Büyüksehir'de Ana Gündem Deprem

Büyüksehir'de Ana Gündem Deprem

Türkiye’de zemin tehlike haritalarini çikaran ilk üç sehirden biri olan Bursa’da, zemin ve bina envanteri çalismalarini yapan Bursa Büyüksehir Belediyesi, yine Japonya Uluslararasi Isbirligi Ajansi (JICA) ile isbirliginde yürütülen ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi’nin ikinci toplantisini gerçeklestirdi.

Birinci derece deprem kusaginda yer alan Bursa’da, 1999 Marmara depreminin ardindan ‘zemin etütleri arastirma birimini kurarak’ Bursa ili Sismik Zemin Tehlike Degerlendirme Projelerini hayata geçiren, Deprem Bilim Kurulu olusturan ve yaptigi kentsel dönüsüm çalismalariyla Türkiye’ye örnek olan Bursa Büyüksehir Belediyesi, JICA ile yürüttügü ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlamasi Projesi’ni de tüm hiziyla sürdürüyor. Büyüksehir Belediyesi Encümen Toplanti Salonu’nda yapilan projenin müsterek toplantisina, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulas Akhan, Genel Sekreter Yardimcisi Gülten Kapicioglu, Deprem Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Adem Dogangün, Prof. Dr. Murat Tas, Doç. Dr. Berkay Aydin, Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Serif Baris, kamu kuruluslari ve JICA temsilcileri ile Büyüksehir Belediyesi bürokratlari katildi.

JICA Türkiye Ofisi Baskani Daisuke Watanabe ve JICA Takim Lideri Shinichi Fukasawa da toplantiya uzaktan baglanarak katildi.

Rehber niteliginde

Büyüksehir Belediyesi ile JICA arasindaki çalismalarla Bursa’da meydana gelebilecek muhtemel bir depremde hasar riski yüksek alanlarinin belirlenmesini amaçladiklarini söyleyen Genel Sekreter Ulas Akhan, “Uzun zamandir devam eden projenin ilk çiktilari bu toplantida paylasilmis oldu. Çalisma boyunca birçok veri toplandi. Bilim kurulu üyelerimiz önerileriyle projeye yön verdi. Degerlendirme sonucunda sehirdeki yapi stogunun beste birinin yenilenmesi gerektigi ortaya çikti. Bu sonuçlar dogrultusunda projenin ikinci asamasina geçecegiz. Risk degerlendirme analizleri neticesinde kentsel dirençlilik plani hazirlanacak. Kentsel dönüsüm için öncelikli alan belirlenecek. Sehrimizi daha güvenli, daha dirençli ve daha sürdürülebilir bir sehir haline getirecek çözümler üretilecek. Projenin ilk çiktilariyla olusan kentsel dirençlilik planini uygulayarak Bursa modelini olusturacagiz. Türkiye’deki diger belediyelere de örnek olmayi hedefliyoruz. Yeni dönemde 100 bin konutlu kentsel dönüsümü hedefliyoruz. Yapilan çalisma Bursa’nin risk haritasi için rehber niteliginde olacak” dedi.

"Daha iyi sekilde insa edelim"

JICA Türkiye Ofisi Baskani Daisuke Watanabe, Kahramanmaras merkezli depremlerin afet öncesi alinacak tedbirlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdigini dile getirdi. Marmara Bölgesi’nin deprem kusaginda oldugunu hatirlatan Watanabe, bu risk karsisinda tüm tedbirlerin alinmasi için gerekli çabanin gösterilmesi gerektigini anlatti. Projede ‘daha iyi sekilde insa edelim’ mottosuyla hareket ettiklerini söyleyen Watanabe, “Bu strateji, yeniden yapilanmanin çok daha ötesine geçiyor. Daha dirençli, sürdürülebilir ve uyum saglayabilir bir toplulugun insa edilmesini amaçliyoruz. Bursa’nin sadece zorluklara direnç gösterebilen degil, ayni zamanda hiç olmadigi kadar güçlü ve dirençli bir yapiya bölünmesini saglayacagiz. Birlikte çalisarak vatandaslarin güvenli ve dirençli bir sekilde hayatina devam etmesini arzuluyoruz. Projede elde edilen sonuçlar, diger alanlardaki çalismalara da katki saglayacaktir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile