Büyükkiliç'tan Akilli Sehircilige 'Özel' Daire Baskanligi

Büyükkiliç'tan Akilli Sehircilige 'Özel' Daire Baskanligi

Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Türkiye’de akilli sehircilik projelerine yenilerini eklemek ve kenti akilli sehir kimligine tasimak için yeni dönemde Akilli Sehircilik Daire Baskanligi kuracaklarini söyledi.

Büyüksehir Belediyesi, Baskan Dr. Memduh Büyükkiliç’in yönetiminde Anadolu’nun parlayan yildizi Kayseri’yi her platformda üst noktalara tasimak için faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Büyüksehir, gelecegin sehir yönetim sistemi olarak tanimlanan ‘Akilli Sehircilik’ konusunda Kayseri’yi sürdürülebilir bir gelecege tasiyacak yenilikçi çözümler sunmaya devam ediyor.

Türkiye’nin en büyük ve en dinamik sehirlerinden biri olan Kayseri, sadece tarihi, turistik ve kültürel degerleriyle degil ayni zamanda gelismis sanayisi ve ticari kuruluslari ile dikkat çekerken, son yillarda yapay zekâ ve akilli teknolojilerle gerçeklestirdigi dönüsüm sayesinde de adini daha da çok duyuruyor.

Büyüksehir’in akilli sehir dönüsümü sayesinde teknolojiyle gelecek insa ediliyor

Kayseri’de bu güne kadar gerçeklestirilen ve bundan sonra etkin bir sekilde projelerin gelistirilerek gerçeklestirilecegi akilli sehircilik faaliyetlerine yönelik Kayseri Büyüksehir Belediyesi bünyesinde Akilli Sehircilik Daire Baskanligi kuruluyor. Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Türkiye’de akilli sehircilik projelerine yenilerini eklemek ve kenti akilli sehir kimligine tasimak için yeni dönemde akilli sehircilige yönelik daire baskanligi olusturacaklarini belirtti.

Ödüllü akilli sehircilik faaliyetlerine imza atan bir Büyüksehir Belediyesi olduklarini dile getiren Baskan Büyükkiliç, “Bilisim çaginda elbette teknolojinin nimetlerinden faydalanmaktayiz, teknolojinin imkânlarini sonuna kadar kullanmaliyiz. Bu noktada kadim sehrimiz Kayseri’yi gelecege tasimak için akilli sehirciligin tam anlamiyla gerçeklestirilmesi anlaminda, tüm kurum ve kuruluslari paydas olarak görüp, üniversitelerimiz, odalarimiz, kendi kuruluslarimiz dâhil, adeta bir daire baskanligi altinda birlestirip, mobil uygulamalarimizla, tek kart uygulamasiyla, bilim festivalleri, teknoloji takim yarismalari, farkli hizmetlere özel mobil uygulamalar ile yasamin her alaninda hayati kolaylastirip, verimliligi arttiracagiz” ifadelerinde bulundu.

Büyükkiliç, Akilli Sehircilik Daire Baskanligi’ni belediye bünyesinde kuracaklarinin altini çizerek, “A-Kayseri projemiz insan odakli bir anlayisi merkezine alan ve tüm vatandaslarimizin yasam kalitesini arttirmak üzere tasarlanan bir vizyon olacak. Sehrin dinamikleri ile vatandas hayatinin bulustugu her noktada akilli çözümler gelistirerek ortaya koyan bu vizyon yesil ekonomi modeli ile sürdürülebilir ve çevreye duyarli bir yaklasim anlayisidir” diye konustu.

Genç Kart Kayseri

Genç Kart Kayseri, gençler için muhtesem bir proje olacagini hatirlatan Baskan Büyükkiliç, “Gençlerimizi belediyemizce sunulan hizmetlerden genç kart ile yararlanacagi gibi ayni zamanda her bir aktiviteden de puan kazanabilecekler” dedi.

Alzheimer hastalarina özel Aklim Sende Saati

Büyükkiliç, Alzheimer rahatsizligi bulunan vatandaslar için gelistirilen ‘Aklim Sende’ projesi kapsaminda akilli saat ile onlarin günlük yasamlarini kolaylastirmak ve bilissel fonksiyonlarini desteklemek amaciyla gelistirilecegini belirtti.

“Akilli sehircilik alaninda 18 farkli proje gerçeklestirmeyi öngörmekteyiz”

Teknofest’i Kayseri’de gerçeklestireceklerini belirten Büyükkiliç, sözlerini söyle sürdürdü:

“Büyük Bilim Senlikleri düzenleyecegiz. Bilisim Akademisi’ni kuracagiz. Ilimizdeki ögrencilerden basarili ve ilgili olanlar sinavla seçilerek, bu ögrencilerden olusan bir bilisim akademisi kurulacak ve olusturulacak Bilim Heyeti’nin yönlendirmeleri ile metodolojik çalismalar yapilacaktir. Teknoloji Hangari; TÜBITAK ile ortak proje gelistiren ve Teknofest gibi yarismalara katilan üniversite ögrencilerinden olusan takimlara, kendi projelerini yapma ve gelistirme olanagi sunmak için teknoloji hangari insa edecegiz. Akilli sehircilik alaninda 18 farkli proje gerçeklestirmeyi öngörmekteyiz.”

Akilli sehir dönüsümüne liderlik eden Kayseri, teknolojiyle gelecegi insa eden örnek bir sehir

Öte yandan Kayseri Büyüksehir Belediyesi’nin öncülügünde baslatilan Kayseri’deki akilli sehir projesi, Kayseri’yi sürdürülebilir bir gelecege tasiyacak yenilikçi çözümler sunuyor. Gelisen teknoloji, birçok sektörde büyük dönüsümlere yol açarken ve sehirlerin de bu degisimden etkilendigi görülürken, Türkiye’nin önemli sehirlerinden biri olan Kayseri ise çesitli teknolojilerin kullanilarak sehirlerde yasam kalitesini artirmaya, kaynaklari daha etkin kullanmaya ve sürdürülebilir bir çevre olusturmaya yönelik bir yaklasim olarak tanimlanan akilli sehirciligin dönüsümüne liderlik ederek, teknolojiyle gelecegi insa eden örnek bir sehir olarak öne çikiyor. Kayseri’nin akilli sehir dönüsümü, teknolojinin kullanilmasiyla sehir sakinleri için bir dönüm noktasi teskil ederken, Kayseri sürdürülebilir ve teknoloji odakli projeleriyle, diger sehirlerin de ilham alacagi bir örnek kent haline geliyor. Akilli sehir dönüsümü sayesinde Kayseri, daha yasanabilir, güvenli, konforlu ve akilli bir sehir olma hedefine kararlilikla ilerliyor.

Büyüksehir Belediyesi öncülügünde, akilli sehircilik kavramini benimseyerek akilli sehir olma yolunda önemli adimlar atmis olan Kayseri’de baslatilan projelerden biri olan Akilli Kayseri Mobil Uygulamasi, halkin sehirle ilgili güncel bilgilere kolayca erismesini sagliyor. Bu uygulama sayesinde vatandaslar, beyaz masa, nöbetçi eczaneler, kent bilgi sistemi, mobil harita, acil toplanma noktalari, muhtarlar, bisiklet duraklari, noterler gibi hayatinizi kolaylastiracak daha birçok hizmete neredeyse bir uygulamadan kolayca ulasabiliyor.

‘Acikveri.kayseri.bel.tr’ adresi

Kayseri Büyüksehir Belediyesi, Kayseri’nin akilli sehir dönüsümünde en önemli faktörlerden biri olan açik veri kullanimi hizmetini hayata geçirdi. Büyüksehir, kentteki çesitli sensörler ve cihazlar araciligiyla toplanan büyük miktarda veriyi kullanarak sehirdeki çesitli hizmetlerin kalitesini arttirmayi hedefliyor. ‘Acikveri.kayseri.bel.tr’ adresinden elde edilen veriler paylasilarak, üniversitelerin, STK’larin, ögrencilerin ve isletmelerin proje üretmeleri saglaniyor.

Kayseri’de güvenlik noktasinda akilli sehircilik

Akilli sehir dönüsümünün en hassas konularindan biri olan ‘güvenlik’te ise Kayseri’de, yapay zekâ teknolojilerinden yararlanilarak, halkin güvenligi saglanmaya odaklanilmis durumda. Kameralar araciligiyla görüntüleri analiz etmek ve anormalliklerin tespit edilmesi gibi güvenlik önlemleri, sehirdeki vatandaslar için daha güvenli bir yasam ortami sunuyor.

Turizme ve istihdama katkida akilli sehircilik

Kayseri’nin akilli sehir dönüsümüne yönelik adimlarindan biri de ‘kayseri.com.tr’ turizm portali ve ‘kayserikariyer.com’ kariyer portali araciligiyla turizm ve is potansiyeli daha etkin bir sekilde tanitiliyor, yönetiliyor, turistlerin ve is arayanlarin sehre ilgisi arttiriliyor, turistler etkin bir sekilde yönlendiriliyor.

Akilli sehircilikten hayati kolaylastiran uygulamalar

Akilli sehircilik konusunda bir diger yenilik olan QR kodlu kapi numaralari uygulamasi da dikkat çekiyor. Uygulama ile akilli telefonlarla okutulan QR kod sayesinde, ‘adresi, yapi ruhsat belgesi ve yapi kullanma izin belgesinde bulunan kat adedi, bagimsiz bölüm sayisi, UAVT kodu, pafta/ada/parsel bilgileri, parselin alani, yapi müteahhidi, santiye sefi, isitma sistemi, ortak kullanim alanlari, yapinin taban alani ve benzeri bagimsiz bölümlerin adres kodu, afet toplanma yerleri ve mahalle muhtar bilgilerine ulasilabiliyor. Yeni Kent Rehberi ile güncel imar planlari, nöbetçi eczanelere erisim saglanabilirken, genel arama, cadde, sokak, bulvar, meydan (CSBM) aratabiliyor. Bina ismi arama, önemli yer ara ile egitim, saglik, tarihi eserler, kamu kurumlari ve benzeri gibi muhtar arama ile hem ilgili mahallenin muhtarinin bilgilerine (telefon, adi-soyadi) hem de muhtarlik konum bilgisine erisilebiliyor. Pazar yerleri (günlerine göre), elektrik direkleri, cenaze arama ile vefat edenlerin mezar yerleri bulunabilirken, mezarlik tapu arama ile satin alinan mezarlarin konumu da bulunabiliyor.

Harita üzerinde en yakin hastane, eczane, Aile Sagligi Merkezi, cami, elektrik diregi bilgilerine ulasabilirken, ‘bilgi al’ seçenegi ile bina hakkinda, kapi hakkinda, yol hakkinda, mahalle hakkinda, ilçe hakkinda bilgiler alinabilmesine imkân taniniyor. Bina bilgisine bakarak varsa binanin ruhsat bilgisine, binanin adres bilgisi, kat adedi, bagimsiz bölüm sayisi ve resimlerine erisebiliyor. Tiklanan noktaya yol tarifi alinabiliyor, tiklanan nokta Whatsapp uygulamasinda paylasabiliyor. Google Street View ile yolun varsa görüntüsü inceleyebiliyor, pazar yerleri ve benzeri hizmetler sunulabiliyor.

Online Olarak Adres Talep Basvurusu ile ‘https://cbs.kayseri.bel.tr’ web adresi içinde vatandaslar belediyeye gelmeden adres ve numarataj islemlerini web üzerinden yapabiliyor. Adres talep basvurusunda; adres beyan formu basvurusu, yeni yapi adres basvurusu, adres degisikligi basvurusu, geri gönderilen basvuruyu güncelleme ve basvuru sonucu sorgulama bulunuyor. Uygulama, Kocasinan, Melikgazi, Hacilar, Incesu ve Talas ilçelerinde vatandaslarin hizmetine sunuldu.

Akilli sehir imkânlari esnaf ve hizmetleri için de kolaylik sagliyor

Esnaflar ve usta hizmetleri için de önemli faydalari bulunan akilli sehir dönüsümünde vatandaslar, ihtiyaç duyduklari ustalari ve hizmetleri bulabiliyor. Bu sekilde esnaflar daha fazla müsteriye ulasma imkâni elde ederken, vatandaslar da en iyi hizmete erisim saglayabiliyor.

Teknolojiyle gelecegi insa etmeye yönelik önemli bir adim

Teknolojiyle gelecegi insa etmeye yönelik önemli bir adim olan Kayseri’de Akilli Sehir Dönüsüm projesi, açik veri kullanimi ve veri analitigi sayesinde sehir yönetimini daha etkili ve seffaf bir sekilde gerçeklestiriliyor. Ayrica, söz konusu dönüsüm vatandaslara, isletmelere ve sehre pek çok fayda sagliyor. Kayseri, Akilli Sehir dönüsümüyle birlikte gelisen ve ilerleyen bir sehir olarak teknoloji ile gelecegi insa etmeye devam ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile