BTÜ'den Su Krizine Karsi Yer Alti Baraji Çözümü

BTÜ'den Su Krizine Karsi Yer Alti Baraji Çözümü

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ)Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Egemen Aras, su krizine karsi ‘yeralti baraji’ önerisinde bulundu. Bursa’da yeralti baraji yapimi için uygun 6 nokta belirlediklerini kaydeden Aras, bu barajlarin kuraklikla mücadelede ciddi olumlu etkilerinin olacagini vurguladi.

Bilinçsiz su tüketimi, beraberinde yagis miktarinin gün geçtikçe azalmasi kuraklik alarminin verilmesine neden oluyor. Her alanda suya olan ihtiyaç tüm hiziyla artarken, kaynaklar artmak bir yanda, azalisini sürdürüyor. Çagin sinsi afeti kuraklik ve su sorunun farkinda olan ve bu yönde arastirmalarina hiz veren BTÜMühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Egemen Aras, iklim degisikligi ve kuraklik sorununa karsi yeralti baraji kurulmasi önerisinde bulundu. Iklim degisikliginin dünya genelinde su kaynaklarinin dagilimini ve miktarini etkileyen önemli faktör oldugunu kaydeden Prof. Dr. Egemen Aras, “Sicaklik degisiklikleri, yagis düzenlerindeki degisimler ve kuraklik, su kaynaklarinin azalmasina ve su stresinin artmasina neden oluyor. Bu durum, su yönetimi stratejilerini gözden geçirmeyi ve daha sürdürülebilir çözümler aramayi zorunlu kiliyor. Yeralti barajlari, bu zorluklarla bas etmek ve su güvenligini artirmak için önemli bir çözüm haline gelmistir” dedi.

“Sürdürülebilir su kaynagi saglayacak”

Bu barajlarin, yer altinda su depolama kapasitesi olusturarak sürdürülebilir su kaynaklari saglayacagini anlatan Aras, “Iklim degisikligi ve kuraklik dönemlerinde yeralti barajlari, istikrarli bir su kaynagi sunma potansiyeline sahiptir. Yeralti barajlari, yagis mevsiminde fazla suyu depolayarak, kurak dönemlerde bu suyu serbest birakma esnekligine sahiptir. Bu, iklim degisikliginin etkilerine uyum saglama açisindan önemlidir” diye konustu.

“Buharlasmayi minimumda tutar”

Yeralti barajlarinin su buharlasmasini azaltarak su kaybini minimumda tuttugunu ve yer alti su tabakasini besleyerek ekosistemlere de fayda sagladigini anlatan Prof. Dr. Aras, “Ancak, yeralti barajlarinin etkili bir sekilde çalisabilmesi için bilinçli bir su yönetimi ve sürdürülebilir kullanim önemlidir. Barajlarin yer seçimi, suyun kalitesinin korunmasi, yerel ekosistemlere olan etkilerin degerlendirilmesi gibi faktörler, yeralti barajlarinin basarili olmasini saglayan unsurlardir” ifadelerini kullandi.

Bursa’da yapilabilecek 6 yer alti baraji

Bursa’da yapilabilecek yer alti barajlarinin konumlarina ve kullanma amaçlarina dair bilgi veren Aras, “Bursa’nin içinde bulundugu su havzasinda, etkili faktörlerin olusturdugu ihtiyaç ve kisitlamalari karsilayan, yapimi uygun olabilecek toplamda 6 adet yer alti baraji noktasi tespit ettik. Muhtemel rezervuar hacimlerinin de hesaplandigi bu barajlarin, Akçasusurluk, Ekmekçi, Sansarak, Gündüzlü ve Kozluca’ya sulama amaçli, Madenköy’e ise içme suyu yapilmasi uygun olabilir” dedi.

Aras, tespit edilen bu 6 adet yer alti baraji ve rezervuar hacimlerinin degerlendirildiginde, yer üstü barajlarina kiyasla rezervuarda depolanan su miktarinin daha düsük oldugunu kaydetti.

Aras, “Fakat büyük yerlesim yerlerine nazaran nüfusu ve dolayisi ile su talebi daha az olan kirsal yerlesim yerleri için içme veya sulama suyu ihtiyacinin temini hususunda yer alti barajlarinin alternatif veya tamamlayici bir çözüm olarak degerlendirilebilecegi sonucuna varilmistir. Bursa’da özellikle tarim arazilerinin sulamasi ve küçük yerlesim yerlerinin su ihtiyacinin karsilanmasi için, kuraklikla gelen olumsuz etkilerin en aza indirilmesi noktasinda yer alti barajlarinin hizli bir sekilde yapilmasi gerekmektedir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile