruz. Ekmeklik makarnalik bugdaylar yaninda ayni zamanda kislik arpa islahi çalismalari yürütüyoruz. Kislik arpalar yöremizde çok önemli bir konumda” dedi.



“Yaklasik bin 500 adet çesit adayimiz var”

Prof. Dr. Tolga Karaköy bin 500 aday üzerinde çalistiklarini belirtip, “Su anda Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarimsal ARGE merkezinde bulunuyoruz. Bu merkezde tahil islah çalismalari çerçevesinde ekimlerimizi gerçeklestiriyoruz. Islah çalismalari süreklilik göstermek zorundadir. Geçen yildan gelen çesit adaylarimizin burada ekimlerini yapiyoruz. Ayni zamanda burada ektigimiz materyallere yeni melezlemeler yaparak açilan jenerasyonlar içinde bizim yöremize bölgemize uygun olan çesitlerin gelistirilmesi için çalisilmalarimiza devam ediyoruz. Suanda burada gördügünüz sistem üniversitemizin is birligi yapmis oldugu Tekfen Tarim, Çukurova Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarim Bilimleri Fakültesi isbirlikleriyle yürüyen islah programidir. Bu islah programi çerçevesinde yaklasik 1500 adet çesit adayimiz, ayni sekilde melezlemelerden gelen hatlarimizin su anda burada ekimini yapmaktayiz. Önümüzde ki hafta itibariyle islah çalismalari çerçevesinde tahil ekimlerimizi bitirmis olacagiz” dedi.

Karaköy Türkiye’nin ihtiyaci olan çesitlerin artirilmasi konusunda yaptiklari çalismalardan bahsederek, “Makarnalik bugday konusunda bizim çesit sikintimiz var. Türkiye genelinde makarnalik bugdaylarda çesitler az sayida bunun için özellikle bu bölgede makarnalik bugdaylar üzerinde yogun bir çalisma yapiyoruz. Ekmeklik makarnalik bugdaylar ayni zamanda kislik arpa islahi yapiyoruz. Kislik arpalar yöremizde çok önemli bir konumda. Çünkü yöremizde arplar genellikle yazlik olarak ekiliyor. Bu durumda verimi düsüren bir etken olarak karsimiza çikiyor. Ayni sekilde yulaf üzerine olan çalismalarimiz var. Bölgemiz üzerine konusursak az sayida çesit var. Bu çesitleri artirmak adina da yulaf üzerine çalismalarimizi sürdürüyoruz. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tahillar stratejik ürünler oldugu için bu çalismalara çok önem veriyor. Bu çerçevede kuruldugumuz günden itibaren çalismalara büyük önem veriyoruz. Bunun yaninda gerek seker pancari, gerek soya, gerekse yem bitkileri konusunda çalismalara yogun sekilde devam ediyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile