Büyük Zafer`in Kazanıldığı Topraklarda Coşkulu Kutlama

Büyük Zafer`in Kazanıldığı Topraklarda Coşkulu Kutlama

30 Ağustos Zafer Bayramı, Kütahya`nın Altıntaş ilçesindeki Zafertepe Çalköy`de, Kütahya ve Afyonkarahisar valiliklerinin düzenlediği törenlerle kutlandı.


Zafer Anıtı`ndaki törenler, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Kütahya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, Afyonkarahisar Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından anıta çelenklerin bırakılmasıyla başladı. Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı çelenkleri ise bazı askeri yetkililerce sunuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı ve 90 metrekarelik Türk Bayrağı göndere çekildi.

Tuğgeneral Fındıkoğlu, burada yaptığı konuşmada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün, Başkomutan olarak 31 Ağustos 1922`de muharebe sahasını gezerken Berberçam Tepesi civarında düşman topçu mermisinin açtığı çukura gömülü bir sancaktar Mehmetçik gördüğünü söyledi. Aziz şehidin, toprağın üzerinde katılaşmış koluyla sancağı dimdik tutmasından etkilenen Atatürk`ün, savaştan sonra bölgede yapılacak anıt için bunun sembol alınmasını istediğini belirten Tuğgeneral Fındıkoğlu, şöyle devam etti: "Gazi Mustafa Kemal Paşa, verdiği direktifin takipçisi olarak bu kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla 1924 yılında, Büyük Zafer`in ikinci yıl dönümünde kalabalık bir heyetle Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı`nın temel atma törenine katılır. Bu törende, yeni Türk devletinin çeşitli kurumlarını temsil eden takdimciler tarafından konuşmalar yapılmıştır."
Tuğgeneral Fındıkoğlu, bu bölgedeki her karış toprağın, daha üstün silah ve teçhizatla donatılmış işgal orduları taarruzunun kahraman Mehmetçiğin süngüsü karşısında eriyişine, ``geçilemez`` denilen tahkimatın iki günde yarılışına, mağrur düşmanın harbe devam azim ve iradesinin yok edilişine şahitlik ettiğini anlattı.

30 Ağustos Zaferi`nin, Türk milletinin hedeflerine ulaşmadaki azim ve kararlılığının, şartlar ne kadar güç olursa olsun zorlukların üstesinden gelme kabiliyetinin en güzel örneği olduğuna işaret eden Tuğgeneral Fındıkoğlu, ``Bu zafer, askeri, siyasi ve hukuki sonuçları ile Türkiye Cumhuriyeti`nin sonsuza dek yaşayacağının dünyaya ilanı olmuştur.`` diye konuştu. Anıttaki tören, Hava Binbaşı Güngör Arıcı`nın, birliklerin konumunu işaret eden top atışları ve mermer sütuna işlenmiş harita eşliğinde, 30 Ağustos 1922`de gerçekleşen muharebeyi anlatmasıyla sona erdi.


"SAVAŞ ALANINDA TARİH YENİDEN YAZILDI"
Törene katılan mülki ve askeri erkan, ``Atatürk, Milli Mücadele ve Kütahya`` başlıklı fotoğraf sergisini gezdikten sonra tören alanına geçti. Buradaki kutlamalara, Vali Kenan Çiftçi, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu ve Belediye Başkanı Mustafa İça`nın, üzeri açık araçtan tören birliklerini denetlemesi ve halkın bayramını kutlamasıyla başlandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın söylenmesinden sonra gençlik adına konuşma, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğrencisi Emre Gürhan tarafından yapıldı. Çiftçi, törende yaptığı konuşmada, Türk Bayrağı`ndaki kanı temsil eden şehitlerin bu topraklarda yattığını dile getirerek, şunları kaydetti: "30 Ağustos Zaferi ile Türk milleti için umutsuzluğun sona erdiği, özlemlerin düş olmaktan çıktığı, yurttaşlarımızın insan olmanın onuru ve erdemini yaşadıkları yeni bir dönem başlamıştır. Savaş alanında tarih yeniden yazılırken, Türk milletinin gelişip güçlenmesinin geçmişte olduğu gibi gelecekte de engellenemeyeceğinin en anlamlı mesajı tüm dünyaya ilan edilmiştir."
İki öğrencinin şiirler okuduğu tören, 145 sporcunun katılımıyla Dumlupınar ilçesinde gerçekleştirilen ``5. Büyük Zafer Koşusu``nda 8 kategoride dereceye giren sporculara madalya ve para ödüllerinin verilmesinin ardından resmi geçitle tamamlandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile