BUÜ'de Nevruz Gelenegi Unutulmadi

BUÜ'de Nevruz Gelenegi Unutulmadi

Baharin gelisinin simgesi olarak kabul edilen Nevruz Bayrami, Bursa Uludag Üniversitesi’nde (BUÜ) yüzlerce ögrenci, akademik ve idari personelin katilimiyla kutlandi.

BUÜ Türk Devletleri ve Akraba Topluluklari Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin (TÜDAM) organize ettigi veTürk Ocagi Bursa Subesi ile Yörük Türkmen Birligi’nin de destek verdigi etkinlik, Görükle Kampüsü’ndeki Atatürk Aniti’nin önünde saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Açilis töreninin ardindan katilimcilar Mehter ekibinin öncülük ettigi kortejle programin düzenlenecegi alana geldi. Etkinlikte BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Cafer Çiftçi ve Prof. Dr. Zekeriyya Ari, Türk Ocagi Bursa Subesi Baskani Prof. Dr. Selçuk Kirli ve TÜDAM Müdürü Doç. Dr. Fatih Gürses de hazir bulundu.

Kisa bir açilis konusmasi yapan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, güzel bir günde ve güzel bir yerde özel bir bayrami kutlamak için bir araya gelmenin mutlulugunu yasadiklarini vurguladi. Nevruz Bayrami’nin bolluk ve bereket getirmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “Çok genis bir Türk cografyasinin tam merkezinde yer aliyoruz. Bu cografyanin içerisinde çok sayida devlet yer aliyor. Ancak bu sinirlar içerisinde tek bir dil ile dolastiginizda iletisim kurmakta çok da zorluk çekmezsiniz. Son yillarda sükürler olsun ki artik kardes devletlerin ikili iliskileri istenilen seviyelere dogru ilerliyor. Uzun yillar devletlerimiz arasinda maalesef politik sebeplerle sogukluklar yasandi. Bir araya geldiklerinde devasa bir potansiyeli barindiran Türk dünyasi, yeniden uyanis isaretleri veriyor” diye konustu.

Türk Dünyasi üniversiteleriyle iliskiler gelismeye devam ediyor

Türk devletlerinin kardesliginin gelistirilmesi noktasinda herkese büyük sorumluluklar düstügünün altini çizen Rektör Yilmaz; “YÖK, kardes ülkelerin üniversitelerinin daha siki iletisim halinde olmalari için çok sayida organizasyona imza atiyor. Bursa Uludag Üniversitesi olarak bizlerde bu programlara çok daha duyarli davraniyor ve katilmaya özen gösteriyoruz. Üniversite olarak her yil bir Türk dünyasi üniversitesi ile ortak programlara imza atmaya çalisiyoruz. Ayni zamanda üniversitemizdeki ögrencilerimizin yüzde 10’u bizim misafir ögrenci dedigimiz yabanci ögrencilerden olusuyor. Bu ögrencilerimizin de ciddi bir kismi Türk dünyasindan geliyor. Üniversitemizdeki topluluklarimizin içerisinde de kiymetli bir yer tutuyorlar. Bugün düzenlenen organizasyonda emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Nevruz Bayrami’nin üniversitemize, ülkemize ve tüm insanliga hayirlar getirmesini diliyorum” açiklamasinda bulundu.

“Nevruz, halkin bayramidir”

Türk Ocagi Bursa Subesi Baskani Prof. Dr. Selçuk Kirli ise bütün Türk devletlerinin resmi bayramlari bulunduguna isaret ederek; “Her birinin ayri ayri degeri var. Bunu tartismanin hiçbir anlami yoktur. Ancak bütün Türk dünyasinda en eski ve ortak olan nevruzdur. Bu bayram devletlerin bayrami degil, halkin bayramidir. Bizler de halkin bayrami olan nevruz için burada bulunuyoruz. Nevruz; bereket, kardeslik, Ergenekon’dan çikistir. Kurulus mitleriyle baglantili bayramlar, her zaman ileriye dönük büyük semboller olustururlar. Nevruz, bahar ve birliktelik demektir. Hepimiz Türk milletiyiz. Farkli cografyalarda ismimiz farkli olabilir. Bunun hiçbir önemi yoktur. Nevruz iste bu anlamda önemlidir. Gün gelecek tüm Türk dünyasinda ayni sekilde bu bayrami kutlayacagiz” dedi.

Programda konusan Yörük Türkmen Birligi Genel Sekreteri Cemal Akkus da Çanakkale ruhu ile Nevruz ruhunun birlestirilmesi durumunda Türklerin birçok sorunu geride birakacaginin altini çizdi. Akkus, Türk milletlerinin birlik ve beraberlik içerisinde yeniden dirilisinin çok uzakta olmadigini belirtti.

TÜDAM Müdürü Doç. Dr. Fatih Gürses,2024 yili Nevruz Bayrami’ni kutlamak için bir araya geldiklerini vurguladi. Bu bayramin Altaylardan Tuna’ya tüm cografyayi heyecanlandiran ortak bir deger olduguna isaret eden Doç. Dr. Fatih Gürses; “Bugün de Türk Ocagi Bursa Subesi ve Yörük Türkmen Birligi ve 11 ögrenci toplulugumuzla birlikte organizasyonu koordine ettik. Birlik ve beraberlige vesile olan böylesi programlardan keyif aliyoruz. Daha iyisi için birlikte çalismaya devam ediyoruz” seklinde konustu.

Azerbaycanli ögrencilerin hazirladigi semeni sepetini Rektör Yilmaz’a takdim etmelerinin ardindan nevruz atesinden atlama ve demir dövme gelenekleri de yerine getirildigi program, protokolün Mediko Binasi önündeki ögrenci topluluk stantlarini ziyaret etmesiyle sonra erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile