Blinken Açiklamasi 'Gazze'de Günlük Sivil Ölümler Çok Yüksek'

Blinken Açiklamasi 'Gazze'de Günlük Sivil Ölümler Çok Yüksek'

ABD Disisleri Bakani Blinken, Telv Aviv’de gerçeklestirdigi basin toplantisinda, “Gazze’deki siviller, özellikle de çocuklar arasindaki günlük can kaybi çok yüksek” dedi. Israil’in Gazze’nin kuzeyindeki faaliyetlerini ve birliklerini azalttigini söyleyen Blinken, “Filistinlilerin kuzeydeki evlerine güvenli bir sekilde dönmelerini saglamak için Birlemis Milletler’in degerlendirme misyonu yürütecegi bir plan üzerinde Israil ile anlastiklarini ifade etti.

ABD Disisleri Bakani Blinken, Israil’deki temaslarinin ardindan basin toplantisi gerçeklestirdi. Bakan Blinken, Filistin-Israil çatismasinda 95 günün geride kaldigini belirterek, “Saldirilardan ve sonrasinda yasanan çatismalardan en çok etkilenen insanlar için zamanin farkli aktigini biliyoruz. Toplantinin hemen öncesinde Gazze’de tutulan rehinelerin aileleriyle ve serbest birakilan rehinelerle görüstüm. Bu ailelerin birçoguyla artik birden çok kez görüstüm. Sevdiklerinden ayri kaldiklari her gün, her saat, her dakika onlar için sonsuzluktur. Yüz binlercesi akut gida güvensizligi yasayan Gazze’deki aileler için de zaman farkli geçiyor. Aç çocugunu doyuracak bir seyler bulmaya çalisan anne ya da baba için bir günün daha yemeksiz geçmesi dayanilmazdir. Bunlar, bu çatismadan en çok etkilenen insanlar için bu 95 günün ne kadar agir hissettirdiginin ve hissettirmeye devam ettiginin sadece birkaç örnegi” ifadelerini kullandi. Blinken, “Bu muazzam can kaybi, 7 Ekim’in bir daha asla yasanmamasini saglamak için Israil’in yaninda durmaya devam etmemizin bazi nedenlerinden biri. Geri kalan rehineleri evlerine döndürmeye, insani krize çözüm bulmaya, Gazze’deki sivillerin korunmasini güçlendirmeye ve çatismanin yayilmasini engellemeye yogun bir sekilde odaklanmamizin nedeni de bu. Bu bölgede kalici baris ve güvenlige giden yolu açmak için acilen çalismamizin nedeni de budur” seklinde konustu.

Israil hakkinda soykirim suçlamasiyla Uluslararasi Adalet Divani’nda açilan davaya deginen Blinken, soykirim suçlamasinin yersiz oldugunu iddia etti.

“Gazze’de sivil ölümler çok yüksek”

Diger yandan Gazze’de hizla artan can kaybini hatirlatan Blinken, “Gazze’deki siviller, özellikle de çocuklar arasindaki günlük can kaybi çok yüksek. Kerem Salom’un açilmasi da dahil olmak üzere Gazze’ye gönderilen yardim miktarinin artirilmasi konusunda önemli ilerleme kaydedildi. Bununla birlikte Birlesmis Milletler’e göre Gazze nüfusunun yüzde 90’i akut gida güvensizligiyle karsi karsiya kalmaya devam ediyor. Çocuklar için uzun süre yeterli gidanin olmayisinin etkisi yasam boyu sonuçlar dogurabilir. Görüsmelerimde de altini çizdigim gibi daha fazla gida, daha fazla su, daha fazla ilaç ve diger temel ihtiyaç maddelerinin Gazze’ye ulasmasi gerekiyor. Gazze’ye vardiklarinda ise onlara ihtiyaci olan insanlara daha etkili sekilde ulastirilmalari gerekiyor. Israil’in Gazze’nin diger bölgelerine geçisteki her türlü engeli kaldirmak için elinden geleni yapmasi gerekiyor. Yardimin güvenli bir sekilde hareket edebilmesini saglamak için çatismayi önleme prosedürlerinin iyilestirilmesi bunun kritik bir parçasidir” seklinde konustu.



“BM’nin degerlendirme misyonu yürütecegi bir plan üzerinde anlastik”

Israil’in Gazze’nin kuzeyindeki faaliyetlerini ve birliklerini azalttigini söyleyen Blinken, “Bugün BM’nin degerlendirme misyonu yürütmesi için bir plan üzerinde anlastik. Yerinden edilen Filistinlilerin kuzeydeki evlerine güvenli bir sekilde dönmelerini saglamak için ne yapilmasi gerektigini belirleyecek. Bu bir gecede gerçeklesmeyecek. Ciddi güvenlik, altyapi ve insani zorluklar var. Ancak misyon, bu engelleri ve bunlarin nasil asilabilecegini degerlendiren bir süreci baslatacak” ifadelerini kullandi.

“Filistinlilere Gazze’den ayrilmalari yönünde baski yapilmamali”

Blinken, “Bugünkü görüsmelerde çok açik bir sekilde sunu ifade ettim. Filistinli siviller, sartlar izin verir vermez evlerine dönebilmelidir. Onlara Gazze’den ayrilmalari yönünde baski yapilmamali. Basbakana da (Binyamin Betanyahu) söyledigim gibi ABD, Filistinlilerin Gazze disina yerlestirilmesini savunan her türlü öneriyi kesin bir sekilde reddediyor. Basbakan da bugün bana bunun Israil hükümetinin politikasi olmadigini bir kez daha söyledi.



Iki devletli çözüm çagrisi

Bölgede Israil için daha kalici bir baris ve güvenligin nasil insa edilebilecegini görüstüklerini de aktaran Blinken, “Bu ziyaretimde görüstügüm herkes uzun süredir devam eden siddet döngüsünü sona erdirecek ve Israil’in güvenligini saglayacak kalici bir çözümü desteklemeye hazir olduklarini söyledi.

Ancak bunun Filistin devletine giden yolu içeren bölgesel bir yaklasimla mümkün olabileceginin altini çizdiler. Bu hedeflere ulasilabilir, ancak yalnizca birlikte yürütülürlerse. Bu kriz, biri olmadan digerinin olamayacagini ve entegre bir bölgesel yaklasim olmadan her iki hedefe de ulasamayacaginizi açikliga kavusturdu. Bunu mümkün kilmak için Israil’in, halkinin Israil’le baris içinde ve komsu olarak yan yana yasamasina liderlik etmeye istekli Filistinli liderlerin ortagi olmasi gerekiyor. Cezasizlik kalan yerlesimci siddeti, yerlesimlerin genisletilmesi, yikimlar, tahliyeler, Israil’in kalici baris ve güvenlige ulasmasini kolaylastirmak yerine zorlastiriyor” ifadelerini kullandi.

Filistin yönetiminin ise reforma ihtiyaci oldugunu söyleyen Blinken, “Bu konulari digerlerinin yani sira Devlet Baskani Abbas’la da görüsmemde gündeme getirmeyi planliyorum” dedi.



Husilere mesaj

Blinken, Yemen’deki Iran destekli Husilerin Kizildeniz’de Israil ile baglantili gemileri hedef aldigi saldirilara da deginerek, “Husilerin bu eylemleri devam ederse sonuçlarinin olacagini açikça belirtmek istiyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile