Bin 700 Metre Yükseklikteki Magara Evler Ilgi Odagi

Bin 700 Metre Yükseklikteki Magara Evler Ilgi Odagi

Kahramanmaras merkezli depremlerin etkili oldugu kentlerden biri olan Malatya’da, kirsal bölgelere ilgi artti. Inönü Üniversitesi Cografya Bölümü Baskani Prof. Dr. Zeki Boyraz pandemi ile dogal ortamlara artan ilginin depremlerle devam ettigini söyledi.

Kahramanmaras merkezli depremlerin etkili oldugu kentlerden biri olan Malatya’da, kirsal bölgelere ilgi artti. Kent merkezinin büyük hasar aldigi Malatya’da, çok sayida vatandas kirsal bölgelerde arsalar alarak müstakil evler insa ederken, 77 yasindaki 18 çocuk, 48 torun sahibi Sükrü Kurt Akçadag ilçesindeki yaklasik 250 yil önce insa edilen bin 700 metre yükseklikte bulunan magara evde yasamini sürdürüyor.

“Rahatsizligimdan dolayi bölgede kalmayi tercih ediyorum”

Haftanin belirli günlerini Küçükkürne Mahallesi’nde bulunan dedesinden miras kalan magara evlerde geçiren 77 yasindaki Sükrü Kurt, ”Magara evler dedemden bizlere miras kaldi. Bölge önce yayla idi daha sonra evler insa edildi. Evlerin yapilisini bizler görmedik rahatsizligim nedeniyle buraya bazi günler gelerek kaliyoruz daha sonra kent merkezdeki evimize gidiyoruz. Üç evlilik yaptim 19 çocugum oldu birisi hayatini kaybetti 48 de torunum var” dedi.



“Pandemi ve depremler dogal ortamlara ilgiyi arttirdi”

Pandemi ile dogal ortamlara artan ilginin depremlerle devam ettigini kaydeden Inönü Üniversitesi Cografya Bölümü Baskani Prof. Dr. Zeki Boyraz ise, “Özellikle pandemi sonrasi dogal alanlara ilgi artti ve ardindan meydana gelen depremlerde dogal ortam üzerinden insanlarin kirsal alanlara yönelmesine neden oldu. Levent Vadisi çevresi Firat havzasinda bulunan bir jeopark adayi olan bir vadiye denk gelmektedir. Vadinin en önemli özelliklerinden magaralasmalarin yatay yapi üzerinde yogun bir sekilde bulunmasi. Bu magaralar dogal olusumlu olmakla birlikte bir çok noktada yasam oldugu bilinmektedir. Hala günümüzde bu magaralarin dogal olusumlarini biraz daha genisleterek, kullanimlarina göre biraz daha farklilastirarak yasayanlarda var. Suanda Sükrü Kurt’un yasamis oldugu magara evdeyiz. Hala bir çok yasam bu magara evlerde devam ediyor bunun canli örnegi burasidir“ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile