BUÜ'lü Akademisyenden Çimentonun Dayanikliligini Yükseltecek Proje

BUÜ'lü Akademisyenden Çimentonun Dayanikliligini Yükseltecek Proje

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Mardani’nin yürütücüsü oldugu ‘Çimentolu Sistemlerde Kullanilabilen, Üstün Performansli, Puzolanik Özellige Sahip, Çevre Dostu ve Ekonomik Polipropilen Esasli Akilli Liflerin Gelistirilmesi’ projesi, insaat sektöründe yeni gelismelerin önünü açacak.

BUÜ Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Mardani’nin projesi, “Akilli ve Yenilikçi Malzeme” kategorisi altinda Arastirma Üniversiteleri Destek Programi (ADEP) çerçevesinde desteklenmeye hak kazandi. BUÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Kara ve Bursa Teknik ÜniversitesiMühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü’nden Dr. Ögr. Ü. Süleyman Özen ile BUÜ Insaat Mühendisligi Bölümü Doktora Ögrencisi Yahya Kaya’nin arastirmaci olarak görev alacagi projede, literatüre kiyasla daha ekonomik olan 12 farkli yaklasim ile liflerde yüzey modifikasyonu gerçeklestirilerek performansinin arttirilmasi hedeflenmistir. Çalismada ayni zamanda yüzeyi modifiye edilmis geri dönüstürülmüs liflere puzolanik özellik kazandirilarak çok daha verimli lifler üretilmesinin saglanmasi hedeflendi.

Proje hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Ali Mardani, patentlenebilirlik potansiyeli yüksek olan puzolanik özelligine sahip çevre dostu akilli liflerin üretimini gerçeklestirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Projede12 farkli yüzey iyilestirme yöntemi kullanilarak söz konusu liflerin matris ile daha iyi yapisma (aderans) saglayacagini düsündüklerini vurgulayan Mardani; “Ayrica lifin yüzeyine reaktif silisyum oksitin saglanmasi ile olusacak puzolanik reaksiyonlar sonucu numunelerin bosluk hacminin azaltilmasini hedefliyoruz. Bu sayede üretilen lifli numunelerde matris ve lifin yekpare olarak birlikte çalismasini saglayacagiz. Böylece, malzemede çatlak gelisimi önlenerek gevrek kirilma yerine sünek kirilma saglanmis olacaktir. Ayrica, lifin matrisle olan aderansinin artmasi ve reaktif silisyum oksit ile meydana gelen puzolanik reaksiyonlar sayesinde lifin etkinligi artarak numunelerin mekanik ve durabilite performansini gelistirecek” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile