Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair bu açıklamayı, BBC Dünya Servisi'nde yayınlanan Newshour programında yaptı.
Tony Blair, "Bence, yardım gemisinde yaşanan korkunç olay ve meydana gelenler kesinlikle herkesi bir noktaya getirdi. Bununla şunu kastediyorum: İsrail hükümetinin her halükarda farklı bir politikaya yöneldiğini söylemek doğru olur bence ama elbette yaşanan olay, bu süreci büyük oranda hızlandırdı. Güvenliklerini eksiksiz korumanın, İsraillilerin meşru hakkı olduğunu düşünüyorum ancak biz Gazzelilerin yaşam koşullarını düzeltiyoruz." dedi.
Ortadoğu Dörtlüsü'nün Özel Temsilcisi, sizce İsrail'in politikası esasında Hamas'ı güçlendirdi mi şeklindeki bir soruya da, "Bence barış sürecini reddeden herhangi bir grup, süreç bir yere gitmediği sürece daima daha güçlü konumda olacaktır. Barış yolunda güçlü bir ivme yakalanırsa, bu gruplar daha zayıf konumda olurlar. Ben daima barış için güçlü bir ivme yarattığımızı umdum. Umarım Hamas, kendisini bu süreçten ayırmaktansa, sürecin parçası olmayı seçer." yanıtını verdi.
Gazze'ye yardım götürme amacıyla yola çıkan Mavi Marmara adlı gemiye 31 Mayıs'ta İsrail askerlerince düzenlenen baskında Türkiye vatandaşı (Biri aynı zamanda ABD vatandaşı) 9 kişi hayatını kaybetmişti.
Türkiye ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, baskınla ilgili olarak uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturulması çağrısında bulunmuştu.
İsrail ise bu yöndeki çağrıları reddetmiş ve oluşturduğu komisyonun üyeleriyle yabancı gözlemcileri kamuoyuna açıklamıştı.
Blair: Yaşananlar, ablukanın hafifletilmesini hızlandırdı
Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Rusya ve Birleşmiş Milletler'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün Özel Temsilcisi Tony Blair, uluslararası toplumun 31 Mayıs'ta Mavi Marmara gemisinde yaşananlara tepkisinin, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın hafifletilmesini hızlandırdığını söyledi.